keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Raparperipiirakka ja sen uusi kuosi, pienet raparperileivokset


Tätä raparperipiirakka reseptiä ei ole kopioitu ukrainalaisen kansanleipurin arkistoista, mutta kerrostamisen idea on kotoisin amerikkalaisista lemon barseista. Ruoanlaitossa ei taida olla mitään niin omaperäistä, etteikö joku jossain olisi jo tehnyt jotain sen tapaista. Epätrendikkäässä keittiössä raparperileivosten ainekset ovat kuitenkin tyystin erilaiset mitä yhdessäkään amerikkalaisreseptissä, joten kopioijaksi en tunnustaudu.

Ohjeesta tulee pienehkö määrä tosi herkullista raparperipiirakkaa, jonka voi pilkkoa pikkuleivoksiksi. Jos haluat tehdä koko uunipellillisen, aineiden määrä pitää kolminkertaistaa. Varsinaiseen tekemiseen ei kulu paljoa aikaa, mutta seosten jäähdyttäminen ja kerrosten paistaminen ovat ne hitaimmat vaiheet. Näitä raparperileivoksia kannattaakin tehdä muun keittiöhomman ohessa.


Raparperi-pähkinäleivokset

pohja
120 g huoneenlämpöistä voita
5 rkl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
50 g hienoksi rouhittua hasselpähkinää
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa

täyte
7 dl raparperia
2 dl sokeria
1 kokonainen vaniljatanko
1 rkl hienoksi leikattua tuoretta minttua
ihan pieni ripaus suolaa
1,5 dl vehnäjauhoa
1 rkl perunajauhoa
1 muna
2 valkuaista

päälle
100 g valkosuklaata
mintunlehtiä
mansikoita

Aloita täytteen valmistuksesta. Kuori ja pilko raparperinvarret ja laita ne kattilaan yhdessä sokerin ja vaniljatangon kanssa. Kuumenna seosta varovasti kunnes raparperit alkavat pehmetä ja niistä irtoaa nestettä. Kun raparperit ovat kokonaan pehmenneet, lisää minttu ja suola, sekoita ja ota kattila pois liedeltä jäähtymään.

Vatkaa pohjaa varten huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, hasselpähkinä ja kardemumma. Sekoita jauhoseos voivaahdon joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina voideltuun (tai leivinpaperilla suojattuun) pienehköön uunivuokaan. Näihin leivoksiin käytettiin 25x18 cm vuokaa. Kypsennä pohjaa 180 asteessa 20-25 minuuttia kunnes pohja on saanut hiukan väriä. Jäähdytä pohja ennen kuin kaadat sille täytteen.

Kypsä pohja jäähdytetään ennen täytteen valmistusta.
Täyte ennen paistamista.
Valmis piirakka paloitellaan hyvin jäähtyneenä ja koristellaan.

Ota vaniljatanko pois jäähtyneen raparperisoseen joukosta ja vatkaa pehmenneiden raparperien rakenne rikki. Vatkaa munat kevyesti niin että niiden rakenne rikkoutuu. Lisää munien joukkoon jauho-perunajauhoseos ja vatkaa sen verran että seokseen ei jää jauhopaakkuja. Sekoita keskenään raparperisose ja muna-jauhoseos ja kaada tämä jäähtyneen pohjan päälle. Kypsennä täytettä 180 asteessa vielä 30-35 minuuttia.


Paistamisen jälkeen leivosten pitää saada ihan rauhassa jäähtyä ja täytteen kiinteytyä ennen kuin niitä voi alkaa koristella. Leikkaa leivokset mahdollisimman terävällä veitsellä haluamasi kokoisiksi. Sormisyötäväksi noutopöytään tällaisesta riittää ihan pikkupala, vain pari senttiä kanttiinsa. Sulata valkosuklaa ja valuta siitä raitoja leivosten päälle. Koristele vielä mansikalla ja pienellä mintunlehdellä.


Koristelemattomana nämä leivokset voi myös pakastaa vierasvaraksi.



6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Onpa nuo suloisen nätit ja takuulla ihanan makuiset.Lemon barsit ovat tuttuja ja herkullisia nekin:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Pitää joskus kokeilla näitä sillä alkuperäisellä sitruunareseptillä :)

Sanja Alisic kirjoitti...

Ihanaa!!!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos :)
Ihanaa jaa sen verran makeaa, että kannattaa leikata näin pieniksi paloksi.

Katja kirjoitti...

Tosi nättejä ja kiva idea!:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos:) Jos raparperi on hyvää, niin pähkinät ja kaurahiutaleet pohjataikinassa tekivät näistä tosi maukkaat.