keskiviikko 30. elokuuta 2023

Halloumi airfryerissa, tabbouleh ja granaattiomenan käsittely


Tabboulehreseptin ensimmäiseksi ainesosaksi yleensä mainitaan bulgur, mistä syystä jotkut luulevat tämän olevan bulgursalaatti, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Libanonilainen tabbouleh on salaatti, jonka pääraaka-aine on lehtipersilja. Jos on ihan pakko, niin tavallinen persilja, vaikka siinä mielestäni onkin vähän liian voimakas maku tabboulehiin. Punaiset pilkut ovat tomaattia ja tässä salaatissa myös granaattiomenan siemeniä, koska jossain päin Lähi-Itää niitäkin käytetään tabboulehissa.

Tavallisesti tabboulehiin käytetään bulguria tai joskus harvemmin jopa kuskusia, mutta kun kumpikaan niistä ei oikein tahdo meillä tehdä kauppaansa, niin ihan turha ostaa pakettia vain sen vuoksi että siitä saa tehdyksi yhden tabboulehin. Siispä keitin tätä varten risottoriisiä, mistä syystä tämä resepti on ”talon tapaan”, ja josta tuli todella herkullinen tabbouleh. Sekä bulgur että perinteinen kuskus ovat vehnää ja näin ollen sisältävät myös gluteenia. Kuskus –tyyppistä rouhetta valmistetaan tosin myös maissi- ja riisijauhosta, jolloin se ei sisällä gluteenia. Luontaisesti gluteeniton risottoriisi sopii tabboulehiin oikein hyvin.


 

Tabbouleh talon tapaan

 

1 dl                risottoriisiä (Arborio)
1                    kurkku
250 g             tomaattia
2 - 3               ruukkua lehtipersiljaa (ei varsia)
0,5 - 1            ruukku tuoretta minttua (ei varsia)
5                    kevätsipulia varsineen
4 rkl              oliiviöljyä
2 rkl              sitruunamehua
1 tl                raastettua sitruunankuorta
1 tl                juoksevaa hunajaa
0,5 tl             jeeraa
0,5 tl             korianteria
0,5 tl             valkosipulijauhetta
pikku ripaus  kanelia
maun mukaan hienoa merisuolaa
maun mukaan mustapippurirouhetta
maun mukaan granaattiomenan siemeniä 
 

 

 
Keitä riisi juuri ja juuri kypsäksi miedosti suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitetty riisi siivilään, huuhtele kylmällä vedellä, valuta, sekoita hyvin ja laita jääkaappiin kuivahtamaan.

Kuori kurkku ja halkaise se. Kaavi puolikkaista kaikki siemenet pois pienen lusikan avulla. Suikaloi puolikkaat neljään osaan ja leikkaa ne edelleen pieniksi kuutioiksi. Halkaise tomaatit ja kaavi pois siemenet. Leikkaa tomaatit suunnilleen saman kokoisiksi pieniksi kuutioiksi kuin kurkkukin. Siirrä tomaatinpalat siivilään valumaan.

Lehtipersiljaa myydään varsin eri kokoisissa ruukuissa ja mitä isompi ja tuuheampi, sitä parempi, koskapa lehtipersilja on tämän salaatin pääraaka-aine. Jos kaupassa on kovin kitukasvuisia persiljaruukkuja, kannattaa ostaa enemmän että riittää. Revi lehtipersiljan lehdet (varsia ei käytetä) ja hienonna ne terävällä veitsellä. Varo murskaamasta lehtiä soseeksi. Nypi myös mintturuukusta lehtiä ja hienonna ne terävällä veitsellä. Viipaloi kevätsipulit varsineen ihan ohuiksi viipaleiksi.

Sekoita isossa kulhossa oliiviöljy, sitruunamehu, sitruunankuoriraaste, hunaja, jeera, korianteri, valkosipulijauhe, kaneli, suola ja mustapippuri. Lisää jääähtynyt riisi ja sekoita makuliemi riisin kanssa yhteen. Lisää hienonnettu persilja sekä minttu, kevätsipulit, tomaatit ja kurkkukuutiot. Sekoita huolella ja laita jääkaappiin noin tunniksi makuuntumaan. Tunnin kuluttua maistele, ja jos tarvitaan lisää makua (suolaa, minttua, jotain) niin tässä vaiheessa voi maustaa lisää. Sillä välin kun tabbouleh on jääkaapissa, halkaise granaattiomena ja naputtele sieltä siemenet pieneen kulhoon (ohje on tämän päivityksen lopussa). Lisää muutamia lusikallisia granaattiomenan siemeniä tabboulehiin vasta juuri ennen tarjoilua. 



 

Halloumi airfryerissa

 

2 pkt              halloumia
hiukan           ruokaöljyä

 

Halkaise halloumit pienemmiksi paloiksi, taputtele palat talouspaperilla kuiviksi, sivele kauttaaltaan öljyllä ja aseta palat airfryerin koriin. Säädä lämpötila 200 asteeseen ja ajastimeen 8 minuuttia. Käynnistä kone ja noin puolivälissä paistoa käännä palat. Halloumissa on niin paljon makua, että mitään lisämausteita ei tarvita.
 


 

Granaattiomenan käsittely

 


Yleisin tapa tyhjentää siemenet granaattiomenasta on se, että koko keittiö on täynnä punaisia roiskeita. Parilla pikkuniksillä välttää roiskeongelmat ja graanaattiomenan siemenet putoilevat kokin sormien lomitse kulhoon kuin taiottuna ilman valkoisia roskia.

 


Granaattiomena halki, puolikas kämmenelle siemenpuoli kämmentä kohden ja puukauhan tai vastaavan kanssa klop klop klop klop klop klop...

 


Kuoren reunoille jää lopulta muutama siemen, jotka on helpot rapsuttaa irti kääntämällä kuori sisäpuoli ulospäin.

 


Tadaa! Ei mene kuin hetki, kun kaikki punaiset siemenet ja hedelmän mehu ovat siellä missä pitääkin - lasikulhossa. Ilman ainoatakaan roisketta ympäristössä! Siemenet voi lusikoida reikälusikalla, jolloin voimakkaasti värjäävä granaattiomenamehu jää kulhoon käytettäväksi jossain muualla.

 

 

Ei kommentteja: