lauantai 12. elokuuta 2023

Kantarellipiirakka on kesän paras piirakka


No nyt on Etelä-Suomen metsissä kantarelleja! Viime päivien kaatosateiden jäljiltä nämä tosin ovat aika kosteita, mutta tänä vuonna näyttää tulevan todella runsas sato. Ettei kaikki mene vain pakasteeseen, kantarelleja täytyy nyt myös käyttää. Kotona sattui olemaan kaikki ainekset kantarellipiirakkaa varten, joten sellainen paistettiin iltapalaksi. Olipa maukas ateria!


 

Kantarellipiirakka  (26 cm vuoka)  (30 cm vuokaan kerro määrät 1,5:llä)

 

taikina
100 g             voita pieninä kuutioina
150 g             vehnäjauhoa
                      hiukan suolaa
1                    muna
1 rkl               kylmää vettä

täyte

1 litra             kantarelleja
1                    paketti (noin 140-170 g) pekonia tai ilmakuivattua kinkkua
3                    uutta sipulia (varsineen) pieninä paloina
1-2 rkl           hienonnettua tuoretta rosmariinia ja timjamia
suolaa ja mustapippuria

3                    munaa

1 dl                kermaa
suolaa ja mustapippuria
100-150 g     mozzarellaraastetta

 

Mittaa kulhoon voi, vehnäjauho sekä suola ja nypi aineksista murumainen seos. Lisää vesi sekä muna ja sekoita ainekset taikinaksi. Taputtele taikinasta litteähkö pallo, laita se kahden leivinpaperin väliin ja vie jääkaappiin tekeytymään noin puoleksi tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ylä-alalämpö).

Haihduta ensin kantarelleista kosteus, kaada sienet paistinpannulle ja kuumenna niitä keskilämmöllä kunnes niistä alkaa irrota nestettä. Sekoittele sieniä muutaman minuutin ajan kunnes kaikki kantarelleista irtoava neste on haihtunut pannulta. Laita sienet odottamaan. Jos käytät ilmakuivattua kinkkua, sille ei tarvitse tehdä mitään ja sen voi pilkkoa suoraan täytteen joukkoon. Pekoni sen sijaan täytyy paistaa. Leikkaa pekonit kokonaisena nippuna pieniksi, sentin viipaleiksi ja laita ne pannulle paistumaan. Kun pekoni on kypsää, lisää pannulle sienet, sipuli sekä rosmariini ja timjami ja sekoittele vielä sen aikaa että sipulit ovat pehmenneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se kahden leivinpaperin välissä erittäin ohueksi ja reilusti suuremmaksi kuin piirakkavuoan pohja. Poista toinen leivinpaperi varovasti ja nosta taikinalevy piirakkavuokaan paperi ylöspäin. Painele taikina paperin avulla vuoan pohjalle sekä reunoille. Ota leivinpaperi pois ja jätä taikinan ylimäärä roikkumaan vuoan ulkopuolelle. Se siistitään myöhemmin. Pistele taikinapohja haarukalla ja laita uuniin 180 asteeseen esikypsymään 20 minuutin ajaksi.

Riko munat kulhoon ja vatkaa ne kevyesti kerman kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Leikkaa pois ylimääräinen kypsä taikina vuoan reunoja myöten ja levitä esipaistetun pohjan päälle sieni-pekoni-sipuliseos. Ripottele pinnalle juustoraaste ja lopuksi valuta tasaisesti muna-kermaseos. Kypsennä uunin keskitasolla 180 asteessa noin 30 minuuttia.

Anna kantarellipiirakan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

 

Ei kommentteja: