torstai 24. elokuuta 2023

Persikkaiset possupyörykät


Lihapullat yleensä tehdään joko naudan jauhelihasta tai ihme-eläimestä nimeltä sikanauta. En ole sellaista elävänä nähnyt, mutta lihatiskiltä sitä löytyy, tosin vain jauhettuna. Tässä reseptissä on käytetty pelkkää possun jauhelihaa, sillä inkivääri sopii siihen erinomaisesti. Moni pelkää possun jauhelihan olevan kovinkin rasvaista, mutta kaupoissa tarjolla oleva possun jauheliha ei sellaista ole. Eri asia on, kun rasvaista possua jauhetaan kuivan riistalihan kanssa antamaan makua sille, sillä ikävä tosiasia on, että kuiva 100% nauta tai riista ei ole maukasta. Rasva on se, joka antaa lihalle makua ja mehevyyttä. Pyöryköille lisämehevyyttä antavat niiden seuraksi haudutetut persikat. Paraguayoista ei ole tarkoitus tulla kastiketta, vaan mehevä lisäke pyöryköille.


 

Persikkaiset possupyörykät

 

500 g             possun jauhelihaa
1 ½ rkl          raastettua tuoretta inkivääriä
3                    valkosipulin kynttä raastettuna
1 ½ tl             jeeraa
1 ½ tl             hienoa merisuolaa
1 dl                pankoa
3 rkl               tuoretta basilikaa silputtuna

2 rkl               oliiviöljyä

2 rkl               kuivaa valkoviiniä
4 kpl              donitsipersikoita (paraguayo) pieninä kuutioina
1                     sipuli hienonnettuna
                       hienoa merisuolaa maun mukaan
1                     limetin mehu

 

Sekoita omin kätösin inkivääri, valkosipuli, jeera, suola sekä panko ja basilikasilppu kulhossa possun jauhelihaan. Yleiskoneella tai vatkaimella tulee liian tiukka taikina ja pullista tulee kovia. Pyöritä massasta hellin käsin pyöryköitä, sillä jos puristat taikinaa liian kovasti niin siitäkin seuraa kovat pyörykät. Määrästä tulee ainakin 12 kpl minun käsilläni.

Kypsennä pullat airfryerillä 200°C 10 minuuttia. Voit kääntää ne kerran puolivälin paikkeilla. Ne saavat jäädä hieman vajaakypsiksi. Siirrä sivuun odottamaan. Vaihtoehtoisesti voit toki kypsentää ne myös paistinpannulla. Laita pari ruokalusikallista öljyä pannulle, paista pullat kauniin värisiksi ja lähes kypsiksi ja siirrä ne pannun laidalle. (Tässä vaiheessa lisätään airfryerilla paistetut pullat pannulle.) Laita pannulle pari ruokalusikallista öljyä sekä valkoviini. Lisää paloitellut hedelmät ja hauduta niitä pullien kanssa kannen alla kunnes hedelmät muuttuvat pehmeiksi (hedelmien kypsyydestä riippuen n. 6-10 minuuttia). Tämä vaihe myös kypsentää lihapyörykät lopullisesti. Lisää sipuli ja limetin mehu sekä suolaa. Anna hautua vielä n.5 minuuttia ja tarkista maku. Lisää suolaa ja limettiä tarvittaessa. Tarjolle laitettaessa lisätään annoksen päälle jeeraa ja basilikasilppua. Basmatiriisi toimii hyvin tämän herkun kaverina.

Ei kommentteja: