perjantai 7. huhtikuuta 2023

Suklaamunakeksit


Jos pääsiäisen kahvipöytään kakku tuntuu liian isolta tarjottavalta, pienillä suklaamunilla viimeistellyt suklaahippukeksit ovat hyvä vaihtoehto. Keksit eivät vie edes tilaa jääkaapissa, jossa näin isoina juhlapyhinä sitä tilaa tuntuu olevan vielä tavallistakin vähemmän. Taikinan tekeminen sujuu tuossa tuokiossa ja reseptin lopussa kerron, miten osan voi tarvittaesssa laittaa pakastimeen odottamaan joko taikinana tai valmiina kekseinä.

 

Suklaamunakeksit

 

175 g             kylmää voita pieninä kuutioina
1 ¼  dl           sokeria
1 dl                fariinisokeria
1                    huoneenlämpöinen muna (koko L)
1 rkl               vaniljauutetta
300 g             vehnäjauhoa
0,5 tl              ruokasoodaa
1 tl                 leivinjauhetta
¼ tl                suolaa
200 g             pieniä suklaamunia
200 g             suklaahippuja (esim dr oetker) tai rouhittua tummahkoa suklaata

 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille. Sekoita keskenään jauhot, ruokasooda, leivinjauhe sekä suola.

Mittaa voi ja sokerit yleiskoneen kulhoon ja vatkaa ne kuohkeaksi (litteä sekoitin/K-vatkain) aloittaen ensin hitaalla nopeudella ja vähitellen nopeammalla. Sammuta yleiskone ja kaavi voivaahto kulhon reunoilta keskelle. Jatka sitten keskinopeudella vatkaamalla joukkoon kananmuna ja sen jälkeen vaniljauute. Kaavi taas taikina kulhon reunoilta keskelle. Lisää jauhoseos ja vatkaa taas melko hitaalla nopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet. Varo vatkaamasta liikaa.

 


Laita suklaamunat tukevaan muovipussiin ja murskaa ne rouheasti niin että joukossa on erikokoisia palasia. Erottele rouheesta pois suurimpia palasia noin kolmannes koko määrästä. Yhdistä pienempi suklaamunarouhe ja suklaahiput keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon. Sekoita sen verran että suklaamurut ovat sekoittuneet tasaisesti taikinan joukkoon.

 


Nosta taikinasta noin 50-60 gramman painoisia paloja ja taputtele niistä kämmenten välissä hellävaraisesti pyöreähköjä palloja tai ota palat jäätelökauhalla, jolloin ne ovat jo valmiiksi suunnilleen sopivan kokoisia ja muotoisia. Asettele uunipellille niin että kekseille jää runsaasti tilaa levitä. Painele erikseen otetut isommat suklaamunapalaset taikinapallojen päälle.

 


Paista uunin keskitasolla 200 asteessa ensin 5-6 minuuttia, käännä sitten pelti takareuna etureunaksi ja jatka paistamista toiset 5-6 minuuttia. Paistoaika riippuu ihan uunista. Varo kuitenkin paistamasta liian kauan. Keksien tulee olla reunoiltaan hiukan ruskistuneita ja jäähdyttyään jäädä keskeltä pehmeiksi. Kun keksejä voi käsitellä ilman että ne hajoavat, siirrä ne uunipelliltä jäähtymään ritilän päälle.

 
 

Taikinan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen, pyröritellä palleroiksi ja pakastaa. Pakkasesta voi sitten sulattaa ja paistaa. Pakastaminen täytyy tehdä siten, että taikinapallerot pakastetaan metallitarjottimella erillään toisistaan ja vasta muutaman tunnin kuluttua, kun ne ovat kokonaan jäässä, ne voi siirtää pakastepussiin ja takaisin pakastimeen. Kekseiksi ne voi leipoa sen jälkeen kun ne ensin on sulatettu. 
 
Valmiit keksitkin voi pakastaa samalla tavalla, sitten tarpeen mukaan sulattaa keksit vaikka yksi kerrallaan huoneenlämpöisiksi ja lämmittää mikrossa hyvänä muistisääntönä ”puoliteholla noin puoli minuuttia”.
 
 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nam,voin kuvitella että noista tuli tosi herkullisia

Tuplaespresso kirjoitti...

Joopa... Ei noilla aineksilla voi muuta tulla ;)