Pakastimesta löytyy näin
loppukesällä kaikenlaista mielenkiintoista, kuten paketti viimevuotisia,
esikäsiteltyjä herkkutatteja. Niistä sain ajatuksen valmistaa sieniduxellesin
ja siitä edelleen Beef Wellingtonin. Toisaalta kun perinteinen, aito Wellington
on mielestäni vähän turhan juhlava arkiruoaksi, oikaisin muutamasta kohdasta ja
tein siitä helpommin lähestyttävän. Wellington on ehkä muutenkin hiukan
yliampuva nimi tälle aterialle, mutta periaatteessa se sisältää kaikki samat
elementit: voitaikinan, lihan, parmankinkun ja sieniduxellesin. Vain hiukan
yksinkertaistettuna.
Melkein Wellington
(10 palaa)
2
rkl voita
1
keltasipuli
250
g esikäsiteltyjä herkkutatteja (voi käyttää muitakin sieniä)
2
rkl tuoreita timjaminlehtiä
suolaa
ja mustapippuria myllystä
1
paketti pakastevoitaikinaa (5 pientä levyä)
3-4
viipaletta parmankinkkua
1
kananmuna
1
paksuhko naudan entrecôte pihvi
1
rkl voita
suolaa
ja mustapippuria myllystä
Ota
ensin naudan entrecôte huoneenlämpöön.
Valmista
sitten sieniduxelles. Leikkaa kuorittu keltasipuli sekä sienet ihan pieniksi
kuutioiksi. Kuumenna voi ja kuullota siinä sipuli. Lisää sienet sekä timjami ja
jatka paistamista kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Mausta suolalla sekä
mustapippurilla ja jäähdytä seos.
Laita
uuni lämpiämään 225 asteeseen (ylä-alalämpö). Ota pakkasesta voitaikinalevyt, leikkaa
ne kahtia ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Anna taikinan sulaa
ja leikkaa sitten niihin terävällä veitsellä noin 1 cm taikinalevyn reunasta
viilto, joka ei ulotu ihan taikinan läpi. Viilto muodostaa taikinaan
paistettaessa reunan, jonka sisään tulee täyte (kuva mm täällä). Leikkaa sitten parmankinkusta
taikinalevyn keskiosan kokoiset palat ja aseta ne levyjen keskelle. Tämä estää
sieniduxellesia kostuttamasta liikaa taikinaa, jolloin se kypsyy kunnolla myös
pohjastaan. Lusikoi tasapaksu kerros sienimassaa parmankinkun päälle. Jos keittiöstä ei
löydy neliömuottia, tasoita massan reunat vielä ruokaveitsellä niin, että taikinan
reuna jää näkyviin. Vatkaa sitten kananmuna ja voitele sillä taikinan reunat.
Laita pelti uuniin toiseksi alimmalle tasolle ja paista 15 minuuttia tai
kunnes taikina on reunoiltaan kohonnut ja kauniisti ruskistunut.
Sillä
välin kun taikina paistuu uunissa, kuumenna pannulla voi ja ruskista pihviä
noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarkkaa aikaa on mahdotonta määrittää,
sillä paistoaika riippuu lihan paksuudesta ja lämpötilasta. Tavoite olisi, että
liha jää keskeltä punertavaksi. Mausta valmis pihvi suolalla ja
mustapippurilla ja jätä vetäytymään.
Kun
kypsät, duxellesilla täytetyt taikinalevyt ovat hiukan jäähtyneet ja liha
vetäytynyt, leikkaa liha viipaleiksi ja nosta palat sienimassan päälle.
Tarjoile
”wellingtonit” raikkaan salaatin kanssa. Tässä salaatissa on tuoretta kurkkua,
kahta eri melonia (vesimeloni ja piel de sapo –meloni), fetajuustoa sekä
hienonnettua basilikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti