perjantai 23. elokuuta 2019

Ihan melkein wellington

Pakastimesta löytyy näin loppukesällä kaikenlaista mielenkiintoista, kuten paketti viimevuotisia, esikäsiteltyjä herkkutatteja. Niistä sain ajatuksen valmistaa sieniduxellesin ja siitä edelleen Beef Wellingtonin. Toisaalta kun perinteinen, aito Wellington on mielestäni vähän turhan juhlava arkiruoaksi, oikaisin muutamasta kohdasta ja tein siitä helpommin lähestyttävän. Wellington on ehkä muutenkin hiukan yliampuva nimi tälle aterialle, mutta periaatteessa se sisältää kaikki samat elementit: voitaikinan, lihan, parmankinkun ja sieniduxellesin. Vain hiukan yksinkertaistettuna.


Melkein Wellington
(10 palaa)

2 rkl  voita
1  keltasipuli
250 g  esikäsiteltyjä herkkutatteja (voi käyttää muitakin sieniä)
2 rkl  tuoreita timjaminlehtiä
suolaa ja mustapippuria myllystä

1 paketti pakastevoitaikinaa (5 pientä levyä)
3-4  viipaletta parmankinkkua
1  kananmuna

1  paksuhko naudan entrecôte pihvi
1 rkl  voita
suolaa ja mustapippuria myllystä


Ota ensin naudan entrecôte huoneenlämpöön.

Valmista sitten sieniduxelles. Leikkaa kuorittu keltasipuli sekä sienet ihan pieniksi kuutioiksi. Kuumenna voi ja kuullota siinä sipuli. Lisää sienet sekä timjami ja jatka paistamista kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Mausta suolalla sekä mustapippurilla ja jäähdytä seos.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen (ylä-alalämpö). Ota pakkasesta voitaikinalevyt, leikkaa ne kahtia ja asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle. Anna taikinan sulaa ja leikkaa sitten niihin terävällä veitsellä noin 1 cm taikinalevyn reunasta viilto, joka ei ulotu ihan taikinan läpi. Viilto muodostaa taikinaan paistettaessa reunan, jonka sisään tulee täyte (kuva mm täällä). Leikkaa sitten parmankinkusta taikinalevyn keskiosan kokoiset palat ja aseta ne levyjen keskelle. Tämä estää sieniduxellesia kostuttamasta liikaa taikinaa, jolloin se kypsyy kunnolla myös pohjastaan. Lusikoi tasapaksu kerros sienimassaa parmankinkun päälle. Jos keittiöstä ei löydy neliömuottia, tasoita massan reunat vielä ruokaveitsellä niin, että taikinan reuna jää näkyviin. Vatkaa sitten kananmuna ja voitele sillä taikinan reunat. Laita pelti uuniin toiseksi alimmalle tasolle ja paista 15 minuuttia tai kunnes taikina on reunoiltaan kohonnut ja kauniisti ruskistunut.

Sillä välin kun taikina paistuu uunissa, kuumenna pannulla voi ja ruskista pihviä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarkkaa aikaa on mahdotonta määrittää, sillä paistoaika riippuu lihan paksuudesta ja lämpötilasta. Tavoite olisi, että liha jää keskeltä punertavaksi. Mausta valmis pihvi suolalla ja mustapippurilla ja jätä vetäytymään.
 
Kun kypsät, duxellesilla täytetyt taikinalevyt ovat hiukan jäähtyneet ja liha vetäytynyt, leikkaa liha viipaleiksi ja nosta palat sienimassan päälle.

Tarjoile ”wellingtonit” raikkaan salaatin kanssa. Tässä salaatissa on tuoretta kurkkua, kahta eri melonia (vesimeloni ja piel de sapo –meloni), fetajuustoa sekä hienonnettua basilikaa.

Ei kommentteja: