maanantai 19. elokuuta 2019

Misoglaseerattua karitsanniskaa ja umamiriisiä



Pelastin pakastimen perukoilta viime talvena pakastamani karitsanniskan. Pitäisi vähän tarkemmin muistaa myös käyttää sieltä ruokaa eikä vain pakastaa vastaisen varalle. Mikään elintarvike ei tykkää liian pitkästä pakastusajasta, varsinkaan kovin rasvaiset lihat, kuten karitsanniska. Onneksi tämä liha osoittautui sulatuksen jälkeen olevan vielä ihan priimakunnossa, joten ei muuta kuin uuniin. Misoglaseerattu karitsanniska sai lisukkeikseen umamipitoisilla kasviksilla maustettua riisiä sekä retiisiä. Kastikkeen kanssa kävi niin, että epähuomiossa keittiön välisiivousta tehdessäni tyhjensin karitsaliemen uunivuoasta ja sinne se meni... se liemi, joka minun piti käyttää kastikkeen pohjaksi... Ei pitäisi yrittää tehdä ja ajatella liian montaa asiaa samanaikaisesti. Hyvää tämä ruoka oli tosin ilman kastikettakin, mutta miten hyvää olisikaan ollut kastikkeen kanssa. Reseptistä riittää syötävää neljälle. Äläkä unohda retiisejä! Niitä tämä annos tarvitsee ehdottomasti.


Misoglaseerattu karitsanniska

1  luuton karitsanniska
suolaa, mustapippuria myllystä
muutama porkkana
pieni pala juuriselleriä
pari uutta sipulia

3 rkl  vaaleaa misotahnaa
1,5 rkl  tummaa soijakastiketta
1 rkl  yuzumehua


Laita uuni lämpiämään 120 asteeseen. Leikkaa porkkanat, juuriselleri ja sipuli pienemmiksi paloiksi ja levitä pienen uunivuoan pohjalle. Ruskista karitsanniska kuivalla kuumalla pannulla ja mausta sen jälkeen suolalla sekä mustapippurilla. Nosta liha kasvisten päälle uunivuokaan. Kaada vuokaan vielä noin sentin paksuudelta kiehuvaa vettä ja peitä vuoka alumiinifoliolla. Laita vuoka uuniin ja ajastin hälyttämään kolmen tunnin kuluttua.

Tällä välin voit tehdä kaikki umamiriisin esivalmistelut.

Ota vuoka uunista ja lähes rasvattomaksi paistunut, kypsä (ja huomattavasti kutistunut) karitsanniska pois vuoasta. Kaada paistoliemi erikseen ja valmista siitä kastike. Ylikypsät kasvikset voi laittaa biojätteeseen jos niille ei keksi muuta käyttöä. Huuhtele uunivuoka ja laita sen pohjalle ritilä. Nosta uunin lämpö 180 asteeseen.

Sekoita keskenään misotahna, soijakastike sekä yuzumehu ja sivele seosta kauttaaltaan kypsälle lihalle. Nosta liha uunivuokaan ritilän päälle ja paista niskaa vielä 20 minuuttia 180 asteessa. Paiston puolivälissä, noin kymmenen minuutin kuluttua, sivele liha vielä toiseen kertaan misokastikkeella. Kun liha on valmis anna sen hetken aikaa vetäytyä ja viipaloi se.


Umamiriisi

2 rkl  oliiviöljyä
1,5 tl  raastettua tuoretta inkivääriä
140 g  pitkäjyväistä riisiä
1 tl  suolaa
kiehuvaa vettä riisipakkauksen ohjeen mukaan

1  keskikokoinen porkkana
pieni pala juuriselleriä
puolikas punasipuli
4  keskikokoista herkkusientä
2  kevätsipulia varsineen
2  rkl oliiviöljyä
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä


Leikkaa porkkana, juuriselleri, punasipuli, herkkusienet sekä kevätsipulit ihan pieniksi, noin 2-3mm kuutioiksi (brunoise).

Kuumenna kasarin pohjalla 2 rkl oliiviöljyä, minkä jälkeen kuullota öljyssä raastettu inkivääri sekä riisit. Lisää vesi ja anna riisin kiehua lähes kypsäksi. Varo sekoittamasta kovin paljoa jotta riisi pysyy kuohkeana.

Samanaikaisesti kuumenna paistinpannulla 2 rkl oliiviöljyä ja kuullota kasviskuutiot siinä pehmeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kun riisi on valmista, lisää joukkoon kuullotetut kasvikset ja sekoita haarukalla. 

... tuohon keskelle olisi pitänyt tulla sitä kastiketta...

Ei kommentteja: