maanantai 6. toukokuuta 2019

Äitienpäivän alkuruoka, samettinen cashew-hernekeitto


Monet viettävät äitienpäivää perheen yhteisellä aterialla, jotkut ravintolassa, jotkut kotonaan, usein jopa monta sukupolvea yhdessä. Teimme sellaisen kolmen ruokalajin menun, joka on erittäin herkullinen, mutta kuitenkin helppo toteuttaa kotikeittiössä. Alkuruokana on cashew-hernekeitto. Sen voi valmistaa jääkaappiin odottelemaan jopa pari päivää etukäteen, jolloin sunnuntaina ei iske kiire ja paniikki. Sitten vaan ennen tarjoilua keitto lämmitetään ja jaetaan lautasille. Ohje on kuudelle. 

Pääruokaohje julkaistaan keskiviikkona ja jälkiruoka torstain päivityksenä. Jos et millään jaksa odottaa niitä, tässä muutamia vanhempia äitienpäivämenuja:

Äitienpäiväksi kolmen ruokalajin menu kotikeittiössä

Äitienpäivämenu x 2

Menu äidille sunnuntaiksi (x2) 


Cashew-hernekeitto

2 rkl oliiviöljyä
1 iso keltasipuli
2 valkosipulinkynttä

150 g paahtamattomia ja suolaamattomia cashewpähkinöitä
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
0,5 tl chilihiutaleita
5 dl vettä

400 g pakasteherneitä
2 dl vettä

1-2 rkl omenaviinietikkaa
suolaa ja/tai mustapippuria

viimeistelyyn oman maun mukaan
hienonnettua kevätsipulia/ hienonnettua lehtipersiljaa/ herneenversoja/ syötäviä kukkia


Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi nekin ohuelti. Kaada kattilaan oliiviöljy sekä sipulit ja kuullota niitä melko matalalla lämmöllä noin puoli tuntia kunnes sipulit ovat muuttuneet täysin pehmeiksi ja makeiksi. Jos ne näyttävät kuivuvan liikaa, lisää joukkoon aina tarvittaessa lusikallinen vettä.  Kun sipulit ovat valmiit, lisää cashewpähkinät ja sekoittele niitä hetki sipuleiden kanssa. Lisää sitten suola, mustapippuri, chilihiutaleet sekä vesi ja keitä seosta 20 minuuttia kunnes pähkinät ovat pehmenneet.

Lisää jäiset herneet sekä 2 dl vettä, ja kun seos on kuumentunut takaisin kiehumispisteeseen, anna herneiden kypsyä vielä minuutin ajan. Soseuta seos heti  blenderissä kahdessa erässä ja paseeraa keitto vielä siivilän läpi toiseen astiaan. Jos keitto on liian paksua, ohenna sitä tarvittavalla määrällä kiehuvaa vettä. Ei tarvitse pelätä, että maku laimenee, sillä makua on yllin kyllin vielä senkin jälkeen. Viimeistele keitto maustamalla se omenaviinietikalla sekä tarvittaessa vielä suolalla ja mustapippurilla.

Nyt keitto voi odottaa ruokailijoita vaikka pari päivää jääkaapissa. Lämmitä keitto ennen tarjoilua (ja tarvittaessa lisää vielä vähän kiehuvaa vettä), jaa se lautasille ja viimeistele annokset rouhauksella mustapippuria sekä sopivilla vihreillä tai vaikka syötävillä kukilla.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ihana ja ihanan värinen vegaanikeitto:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Vegaanistapa hyvinkin, vaikka meillä blogissa ei olekaan mitään "tontonton"-tageja :)
Cashewpähkinät tekevät tästä todella runsaan ja kermaisen.