Jääkaapissa pitäisi aina olla omatekoista pestoa. Ja jos ei ole, sitä pitää tehdä pikaisesti. Toinen jääkaapin vakiotuote on pekoni, se tavallinen amerikanpekoni. Ne kaksi pelastavat laiskan kokin (sopivat myös ahkeralle kokille) ja niiden avulla pastasta tulee hetkessä todella maukasta.
Minulta oli pesto päässyt
loppumaan, mutta rucolasta, pakastimen karhunlaukasta sekä pistaaseista syntyi
hiukan erilainen pesto. Vai pitäisikö kirjoittaa ”pesto”, sillä kaikkein tarkimmat
lukijat eivät ehkä hyväksyisi tätä vihreää sosetta oikeaksi pestoksi. En siis käyttänyt
edes pinjansiemeniä, vaan pistaaseja. Sain siihen upotetuksi myös pienen gruyèrekannikan,
joka muuten olisi saattanut jäädä jääkaappiin kuivumaan. Pestoon voi siis yrittää
soveltaa myös muitakin kovia, voimakkaita juustoja kuin parmesaania. Siis kovia
juustoja, vaikka olen kyllä kuullut jonkun käyttävän jopa raejuustoa. En taida
sellaista kuitenkaan kokeilla, vaan menen näillä maukkaammilla aineksilla.
Pekoni & pesto pelastavat pastan
(kahdelle)
pesto
150
g rucolaa, karhunlaukkaa, basilikaa tms
1
dl pistaasinsydämiä (ei
suolapaahdettuja!) (tai pinjansiemeniä)
0,5
tl suolaa
0,75
dl hyvää oliiviöljyä
1
paketti amerikanpekonia
170 g pastaa
170 g pastaa
kourallinen
kirsikkatomaatteja
(1 graavattu keltuainen, ohje täällä)
Aloita
pestosta. Laita kutterin kulhoon rucola sekä mausteyrtit, pistaasit,
juustoraaste sekä suola ja käynnistä kone. Anna kutterin terien hienontaa
ainekset täysin tasalaatuiseksi soseeksi. Kun seos on muuten valmista, kaada
joukkoon öljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita vielä sen
verran, että pesto on kauttaaltaan tasalaatuista. Siirrä pesto puhtaaseen lasitölkkiin,
josta sitä tarvittaessa voi ottaa puhtaalla lusikalla.
Laita
pastan keitinvesi kiehumaan ja erottele pekoniviipaleet toisistaan. Paista
pekonit pannulla rapeiksi sillä välin kun vesi ja pasta kiehuvat. Huuhtele
kirsikkatomaatit ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi.
Kun
pasta on valmista, kaada se lävikköön, mutta älä valuta liikaa. Palauta vielä
hiukan kostea pasta takaisin kattilaan ja lisää joukkoon muutama kukkurainen
ruokalusikallinen pestoa. Sekoita niin, että pasta on kauttaaltaan vihreää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti