On syksy ja metsästyssesonki.
Punalakkisia ja –takkisia miehiä näkyi tien varrella siellä täällä kun ajoin
autolla Rukalle ja takaisin. Lähdimme aamupimeässä liikkeelle Turusta kohti
Tamperetta, nelostietä, Oulua ja Kuusamoa. Heti alkumatkasta pelloilla oli
melkoisen kokoisia peuralaumoja aterioimassa. Joukossa oli jokunen hirvikin,
mutta onneksi kaikki pysyivät poissa tieltä. Oulun ja Kuusamon välillä oli
useita porotokkia jäkälämetsässä. Ne kaipasivat ilmeisesti suolaa, jota lienee
kylvetty tielle edellisen lumimyräkän aikana. Niinpä nelisen kertaa
saksalaiseen tapaan laitoin varoitusvilkut päälle hiljentäessäni tiellä olevien
porojen vuoksi vauhtini alle kävelyvauhdin tai jopa kokonaan pysähdyksiin.
Rikoin varmaan jotain sääntöä varoitusvilkkujen ”oikeaoppisesta” käytöstä,
mutta ainakaan kukaan ei ajanut perääni eikä, herra paratkoon, yrittänyt
ohittaa minua porotokan läpi.
Metsästysaikaan sopiva
viikonlopun ateria on tietenkin riistaa. Olin tilannut Turun Kauppahallista
luottokauppiaaltani hirven paahtopaistin ja perjantaina matkani jälkeen
sellainen odotti minua. Paino oli 1,7 kg ja paisti hienosti puhdistettu. Siitä
puuttuivat ainoastaan mausteet ja kypsennys. Pyhäinpäivän juhla-ateria oli
laittamista vaille valmis.
Hirven paahtopaisti uunissa
n.
1,5 – 2 kg hirven paahtopaisti
hienoa
merisuolaa
valkopippuria
myllystä
katajanmarjoja
maun mukaan (n. 12)
karkeaa
merisuolaa
muutama valkosipulinkynsi makusi mukaan
voita ruskistamiseen
1
litra lihalientä
Ota
paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Poista se mahdollisesta vakuumistaan,
kuivaa ja anna lämmetä. Rouhi katajanmarjat morttelissa yhdessä karkean
merisuolan kanssa ja siirrä sivuun odottamaan. Kuori valkosipulinkynnet ja
leikkaa ne pitkittäin neljään osaan. Mausta paisti hienolla merisuolalla ja
valkopippurilla. Laita uuni lämpiämään 140°C:een. (Jos sinulla ei ole kiire,
voit käyttää matalampaakin lämpöä, esim. 100°C. Tällöin kypsennysaika
luonnollisesti on merkittävästi pidempi.) Kuumenna voi paistinpannulla ja
ruskista paistin pinnat. Nosta paisti työlaudalle ja pistele siihen terävällä
veitsellä reikiä molemmille puolille ja työnnä niihin valkosipulin
neljänneksiä.
Kuumenna
lihaliemi ja huuhdo osalla siitä paistinpannu. Nosta sitten paisti ritilän
päälle uunipannulle ja kaada pannun huuhteluliemi uunipannulle. Hiero
katajanmarja-suolaseos paistin pinnalle ja lisää vielä lientä uunivuokaan niin,
että noin puolet on jäljellä. Aseta paistinlämpömittari 54°C:een ja laita
paisti uuniin. Valele puolen tunnin
kuluttua paistia puolella uudelleen kuumennetulla lihaliemellä ja vielä toisen
kerran puolen tunnin kuluttua lopulla liemellä. Kun haluttu lämpötila 54 -56 °c
on saavutettu, nosta paisti uunista ja anna sen vetäytyä ainakin puoli tuntia
ennen leikkaamista.
Monen mielestä parasta
paahtopaistissa on kastike. Me epätrendikkäässä keittiössä arvostamme sekä
paistia että kastiketta, mutta varma mielipiteemme lienee se, että paahtopaisti
ilman kastiketta on… no, keksikää itse sopiva vertaus. Siksi teimme taaskin
kastiketta vähintään riittävästi.
Paistinkastike
valeluliemi uunivuoasta
(meille jäi 7,5 dl)
3
rkl voita
n.
4 rkl vehnäjauhoja
2
dl kermaa
(suolaa ja valkopippuria
tarpeen mukaan lopuksi, me emme tarvinneet)
Kuumenna
kattila ja voi. Kun voi on sulanut, lisää jauhot ja ruskista ne. Kaada sitten
paistoliemi pannulle sekoittaen samalla vispilällä. Anna kastikkeen kiehua
hiljalleen kymmenisen minuuttia koko ajan sekoittaen ja lisää sitten kerma.
Sekoita, kiehauta ja siirrä sivuun.
Maistuu mahtavalta esimerkiksi
perunamuhennoksen, voissa haudutettujen porkkanoiden ja broccolinin sekä
paistin kanssa uunissa muhineiden miniterttutomaattien kanssa.
Mustaherukkahyytelö kruunaa tämän pyhäpäivän paistiannoksen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti