tiistai 6. marraskuuta 2018

Kotijuustoa ja tyrni-persimonihilloaKaikkihan tekevät joskus joitain hutiostoksia, eikös? Minä ostin taannoin jostain messuilta hienon ”rei’itetyn piirakkavuoan”, jonka piti paistaa piirakka todella hyväksi ja rapeakuoriseksi. Ehkä minä en vain osannut käyttää sitä, mutta kun taikina vain pursusi rei’istä vuoan ulkopuolelle ja valmis piirakka oli todella vaikea irrottaa vuoasta, totesin tuotteen piirakkatarkoitukseen täydeksi sudeksi ja olin jo lahjoittamassa sitä ensimmäiselle vastaantulijalle, kunnes… Sopisikohan se kotijuustomuotiksi? Senkin kokeilemiseen meni jokunen vuosi ennen kuin nyt taas pitkästä aikaa innostuin tekemään kotijuustoa. Samalla sain hyvän syyn testata, miten tyrni ja persimoni toimivat yhdessä hillossa. Lopputuloksesta tuli likimain täydellinen sekä kotijuustosta että hillosta ja erityisesti näiden yhdistelmästä.
Kotijuusto

3 l täysmaitoa
1 tl suolaa
2 tl juustonjuoksutetta

Kaada maito isoon kattilaan. lisää suola ja lämmitä 37-38 –asteiseksi. Ota kattila pois lämmöltä. lisää juustonjuoksute, sekoita huolella ja jätä kannen alle tekeytymään 30 minuutin ajaksi. Vuoraa juustomuotti tai siivilä kastellulla juustoliinalla (vaippakangasta tai vastaavaa).


Kun juoksute on toiminut, maidon pitäisi olla erottunut heraksi ja kiinteäksi juustomassaksi. Riko juustomassaa kevyesti ja nosta se reikäkauhan avulla kankaalla vuorattuun juustomuottiin/siivilään. Painele juusto tiiviisti muottiin, käännä kankaan reunat juustomassan päälle ja nosta muotti lautaselle tai kulhoon siten että hera pääsee vapaasti valumaan pois muotista. Laita juusto jääkaappiin yön yli, jolloin kaikki ylimääräinen hera valuu pois ja jäljelle jää vain kotijuusto. Seuraavana päivänä voit kipata valmiin juuston lautaselle valmiina leikattavaksi.

Heraa ei kannata heittää pois. Sen voi käyttää vaikka nesteeksi leipätaikinaan.

Tyrni-persimonihillo

300 g tyrnimarjoja
400-500 g persimonia
500 g hillosokeria

Kaada kattilaan tyrnimarjat sekä hillosokeri. Pese persimonit, leikkaa ne pieniksi paloiksi, lisää kattilaan ja sekoita hyvin. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä pienellä lämmöllä 10 minuutin ajan, jolloin hillosokerin pektiini alkaa toimia ja hillo saostuu. Annoksesta tulee pari tölkkiä hilloa.

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kiitos hyvästä ideasta, sillä minullakin on tuon tapainen , reiällinen vuoka.Vuoraan sen aina leivinpaperilla ettei pursuisi. Sama juttu reiällisen pizzavuuan kanssa,taikinaahan pursuu läpi niistä,pöh!
Juusto ja hillo näyttävät niin herkullisilta:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Lohdullista huomata etten ole ainoa jonka mielestä tuollainen vuoka on täysi susi. Ainoa missä perforointi toimii, on patonkipelti. Mutta juustomuottina tuo oli ihan omiaan. Siitä tuli söpö pieni juusto"kakku".

Ulla kirjoitti...

Tämähän tuli kuin tilauksesta :-) Parempi puolisko oli ostanut juustonjuoksutinta, mutta juuston ohje oli hukassa. Täältä se(kin) löytyi.

Tuplaespresso kirjoitti...

Juustonjuoksute juoksutti myös minua. Loogisesti se on käyttöyhteystuote, jonka pitäisi löytyä marketin maitohyllystä. Maito + juoksute = kotijuusto, eikös? K-ryhmä on kuitenkin päättänyt että sen kuuluu olla juustohyllyssä halloumin (eikä edes sen kotijuuston!) vieressä. Aikani juostuani löysin myyjän, joka hänkin sai juosta melkoisen matkan löytääkseen tuotteen :)