perjantai 30. marraskuuta 2018

Makkarakranssi pikkujoulupöytään



Tämä Food & Wine –lehdestä saatu idea sopii suomalaiseen pikkujoulupöytään, etkoille tai jatkoille, paremmin kuin hyvin. Makkarakranssin voi vaikka tehdä jo etukäteen jääkaappiin odottamaan, jolloin se laitetaan uuniin paistumaan kun vieraat saapuvat. Meidän reseptimme on neljälle, mutta kranssista voi tehdä juuri sen kokoisen kuin on tarvis ja käyttää juuri sitä makkaraa josta eniten pitää, oli se sitten HK:n sinistä, jotain grillimakkaraa tai vaikka tätä meidän käyttämäämme Hvitfeltin hevospaistimakkaraa. Raikkaan salaatin kanssa makkarakranssi ei sitten tarvitsekaan enää muuta kuin lasin kylmää olutta.



Pikkujoulun makkarakranssi
(neljälle)


lehtitaikinaa/voitaikinaa   (tässä LIDL Chef Select 275 g paketti)
makkaraa   (tässä Hvitfelt hevospaistimakkara 450 g paketti)
3 rkl tomaattipyreetä
3 rkl hyvää sinappia (kotisinappi)
1 kananmuna + 1 rkl vettä
suolaa ja mustapippuria myllystä
viimeistelyyn laakerinlehtiä ja puuvartista timjamia & rosmariinia

Levitä lehtitaikina leivinpaperille ja tarvittaessa kauli se ihan ohueksi. Siirrä leivinpaperi taikinoineen uunipellille. Leikkaa makkara 4-5 cm pätkiksi ja jos makkarassa on muovikuori, poista se. Luonnonsuolikuorta ei tarvitse poistaa. Asettele makkarapalat taikinalle ympyrän muotoon jättäen palojen väliin noin puolen sentin raon ja leikkaa lautasia tms apuna käyttäen kranssin reuna ja keskiosa siten, että makkaran molemmin puolin jää sentti tai pari taikinaa. 




Leikkaa jäljellä olevasta taikinasta makkaran levyisiä ja riittävän pitkiä paloja, joilla peität makkarapalat ja kiinnität ne pohjataikinaan. Sekoita keskenään tomaattipyree ja sinappi, levitä seosta taikinapohjalle makkaroiden kohdalle ja asettele makkarat takaisin paikoilleen. 



Vatkaa kananmuna ja vesi keskenään ja sivele munaseoksella taikinapohjan reunat. Paketoi makkarat taikinasuikaleilla pohjaan kiinni ja nipistä reunat huolella niin että ne pysyvät paikoillaan. Voitele kranssi munalla ja rouhi pinnalle hiukan suolaa sekä mustapippuria myllystä.





Kypsennä makkarakranssi uunin alaosassa 200 asteessa noin 25-35 minuuttia kunnes taikina on kypsää ja kullanruskeaa. Viimeistele makkarakranssi jouluiseksi työntämällä rakoihin timjamia, rosmariinia sekä laakerinlehtiä. Nauti lämpimänä raikkaan salaatin kanssa.





Ei kommentteja: