torstai 25. tammikuuta 2018

Borssikeitto siskonmakkaroista



Glorian Ruoka ja Viini-lehdessä oli kuva herkullisen näköisestä borssikeitosta, jonka valmistaminen oli nopeaa. Siitä innostuneena päätimme laittaa sellaista itsellemmekin. Lämmin keitto sopii talviseen aikaan ja sitä paitsi siskonmakkarat ovat kaiken lisäksi yksi suosikkimakkaroistamme. Resepti tosin muuntui hieman keittiössämme, kuten niille usein on tapana käydä.


Siskonmakkaraborssi

1 l                  lihalientä (mahdollisimman täyteläisen makuista)
250 g             valkokaalia
2                    porkkanaa
2                    valkosipulinkynttä
1                    sipuli
1 rkl               rypsiöljyä
1 rkl               kirkastettua voita
1 prk              etikkapunajuurikuutioita (380 g)
1                    maustekurkku
1 tl                 kuivattua timjamia
2                    laakerinlehteä
500 g             siskonmakkaroita
½ tl                mustapippuria myllystä
1                    korkillinen väkiviinaetikkaa
(1/2 – 1 tl      hienoa merisuolaa, riippuu lihaliemen suolaisuudesta)

1 prk              smetanaa
                      (lehtipersiljaa koristeeksi)


Raasta kaali ja porkkanat karkeaksi raasteeksi ja valkosipuli hienoksi raasteeksi. Hienonna sipuli. Valuta punajuurikuutiot siivilässä ja ota liemi talteen. Voit lisätä sitä maun mukaan ½ - 1 dl keittoon ja korvata sillä käyttämäni etikan. Epähuomiossa minulta jäi liemi ottamatta talteen vaikka lehden reseptissä sitä käytettiin maustamiseen. Paloittele maustekurkku pieniksi palasiksi.

Kuumenna öljy ja kirkastettu voi kattilassa ja kuullottele siinä sipuli sekä kaali- ja porkkanaraastetta viitisen minuuttia. Lisää sitten kattilaan lihaliemi sekä valkosipuliraaste, punajuurikuutiot, kurkkukuutiot, timjami ja laakerinlehdet. Anna porista keskilämmöllä 15 minuuttia. Mausta pippurilla ja etikalla (etikkaliemellä) ja anna hautua hetken aikaa rauhassa. Puristele sitten makkarat kuoristaan pieninä palloina keiton joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi niin, että makkarat kypsyvät.

Lehden reseptissä smetanasta tehtiin kurkkusmetanaa sekoittamalla siihen suolakurkku- ja tuorekurkkukuutioita. Jätin tuoreen kurkun kokonaan pois, sillä se ei oikein tuntunut sopivan kokonaisuuteen. Lisäsin maustekurkun smetanan joukkoon ja tarjoilin keiton sen kanssa. Näin jälkeenpäin makustellen maustekurkku olisi saanut olla mieluummin keiton kuin smetanan joukossa.


Ei kommentteja: