Glorian Ruoka ja Viini-lehdessä
oli kuva herkullisen näköisestä borssikeitosta, jonka valmistaminen oli nopeaa.
Siitä innostuneena päätimme laittaa sellaista itsellemmekin. Lämmin keitto
sopii talviseen aikaan ja sitä paitsi siskonmakkarat ovat kaiken lisäksi yksi
suosikkimakkaroistamme. Resepti tosin muuntui hieman keittiössämme, kuten
niille usein on tapana käydä.
Siskonmakkaraborssi
1
l lihalientä
(mahdollisimman täyteläisen makuista)
250
g valkokaalia
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1
rkl rypsiöljyä
1
rkl kirkastettua voita
1
prk etikkapunajuurikuutioita
(380 g)
1 maustekurkku
1
tl kuivattua timjamia
2 laakerinlehteä
500
g siskonmakkaroita
½
tl mustapippuria myllystä
1 korkillinen väkiviinaetikkaa
(1/2
– 1 tl hienoa merisuolaa, riippuu
lihaliemen suolaisuudesta)
1
prk smetanaa
(lehtipersiljaa
koristeeksi)
Raasta
kaali ja porkkanat karkeaksi raasteeksi ja valkosipuli hienoksi raasteeksi.
Hienonna sipuli. Valuta punajuurikuutiot siivilässä ja ota liemi talteen. Voit
lisätä sitä maun mukaan ½ - 1 dl keittoon ja korvata sillä käyttämäni etikan.
Epähuomiossa minulta jäi liemi ottamatta talteen vaikka lehden reseptissä sitä
käytettiin maustamiseen. Paloittele maustekurkku pieniksi palasiksi.
Kuumenna
öljy ja kirkastettu voi kattilassa ja kuullottele siinä sipuli sekä kaali- ja
porkkanaraastetta viitisen minuuttia. Lisää sitten kattilaan lihaliemi sekä
valkosipuliraaste, punajuurikuutiot, kurkkukuutiot, timjami ja laakerinlehdet.
Anna porista keskilämmöllä 15 minuuttia. Mausta pippurilla ja etikalla
(etikkaliemellä) ja anna hautua hetken aikaa rauhassa. Puristele sitten
makkarat kuoristaan pieninä palloina keiton joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi
niin, että makkarat kypsyvät.
Lehden
reseptissä smetanasta tehtiin kurkkusmetanaa sekoittamalla siihen suolakurkku-
ja tuorekurkkukuutioita. Jätin tuoreen kurkun kokonaan pois, sillä se ei oikein
tuntunut sopivan kokonaisuuteen. Lisäsin maustekurkun smetanan joukkoon ja
tarjoilin keiton sen kanssa. Näin jälkeenpäin makustellen maustekurkku olisi
saanut olla mieluummin keiton kuin smetanan joukossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti