Syksyn satoa korjataan niin riistaa metsästämällä
kuin maasta nostamalla. Ihana kolmen ruokalajin kasvispäivällinen syntyy syksyn
herkullisimmista aineksista, kuten juuriselleristä, punajuurista, perunasta,
mustapavuista, punakaalista ja kurpitsasta. Alkuun sinihomejuustolla ryyditettyä
juurisellerikeittoa, pääruoaksi punajuuri-mustapapupihvejä feta-perunasoseen
kanssa ja jälkiruoaksi makeaa kurpitsajäätelöä kirpeän omenasoseen ja
kookoskermavaahdon kera. Kerrassaan kielenvievä ateriakokonaisuus.
 
 
Juurisellerikeitto
(neljälle)
 
3 rkl              ruokaöljyä
1                    juuriselleri
(kuorittuna noin 500-600 g)
1                    iso jauhoinen
peruna
1                    hapan omena
4                    kevätsipulia
2 dl                kuivaa valkoviiniä
5 dl                kasvis/kanalientä
2                    laakerinlehteä
2-3 dl             ruokakermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
hiukan jauhettua chiliä
sinihomejuustoa maun mukaan 
Kuori juuriselleri sekä peruna ja paloittele ne sormenpään kokoisiksi
paloiksi. Kuori omena, poista siemenkota ja paloittele. Leikkaa kevätsipulit
ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa siinä kasviksia
muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini ja keitä kunnes neste on haihtunut.
Lisää kanaliemi sekä laakerinlehdet ja jatka keittämistä kannen alla hiljakseen
matalahkolla lämmöllä kunnes kaikki kasvikset ovat pehmenneet ihan tohjoksi.
Poista laakerinlehdet ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Ohenna sosetta ruokakermalla
niin että se alkaa muistuttaa enemmän keittoa ja kuumenna uudelleen kiehuvaksi.
Mausta suolalla ja mustapippurilla sekä varovasti chilillä, annostele
lautasille ja viimeistele sinihomejuustomuruilla.
 
 
 
Punajuuri-mustapapupihvit
 
200 g             keitettyä
punajuurta
170 g             keitettyä
mustapapua (tölkki nettopaino)
2                    kevätsipulia
1                    (violetti)
porkkana
6                    mustaa tai
kalamata oliivia
2                    munaa
1 dl                panko
korppujauhoja
100 g             raastettua
parmesaania
½ tl               oreganoa
1 rkl              Maizenaa
                     suolaa, mustapippuria
 
Kuori keitetyt punajuuret ja leikkaa ne vähän pienemmiksi paloiksi.
Valuta ja huuhtele mustapavut. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja
raasta porkkana. Laita nämä kaikki kutterin kulhoon, lisää oliivit ja surauta
tasaiseksi, melko karkeaksi massaksi. Riko munat toiseen kulhoon, vatkaa ne
kevyesti ja lisää joukkoon korppujauhot, parmesaani, oregano sekä maizena.
Sekoita hyvin. Yhdistä kasvismassa sekä muna-mausteseos ja mausta suolalla sekä
mustapippurilla. Anna seoksen tekeytyä jääkaapissa tunnin verran ennen
paistamista. Paista ensin pieni koepihvi ja lisää mausteita jos siltä tuntuu. 
Tee massasta kuusi pihviä uunipellille leivinpaperin päälle.
Metallirenkaan avulla niistä saa samankokoisia. Kypsennä uunissa 200 asteessa
ensin 20 minuuttia, sitten käännä pihvit ja kypsennä vielä 15 minuuttia.
 
 
Feta-perunamuusi
 
noin 800 g     Rosamunda perunaa
2 rkl              voita
100 g             fetajuustoa
pieninä muruina
tilkka             lämmintä maitoa
hiukan           suolaa ja
valkopippuria
 
Kuori perunat, leikkaa ne vähän pienemmiksi paloiksi ja keitä kypsiksi
miedosti suolatussa vedessä. Kaada vesi pois ja lisää voi. Survo perunat voin
kanssa murskaksi. Lisää fetajuustomuru ja vatkaa sose tasaiseksi
(sähkövatkaimella pienimmällä nopeudella, ja varo vatkaamasta liikaa). Feta
sulaa kuuman soseen joukkoon. Ohenna sosetta lämpimällä maidolla sen verran,
että siitä tulee sopivasti lusikoitavaa. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
 
Kylmä yrttikastike
 
200 g             creme fraichea
2                    kevätsipulia
muutama       tuuhea
lehtipersiljan oksa
5 cm              pätkä tuoretta
kurkkua
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 tl                juoksevaa
hunajaa
(ruokakermaa jos kastike kaipaa ohentamista)
 
Hienonna kevätsipuli sekä lehtipersiljan lehdet ja sekoita ne creme
fraichen joukkoon. Kuutioi kurkku vajaan puolen sentin kuutioiksi ja lisää
kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä hunajalla. Ohenna ruokakermalla
jos kastike tuntuu liian paksulta.
 
Pikkelöity punakaali
 
¼ lohko         punakaalia ohuina
suikaleina
1 dl                väkiviinaetikkaa
2 dl                sokeria
3 dl                vettä
 
Kuumenna etikkaa, sokeria ja vettä kunnes sokeri on sulanut. Jäähdytä
hiukan ja kaada pikkelöitävien kasvisten päälle. Anna maustua ainakin muutaman
tunnin ajan, mielellään vaikka pari vuorokautta.
 
 
 
Kurpitsajäätelöä, kirpeää omenasosetta ja kookoskermavaahtoa
(neljälle)
 
Makea kaneli-kurpitsasose
 
kohtalainen pala kurpitsaa
oliiviöljyä
suolaa
ruokokidesokeria
kanelia
 
Leikkaa kurpitsa
viipaleiksi ja lado viipaleet uunipellille. Pirskottele päälle hiukan
oliiviöljyä ja hiukkasen suolaa. Ripottele kurpitsaviipaleille lopuksi pari
ruokalusikallista ruokokidesokeria ja muutama tupsaus kanelia. Kypsennä uunissa
200 asteessa noin 1 tunti. Anna kypsien kurpitsaviipaleiden hiukan jäähtyä.
poista kuori ja soseuta kurpitsat.
 
 300 g             makeaa
kaneli-kurpitsasosetta
1 rkl              kanelia
1 dl               glukoosisiirappia
1 rkl              kuumaa vettä
1                    liivatelehti
 
Sekoita keskenään kurpitsasose, kaneli ja glukoosisiirappi. Pehmitä
liivatelehti kylmässä vedessä ja sulata se tilkkaseen kuumaa vettä. Sekoita
liivateseos huolella kurpitsasoseen joukkoon ja laita massa pakastimeen
jääpalamuotissa. Liivate ei ole välttämätön ainesosa, mutta se estää jäätelöä
sulamasta liian nopeasti. 
Kun kurpitsasose on pakastunut parin, kolmen tunnin ajan, kaada
kohmeiset kurpitsasosepalat tehosekoittimeen ja aja massa jähmeäksi sohjoksi
niin, että siitä pystyy pyörittämään jäätelöpalloja. Kurpitsasose ei saa olla
niin jäistä että se rikkoo tehosekoittimen. Tavallisille tehosekoittimille
"melkein jäätynyt" soseutuu vielä kelvollisesti, mutta jos sose on
ehtinyt pakastua jääpaloiksi, se on jo liian kovaa ja siihen tehoaa vain
järeämpi kone kuten vitamix tai vastaava. (Kurpitsasoseen voi pakastaa myös laakeassa
astiassa ja sekoitella välillä pakastuksen aikana. Silloin astiasta voi suoraan
pyöritellä jäätelöpalloja, mutta tuolloinkaan kurpitsasose ei saa jäätyä ihan
kalikaksi.)
Laita neljään jälkiruokamaljaan pohjalle yksi kurpitsajäätelöpallo,
sitten hapahkoa omenahilloketta (Granny Smith ompuista), iso lusikallinen
kookoskermavaahtoa ja viimeistele rouheella, jossa on 1 osa paahdettuja ja
suolattuja pistaasipähkinöitä, 1 osa paahdettuja kurpitsansiemeniä ja 1 osa
auringonkukansiemeniä. Tarjoile heti. Jäiset jälkiruoat eivät juurikaan kestä
odottelua.
 
Kookoskermavaahto
 
170 g             paksua
maustamatonta jogurttia
2,5 dl             jääkaappikylmää
kookoskermaa
hiukan           juoksevaa hunajaa
 
Vatkaa jääkaappikylmä kookoskerma vaahdoksi, lisää jogurtti ja makeuta
hunajalla.
 
Kirpeä omenasose
 
10 dl              happamia
omenalohkoja (granny smith, ei kuorta!)
3 rkl              sitruunamehua
3 rkl              sokeria
 
Tee tämä kolmessa erässä, 1/3 l omenalohkoja, 1 rkl sitruunamehua ja 1
rkl sokeria.
Levitä omenalohkot tasaisesti mikrouuniin sopivaan astiaan. Valele
sitruunamehulla, ripottele pinnalle sokeria ja peitä mikrokuvulla. Kypsennä
täydellä teholla 6-8 minuuttia (aika riippuu uunin tehosta) kunnes omenalohkot
ovat täysin pehmeitä. Sekoita välillä. Soseuta lopuksi kaikki yhdessä sauvasekoittimella.
 
Pähkinä-siemenmuru
 
1 osa             suolapaahdettuja
pistaaseja
1 osa             paahdettuja kurpitsansiemeniä
1 osa             auringonkukansiemeniä
 
Rouhi ainekset kevyesti.
 
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti