Tänään on kuulemma piirakkapäivä? Sitä suuremmalla syyllä tämä ”pohjaton omenapiirakka” on ihan täydellinen postaus teemaan. Ohjeen 800 g omenoita tarkoittaa kokonaispainoa, josta sitten (ulkomaiset) omput kuoritaan, poistetaan siemenkota ja paloitellaan. Kotimaiset omput voi käyttää pestynä kuorineen. Minä käytin eri laatuja, pari kirpeää Granny Smithiä, yhden makean Gala (luomu) omenan ja neljä kotimaista omppua. Näin täytteeseen tuli makuvaihtelua.
Piirakan kanssa voi nauttia vaniljakastiketta tai jäätelöä. Tähän tuli helppo ja raikas versio vaniljakastikkeesta.
Pohjaton omenapiirakka (28 cm vuokaan)
* täyte
* vuokaan
* kastike
Laita uuni lämpiämään 180°C.
Kuori ulkomaiset omenat, kotimaiset voi käyttää kuorineen. Poista siemenkodat ja leikkaa omput noin 1-2 cm paloiksi. Kaada omenapalat kulhoon, kostuta ne sitruunamehulla ja sekoita huolella. Sekoita keskenään jauho, ruokokidesokeri sekä kaneli ja kaada omenoiden päälle. Kääntele omenoita niin kauan että ne kaikki ovat saaneet kanelin väriä.
Rouhi hasselpähkinät mieluummin veitsellä kuin huhmaressa, jolloin saat tasaisempaa jälkeä ilman pähkinäjauhoa. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, vehnäjauho (/gluteeniton jauho), ruokokidesokeri, hasselpähkinärouhe, leivinjauhe, kaneli sekä suola. Lisää voisula ja sekoita ainekset keskenään.
Voitele piirakkavuoka ohuelti ja levitä maustetut omenapalat vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele murutaikina omenoiden päälle ja taputtele tiiviiksi. Kypsennä piirakka uunin keskitasolla noin 35-45 minuuttia. Jäähdytä haaleaksi ja tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa. Tähän jälkiruokakastikkeeseen vain sekoitettiin keskenään valmisvaniljakastike ja turkkilainen jogurtti.
Jos jonkun mielestä tämä muistutti jotain muuta kuin piirakkaa, niin voihan tätä kutsua myös omenamurupaistokseksi :) Tosi hyvää joka tapauksessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti