torstai 16. lokakuuta 2025

Hirvenmetsästyskausi on alkanut

Jos ei itse metsästä, riistalihaa voi olla melko vaikea saada, tai edes ostaa mistään. Fileestä tai paistista voi haaveilla, mutta pääkaupunkiseudulla on syksyisin yleensä ollut saatavilla ainakin hirven ja peuran jauhelihaa, josta siitäkin tulee oikein maukasta ruokaa. Tuoreet punajuuret, kurpitsat ja suppilovahverot ovat nekin syksyn parasta satoa yhdistettäväksi hirven jauhelihaan. Tässä muutama herkullinen resepti.

 

Lindströmin hirvi

 

500 g             hirven jauhelihaa
200 g             keitettyä punajuurta raastettuna
100 g             sipulia raastettuna
1                    kananmuna
2 rkl               kaprista
                      timjamia
                      suolaa
                      mustapippuria myllystä
                      voita
                      rypsiöljyä

 

Laita hirven jauheliha kulhoon ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä punajuuret, jäähdytä, kuori ja raasta kulhoon. Kuori ja raasta sipuli sekaan. Riko vielä kananmuna kulhoon, mausta ja sekoita massa. Paista pannulla pihveiksi voin ja öljyn sekoituksessa kahdessa tai kolmessa erässä, ettei pannu jäähdy liikaa. Laita lautaselle ja peitä alumiinifoliolla. 
 
 
 

Haudutettu sipuli

 

3                    sipulia ohuehkoina viipaleina
1 dl                vettä
1 rkl               fariinisokeria
                      suolaa
                      voita
                      rypsiöljyä

 

Viipaloi sipuli. Kuumenna voin ja öljyn sekoitus pannulla. Ruskista sipuleita mutta älä polta. Ripottele fariinisokeri viipaleille ja lisää vesi. Hauduta kypsäksi. Vesi haihtuu samalla. Jos sipulit kuivuvat liikaa lisää hieman vettä.

Tarjoile esimerkiksi peruna-palsternakkasoseen tai peruna-juurisellerisoseen kanssa. Laita pihville haudutettua sipulia, lautaselle kaprista ja koristeeksi tuoreen basilikan lehtiä.

 

 


 

Hirven jauhelihalla täytetyt kurpitsaohukaiset

 

marinoitu punasipuli
2                    isoa punasipulia
1 dl                punaviinietikkaa
3 rkl               sokeria
10                  mustapippuria
0,5 tl              suolaa
0,5 dl             rypsiöljyä

 

Valmista ensin marinoitu punasipuli jotta se saa makuuntua riittävästi. Kuori punasipulit, halkaise ne ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet pieneen kattilaan. Kaada sipulin päälle punaviinietikka, sokeri, mustapippurit sekä suola ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä seos ja kun se on huoneenlämpöistä, lisää rypsiöljy ja sekoita.
 

kastike

100 g             maustamatonta jogurttia
1 tl                 sokeria
0,5 tl              kuivattua timjamia
0,5 tl              sipulijauhetta
0,5 tl              suolaa
hiukan           mustapippuria myllystä

 

Valmista myös kastike makuuntumaan ennen lettuja ja täytettä. Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.
 



kurpitsasose
1                    iso myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

 

Halkaise kurpitsa ja lusikoi siemenet pois. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele kurpitsanpaloille oliiviöljyä sekä hiukan suolaa. Mausta palat lopuksi mustapippurilla.

Kypsennä kurpitsapaloja uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia kunnes sisus on täysin kypsää ja pehmeää. Anna palojen jäähtyä sen verran että niitä pystyy käsittelemään, minkä jälkeen kuori palat ja soseuta ne sileäksi soseeksi. Kun sose on jäähtynyt, sen voi käyttää heti tai laittaa sopivina annoksina pakastimeen.

 


 

kurpitsaohukaiset

400 g             (myski)kurpitsasosetta
4                    munaa
2 dl                vehnäjauhoa
2 dl                maitoa
1,5 dl             parmesaaniraastetta
1 tl                 suolaa
0,5 tl              kuivattua salviaa
0,5 tl              kuivattua timjamia
hiukan           mustapippuria myllystä
paistamiseen voita
 


 

Vatkaa munat kevyesti, lisää kurpitsasose ja sekoita. Lisää muut ainekset ja sekoita huolella ettei taikinaan jää kokkareita. Anna jauhojen turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Sulata pannulla voita ja paista ohukaiset molemmin puolin kullanruskeiksi.

Tästä taikinasta tehtyjä ohukaisia on hiukan hankala kääntää muutoin kuin heittämällä. Jos se tuntuu ylivoimaiselta, tee niin pieniä lettuja että ne saa käännetyksi paistinlastalla. Silloin niiden sisään ei voi kääriä täytettä, mutta ei kai se haittaa.

 


täyte

1 rkl               voita
300 g             hirven (tai peuran) jauhelihaa
1 tl                 kuivattua timjamia
0,5 tl              kuivattua salviaa
100 g             pakasteherneitä
250 g             kirsikkatomaatteja
100 g             tuoretta pinaattia
suolaa ja mustapippuria myllystä

 

Sulata voi paistinpannulla ja ruskista siinä hirven jauheliha. Lisää mausteet ja sekoittele parin minuutin ajan. Lisää pakasteherneet sekä neljään osaan leikatut kirsikkatomaatit ja kypsennä muutaman minuutin ajan kunnes herneet ja tomaatit alkavat pehmitä. Lisää pinaatti ja sekoita. Kun pinaatti on notkistunut, täyte on valmis maustettavaksi suolalla ja pippurilla.

Täytä letut jauhelihaseoksella, kääri rullalle ja viimeistele jogurttikastikkeella sekä marinoidulla punasipulilla.

 


 

 

Hirveen hyvä suppilovahveropiirakka

 

Taikina:
100 g             voita
175 g             vehnäjauhoa
ripaus            suolaa
1                    kananmuna

Täyte:

250 g             hirven jauhelihaa
1 litra            suppilovahveroita
1                    sipuli hienonnettuna
                      timjamia (maun mukaan)
                      suolaa
                      voita
                      oliiviöljyä
150 g             mustapippurituorejuustoa
6                    rouhittua katajanmarjaa
pari ripausta  cayennea
40 g (n. 1 dl) raastettua parmesaania
2                    kananmunaa (koko L)
1 dl                kermaa
muutama       kirsikkatomaatti halkaistuna
 


 
Nypi voi, jauhot ja suola tasaiseksi muruseokseksi. Lisää muna ja sekoita se hyvin taikinaan. Taputtele taikinasta pallo ja laita se kelmussa jääkaappiin noin tunniksi. Kauli sitten taikina ohueksi levyksi ja painele se piirakkavuokaan. Pistele pohjaan reikiä haarukalla, peitä taikina leivinpaperilla ja kaada paperin päälle muutama kourallinen paistopapuja. Esikypsennä piirakkapohjaa uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia, minkä jälkeen nosta paperi papuineen pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.

Ruskista hirven jauheliha voin ja oliiviöljyn sekoituksessa. Mausta suolalla ja timjamilla ja siirrä sivuun. Kuullota hienonnettu sipuli voissa, mausta timjamilla ja suolalla ja siirrä yhteen ruskistetun jauhelihan kanssa. Puhdista sienet ja painele ne hiukan pienemmiksi terävällä veitsellä. Laita sienet pannulle ja kuumenna niitä niin, että neste niistä poistuu. Älä polta liian kuumalla pannulla äläkä käytä voita tai öljyä. Yhdistä sipuli, jauheliha ja sienet pannulle, sekoita joukkoon pippurituorejuusto ja kuumenna samalla niin, että ne sekoittuvat. Mausta katajanmarjalla sekä chilillä ja siirrä sivuun jäähtymään.

Sekoita kulhossa munat, kerma ja parmesaaniraaste. Levitä sieni-jauhelihatäyte piirakkapohjalle, painele siihen kirsikkatomaatin puolikkaat ja lopuksi kaada muna-kermaseos näiden päälle. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.

 

Punakaali-puolukkasalaatti

 

5-6 dl            punakaalia ohuina suikaleina
1,5 dl             jäisiä pakastepuolukoita
kastike
2 rkl               valkoviinietikkaa
2 rkl               rypsiöljyä
2 rkl               juoksevaa hunajaa
6                    murskattua katajanmarjaa
hiukan           suolaa
maun mukaan mustapippuria

 

Murskaa ensin punakaalisuikaleet perunanuijalla tms työkalulla ja laita suikaleet kulhoon. Lisää puolukat ja sekoita hyvin. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita vielä kerran ja laita salaatti jääkaappiin painon alle mehustumaan pariksi tunniksi.

Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa hunajaa.

 



Ei kommentteja: