Jos ei itse metsästä, riistalihaa voi olla
melko vaikea saada, tai edes ostaa mistään. Fileestä tai paistista voi
haaveilla, mutta pääkaupunkiseudulla on syksyisin yleensä ollut saatavilla ainakin
hirven ja peuran jauhelihaa, josta siitäkin tulee oikein maukasta ruokaa. Tuoreet
punajuuret, kurpitsat ja suppilovahverot ovat nekin syksyn parasta satoa
yhdistettäväksi hirven jauhelihaan. Tässä muutama herkullinen resepti.
Lindströmin hirvi
500 g hirven
jauhelihaa
200 g keitettyä
punajuurta raastettuna
100 g sipulia
raastettuna
1 kananmuna
2 rkl kaprista
timjamia
suolaa
mustapippuria
myllystä
voita
rypsiöljyä
Laita hirven jauheliha kulhoon ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Keitä punajuuret, jäähdytä, kuori ja raasta kulhoon. Kuori ja raasta sipuli
sekaan. Riko vielä kananmuna kulhoon, mausta ja sekoita massa. Paista pannulla
pihveiksi voin ja öljyn sekoituksessa kahdessa tai kolmessa erässä, ettei pannu
jäähdy liikaa. Laita lautaselle ja peitä alumiinifoliolla.
Haudutettu sipuli
3 sipulia
ohuehkoina viipaleina
1 dl vettä
1 rkl fariinisokeria
suolaa
voita
rypsiöljyä
Viipaloi sipuli. Kuumenna voin ja öljyn sekoitus pannulla. Ruskista
sipuleita mutta älä polta. Ripottele fariinisokeri viipaleille ja lisää vesi.
Hauduta kypsäksi. Vesi haihtuu samalla. Jos sipulit kuivuvat liikaa lisää
hieman vettä.
Tarjoile esimerkiksi peruna-palsternakkasoseen tai
peruna-juurisellerisoseen kanssa. Laita pihville haudutettua sipulia,
lautaselle kaprista ja koristeeksi tuoreen basilikan lehtiä.
Hirven jauhelihalla täytetyt kurpitsaohukaiset
marinoitu punasipuli
2 isoa
punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
3 rkl sokeria
10 mustapippuria
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
Valmista ensin marinoitu punasipuli jotta se saa makuuntua riittävästi.
Kuori punasipulit, halkaise ne ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet
pieneen kattilaan. Kaada sipulin päälle punaviinietikka, sokeri, mustapippurit
sekä suola ja kuumenna kiehuvaksi. Jäähdytä seos ja kun se on huoneenlämpöistä,
lisää rypsiöljy ja sekoita.
kastike
100 g maustamatonta
jogurttia
1 tl sokeria
0,5 tl kuivattua
timjamia
0,5 tl sipulijauhetta
0,5 tl suolaa
hiukan mustapippuria
myllystä
Valmista myös kastike makuuntumaan ennen lettuja ja täytettä. Sekoita
ainekset keskenään ja laita jääkaappiin noin tunniksi ennen käyttöä.
kurpitsasose
1 iso
myskikurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Halkaise kurpitsa ja lusikoi siemenet pois. Leikkaa kurpitsa
pienemmiksi paloiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle.
Pirskottele kurpitsanpaloille oliiviöljyä sekä hiukan suolaa. Mausta palat
lopuksi mustapippurilla.
Kypsennä kurpitsapaloja uunissa 220 asteessa noin puoli tuntia kunnes
sisus on täysin kypsää ja pehmeää. Anna palojen jäähtyä sen verran että niitä
pystyy käsittelemään, minkä jälkeen kuori palat ja soseuta ne sileäksi
soseeksi. Kun sose on jäähtynyt, sen voi käyttää heti tai laittaa sopivina
annoksina pakastimeen.
kurpitsaohukaiset
400 g (myski)kurpitsasosetta
4 munaa
2 dl vehnäjauhoa
2 dl maitoa
1,5 dl parmesaaniraastetta
1 tl suolaa
0,5 tl kuivattua
salviaa
0,5 tl kuivattua
timjamia
hiukan mustapippuria
myllystä
paistamiseen voita
Vatkaa munat kevyesti, lisää kurpitsasose ja sekoita. Lisää muut
ainekset ja sekoita huolella ettei taikinaan jää kokkareita. Anna jauhojen
turvota puolisen tuntia ennen paistamista. Sulata pannulla voita ja paista
ohukaiset molemmin puolin kullanruskeiksi.
Tästä taikinasta tehtyjä ohukaisia on hiukan hankala kääntää muutoin
kuin heittämällä. Jos se tuntuu ylivoimaiselta, tee niin pieniä lettuja että ne
saa käännetyksi paistinlastalla. Silloin niiden sisään ei voi kääriä täytettä,
mutta ei kai se haittaa.
täyte
1 rkl voita
300 g hirven (tai
peuran) jauhelihaa
1 tl kuivattua
timjamia
0,5 tl kuivattua
salviaa
100 g pakasteherneitä
250 g kirsikkatomaatteja
100 g tuoretta
pinaattia
suolaa ja mustapippuria myllystä
Sulata voi paistinpannulla ja ruskista siinä hirven jauheliha. Lisää
mausteet ja sekoittele parin minuutin ajan. Lisää pakasteherneet sekä neljään
osaan leikatut kirsikkatomaatit ja kypsennä muutaman minuutin ajan kunnes
herneet ja tomaatit alkavat pehmitä. Lisää pinaatti ja sekoita. Kun pinaatti on
notkistunut, täyte on valmis maustettavaksi suolalla ja pippurilla.
Täytä letut jauhelihaseoksella, kääri rullalle ja viimeistele
jogurttikastikkeella sekä marinoidulla punasipulilla.
Hirveen hyvä suppilovahveropiirakka
Taikina:
100 g voita
175 g vehnäjauhoa
ripaus suolaa
1 kananmuna
Täyte:
250 g hirven
jauhelihaa
1 litra suppilovahveroita
1 sipuli
hienonnettuna
timjamia
(maun mukaan)
suolaa
voita
oliiviöljyä
150 g mustapippurituorejuustoa
6 rouhittua
katajanmarjaa
pari ripausta cayennea
40 g (n. 1 dl) raastettua
parmesaania
2 kananmunaa
(koko L)
1 dl kermaa
muutama kirsikkatomaatti
halkaistuna
Nypi voi, jauhot ja suola tasaiseksi muruseokseksi. Lisää muna ja
sekoita se hyvin taikinaan. Taputtele taikinasta pallo ja laita se kelmussa
jääkaappiin noin tunniksi. Kauli sitten taikina ohueksi levyksi ja painele se
piirakkavuokaan. Pistele pohjaan reikiä haarukalla, peitä taikina
leivinpaperilla ja kaada paperin päälle muutama kourallinen paistopapuja.
Esikypsennä piirakkapohjaa uunissa 200 asteessa ensin 15 minuuttia, minkä
jälkeen nosta paperi papuineen pois ja jatka paistamista vielä 5 minuuttia.
Ruskista hirven jauheliha voin ja oliiviöljyn sekoituksessa. Mausta
suolalla ja timjamilla ja siirrä sivuun. Kuullota hienonnettu sipuli voissa,
mausta timjamilla ja suolalla ja siirrä yhteen ruskistetun jauhelihan kanssa.
Puhdista sienet ja painele ne hiukan pienemmiksi terävällä veitsellä. Laita
sienet pannulle ja kuumenna niitä niin, että neste niistä poistuu. Älä polta
liian kuumalla pannulla äläkä käytä voita tai öljyä. Yhdistä sipuli, jauheliha
ja sienet pannulle, sekoita joukkoon pippurituorejuusto ja kuumenna samalla
niin, että ne sekoittuvat. Mausta katajanmarjalla sekä chilillä ja siirrä
sivuun jäähtymään.
Sekoita kulhossa munat, kerma ja parmesaaniraaste. Levitä
sieni-jauhelihatäyte piirakkapohjalle, painele siihen kirsikkatomaatin
puolikkaat ja lopuksi kaada muna-kermaseos näiden päälle. Paista 200 asteessa
noin 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.
Punakaali-puolukkasalaatti
5-6 dl punakaalia
ohuina suikaleina
1,5 dl jäisiä
pakastepuolukoita
kastike
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl juoksevaa
hunajaa
6 murskattua
katajanmarjaa
hiukan suolaa
maun mukaan mustapippuria
Murskaa ensin punakaalisuikaleet perunanuijalla tms työkalulla ja laita
suikaleet kulhoon. Lisää puolukat ja sekoita hyvin. Sekoita kastikkeen ainekset
keskenään ja kaada salaatin päälle. Sekoita vielä kerran ja laita salaatti
jääkaappiin painon alle mehustumaan pariksi tunniksi.
Tarkista maku ennen tarjoilua ja lisää tarvittaessa hunajaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti