Halloween on kohta täällä, 31. lokakuuta, joka tänä vuonna sattuu olemaan perjantai,
Halloweenin alkuruokana tarjoillaan tänä vuonna sienikallokeittoa käsileipästen kanssa. Keiton voi valmistaa pelkistä herkkusienistä, metsäsienistä tai vaikka herkkutateista ja ”pääkallot” tehdään herkkusienistä. Keiton mausteena käyttämääni rakuunaa on kaupan kahta lajia, tavallista ja ranskalaista rakuunaa. Osta vain sitä jossa lukee ranskalainen, sillä tavallinen ruukkurakuunna hädin tuskin tuoksuu tai maistuu yhtään miltään. Pääruokana on mustia matoja ja toukkakastiketta. Jälkiruoaksi tarjoillaan verinen kakku.
Sienikallokeitto
Sillä välin kun keitto kiehuu, halkaise herkkusienet ja käsittele ne pääkallon näköisiksi ja paista leikkauspinnat kevyesti pannulla.
Lisää ruokakerma keiton joukkoon, sekoita ja kuumenna vielä kerran kiehuvaksi. Nosta lautasille iso keko pääkalloja ja kaada niiden ympärille keittoa. Lopuksi ripottele keiton pinnalle hienonnettua tuoretta rakuunaa.
Kaikkien lepakoiden, hämähäkkien, muumioiden, haamujen ja oksentavien kurpitsoiden lisäksi halloweenin ruokapöytään tarvitaan myös leipää. Ja leivänhän tulee myös noudattaa halloweenin teemaa, joten malliksi sopii vaikka Thing, eli idea on lainattu suoraan the Addams family –leffasta, irtokäsi eli eräänlainen kotieläin, jonka nimi on Thing. Helpoimmalla selviää jos tähän käyttää valmistaikinaa, kuten pullacroissant-taikinaa.
Käsisämpylät
Leikkaa suorakaiteen muotoisesta ohuesta taikinalevystä kaksi keskenään samanmuotoista palaa kuvan mukaan. Tällä tavalla ne ovat ”samankätisiä” mutta jos käännät puolet paloista alapuoli ylöspäin, niin saat käsiparit. Taita ”ranteen” reunalle jäävä epämääräinen osa taikinan alapuolelle ja levitä sormet erilleen. Muotoile hiukan sormien päitä pyöreämmiksi ja painele ”nivelten” kohdalle ryppyjä. Voitele käsileivät vatkatulla kananmunalla ja aseta mantelilastukynnet paikalleen. Kananmuna liimaa mantelilastun paikalleen.
Paista leipäsiä 200 asteessa 10-12 minuuttia.
Mustia matoja ja punaista toukkakastiketta
Laita ravunpyrstöt valumaan siivilään. Kuumenna kasarissa voi ja oliiviöljy ja kuullota siinä pieneksi leikattu sipuli ja valkosipulinkynnet. Lisää valkoviini ja keitä kastiketta kunnes neste on haihtunut noin puoleen. Lisää tomaattipyree, sokeri, sweet chili sekä sriracha ja sekoita hyvin.
Lisää musta pasta kiehuvaan suolaveteen ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sillä välin kun pasta kiehuu, keittele kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Leikkaa tässä vaiheessa myös avokado viipaleiksi ja valele viipaleet limettimehulla. Kun pastan valmistumiseen on 2 minuuttia, lisää kastikkeen joukkoon valutetut ravunpyrstöt sekä tilli ja sammuta keittolevy. Kun pasta on valmista ja valutettu, ravunpyrstöt ovat lämmenneet ja ruoka on valmista annosteltavaksi lautasille.
Halloweenin aterian kruunaa hyvä jälkiruoka, tässä tapauksessa vanha kunnon britakakku puolukka-punaherukkatäytteineen ja ”veri”roiskeineen. Marenkipäällysteinen britakakku on todella helppo valmistaa. Koko kakkupohja marenkipintoineen paistuu yhdellä kertaa uunipellillä leivinpaperin päällä.
Verinen jälkiruokakakku
mehustettuja puolukoita ja punaherukoita, joista
Aloita marjojen mehustamisesta. Laita kulhoon puolukoita, punaherukoita, sokeria 1/3 marjojen tilavuudesta (3 dl marjoja + 1 dl sokeria) sekä tilkka vettä. Sekoita hyvin ja anna marjojen mehustua ensin puoli vuorokautta huoneenlämmössä ja sitten vielä 1-2 vuorokautta jääkaapissa.
Valuta marjakulhosta neste kattilaan ja lisää puolukkamehua sen verran että mehua on yhteensä noin 3 dl. Säästä marjat kakun täytteeksi. Keitä mehua kunnes sen tilavuus on haihtunut noin kolmasosaan (1 dl) alkuperäisestä. Jäähdytä mehu. Jos mehu ehti tiivistyä liian siirappiseksi, sitä voi tarvittaessa ohentaa pikkutilkalla vettä.
Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset huolella toisistaan. (Jos et ole ihan varma onnistumisesta, valuta valkuaiset yksi kerrallaan erilliseen astiaan esim juomalasiin ja vasta siitä isompaan, kuivaan ja puhtaaseen lasi- tai teräskulhoon ettei koko määrä mene pilalle, jos jokin keltuainen sattuu rikkoutumaan ja sitä joutuu valkuaisen sekaan.)
Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe omaan kulhoonsa.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää sokeri useammassa erässä ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.
Vatkaa sitten keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen leivontamargariini ja sokeri. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen maitoa ja jauhoseosta koko ajan vatkaten. Levitä taikina tasaisesti uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä marenki tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle.
Paista kakkupohja 175 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna kakkupohjan jäähtyä ja leikkaa se 2 - 4:ksi samankokoiseksi palaksi.
Näin leikkaat uunipellin kokoisesta kakkupohjasta kolme kerrosta. Alimmainen ja päällimmäinen kerros ovat kokonaisia paloja, keskikerros rakennetaan kahdesta palasta.
Vatkaa vaahdoksi kerma ja sokeri. Lisää vaahtoon lopuksi creme fraiche. Täytä kakkulevyjen välit vaahdolla ja puolukka-punaherukkaseoksella sekä puolukkamehulla. Roiski päällimmäiselle kakkulevylle vielä veriroiskeita puolukkamehulla. Lopuksi iske kakkuun oikea puukko kakkulapioksi ja laita kakku tarjolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti