Valmistin elokuussa kermasta ja kondensoidusta maidosta pikaversion Dubai -jäätelöstä testatakseni makuprofiileja. Siitä paljon oppineena tein nyt jäätelökoneella parannellun version, joka ei ole liian makeaa, mutta jonka pistaasin sekä paahdetun kataifin maku vie Lähi-Itään. Tässä jäätelössä maistuu häivähdys vaniljaa sekä tahinia. Tumma kaakaojauhe sekä suklaamurut antavat täyteläisyyttä ja pieni määrä raikasta creme fraichea tasoittaa kermaisuutta.
Osa aineksista (maito, kerma, creme fraiche, suklaarouhe) ovat korvattavissa laktoosittomilla ja gluteenittomilla vastaavilla tuotteilla. Munankeltuaisia ei kuitenkaan voi korvata millään muulla.
Tämä päivitys korvaa elokuisen Dubai-jäätelöreseptin ja tuo edellinen versio on nyt poistettu.
Dubai -jäätelö
(vanilja-kaakao-tahinijäätelö jossa kataifia, pistaasia ja suklaamuruja)
2,5 dl kuohukermaa
4 keltuaista
0,5 dl täysmaitoa
pistaasitahnaa
Kuumenna kattilassa kerma, maito, creme fraiche, glukoosisiirappi, tahini, suola sekä halkaistu vaniljatanko, mutta älä päästä kiehumaan. Sekoita huolella niin että myös glukoosisiirappi liukenee kokonaan.
Mittaa pieneen kulhoon keltuaiset, sokeri sekä kaakaojauhe ja vatkaa ne keskenään paksuksi vaahdoksi.
Lisää 1-2 desilitraa kuumaa nesteseosta ja vatkaa hyvin. Kaada keltuaisseos kattilaan ja sekoita huolella. Kuumenna seosta hiljalleen koko ajan hämmentäen kunnes sen lämpötila nousee noin 75 asteeseen, minkä jälkeen ota kattila pois lämmöltä ja vatkaa vielä hetki, jotta neste hiukan jäähtyisi. Kaada seos sopivan kokoiseen kannuun ja riittävästi jäähtyneenä siirrä jääkaappiin. Kun seos on jäähtynyt jääkaappikylmäksi, poimi vaniljatanko pois. Liota liivatelehteä kylmässä vedessä muutama minuutti kunnes se pehmenee. Kuumenna 0,5 dl täysmaitoa mikrossa kiehumispisteeseen ja sekoita liivatelehti maidon joukkoon.
Kaada maito-liivateseos jäätelömassan joukkoon voimakkaasti sekoittaen. Liivatteen lisääminen jäätelömassan joukkoon estää valmiin jäätelön sulamisen liian nopeasti. Nyt massan voi kaataa jäätelökoneeseen ja kirnuta siitä jäätelöä koneen ohjeen mukaan. Lisää 1 dl tummasuklaarouhetta jäätelömassan joukkoon kirnuamisen loppuvaiheessa. Eri jäätelökoneet toimivat hiukan eri tavoin, joten tarkista omastasi ohjeet ja tee sen mukaan.
Kun jäätelö on valmista, siirrä se pakastuksenkestävään rasiaan kerroksittain pistaasitahnan, paahdetun kataifin, suklaarouheen sekä suolapaahdettujen pistaasimurujen kanssa.
Anna pakastua ainakin 4-5 tunnin ajan ennen tarjoilua.
Varaa myös tarjoilua varten paahdettua kataifia, suklaarouhetta sekä suolapaahdettua pistaasimurua viimeistelemään jäätelöannokset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti