Korvasieniä |
Media on taas äskettäin nostanut korvasienen suureksi kauhistelun aiheeksi. Provosoivammat aiheet lienevät vähissä? Puhutaan siis yhdestä maamme herkullisimmasta sienestä, mutta joka on tappavan vaarallinen jos sitä ei osata esikäsitellä oikein. Kevät on korvasienten aikaa.
Julkaisemme nyt uusintana vanhan oppaamme korvasienten oikeasta esikäsittelystä.
Korvasienihän (Gyromitre, False morel) on tappavan myrkyllinen sieni, joka kuitenkin oikein käsiteltynä ja myrkyt poistettuna on todella herkullinen raaka-aine ruoanvalmistukseen, eräänlainen suomalainen ”fugu”. Useimmissa maissa korvasienten myynti on lailla kielletty.
Yleisesti maailmalla tunnettu sieni on (kartio)huhtasieni (Morchella, True morel), kolmen tähden herkullinen ruokasieni jonka voi heittää suoraan pannulle. Alemmassa kuvassa on Budapestin kauppahallista ostettuja kuivattuja kartiohuhtasieniä.
Näitä ei pidä sekoittaa Suomessa yleisempään, myrkylliseen korvasieneen, jonka sisältämä myrkky, gyromitriini, voi todellakin aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia vakavia maksa- ja munuaisvaurioita, jos sieniä ei ole osattu esikäsitellä oikein.
Kartiohuhtasieniä |
(Olen kuullut että jossain olisi päästy eroon puutarhaa vaivaavista myyristä kaatamalla korvasienten keitinvedet myyränkoloihin.)
Kun korvasienet on keitetty, huuhdeltu ja valutettu, ne puristellaan mahdollisimman kuiviksi, leikataan halutun kokoisiksi palasiksi ja pakastetaan kerta-annoksina. Meillä tällä tavalla esikäsitellyt korvasienet pakastetaan yleensä vähän vajaa sadan gramman pakkauksiin, josta yhdestä pakastepussillisesta riittää sientä sopivasti (tai, siis, aika reilusti...) kahden hengen keittoon tai kastikkeeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti