torstai 17. huhtikuuta 2025

Bara äta memma, yksi, kaksi, kolme, mämmiii! (ja madeiraa)

 

Ja taas ollaan siinä pisteessä, kun kaikki eri medioiden toimittajat taas kerran keksivät

Ainutkertaisen Omaperäisen Ennennäkemättömän
idean ja juoksevat mämmiropposten kanssa tarjoamassa mämmiä ulkomaalaisille turisteille. ”Kun tämä on niin epämääräisen näköistäkin, niin onhan tämä ihan kauheaa, onhan, onhan!? Ja voihan se ollakin, jos entuudestaan tuntematonta ruokaa yllättäen tarjoillaan sellaisenaan suoraan kaupan rasiasta. Mutta pääseekö suomalainen ikinä eroon tästä oman ruokakulttuurin alemmuudentunteesta?

 

Suomalainen ei ilmeisesti koskaan lakkaa kertomasta ulkomaiselle vieraalle ääliömäisesti hihitellen sitä aataminaikuista juttua, miten *hihihihihi*  mämmi muistuttaa *hihihihihi*  jotain *hihihihihihi* ruoansulatuskanavan toisesta päästä *hihihihi*  tulevaa *hihihihihihihihihi* tavaraa…   

Varmaan olutkin sitten muistuttaa sitä toista eritettä, joten ei sitäkään ei sitten kannata kaataa juomaksi lasiin ettei tule vääränlaisia assosiaatioita? Ja hämmästyttävää, että ruotsinlaivojen jälkiruokabuffetin ikisuosikki on suklaamousse, joka ei ulkonäöltään juurikaan eroa mämmistä...

 

Vaikka mämmin sesonki onkin vain alkuvuodesta pääsiäiseen, sen maun ei luulisi olevan suomalaisen suuhun kovin oudon ottaen huomioon, että kaikki kuitenkin hehkuttavat ruisleipää ja saaristolaisleipää, jonka pääasiallinen maku tulee ihan niistä samoista ruismaltaista mitä mämmissäkin käytetään. Typerän hihittelyn sijaan meidän pitäisi olla ylpeitä näin hienosta ja todella alkuperäisestä suomalaisesta perinneruoasta. Vähän hävettää että kun suomalaiset eivät sitä itse huomanneet, niin tunisialaisen kokin, Ahmed Ladarsin, piti kirjoittaa meille suomalaisille mämmikeittokirja (ISBN 978-952-494-170-9) ja osoittaa mämmin monikäyttöisyys joko sellaisenaan tarjottavaksi tai uusien upeiden ruokien raaka-aineeksi. Ei kaikkien tarvitse Juha Miedon tavoin syödä mämmiä liki 50 tuokkosellista pääsiäisen mittaan (ja säästää muutama rove vielä juhannukseksi), mutta jotenkin tämän ruoan alennustila kaipaisi korjausta.

En ole havainnut että missään muualla kuin Suomessa media häpeäisi maansa perinneruokakulttuuria, päinvastoin, sitä yritetään ylpeästi tuoda esille kaikin tavoin. Jos suomalaisten toimittajien on joka vuosi ihan pakko nolata itsensä ja hihitellen tarjoilla turisteille mämmiä, niin voisiko sen yrittää tarjoilla edes sokerin ja kerma(maido)n kanssa, kun kukaan suomalainenkaan ei lusikoi sitä sellaisenaan suoraan tuokkosesta?

Mämmin kanssa ruokajuomaksi HS suosittelee tänä vuonna madeiraa, joten tämä makuyhdistelmä testataan tänä vuonna epätrendikkään ruokablogin pääsiäispöydässä.


Ei kommentteja: