Kun
Suomessa laskiaisena lasketellaan pulkkamäkeä ja syödään hernekeittoa ja
laskiaispullia, Brasiliassa se on Mardi Gras, jolloin sambataan ja juhlitaan päiväkausia
ennen paaston alkamista laskiaistiistaihin saakka. Viralliset karnevaalit sambakoulujen
paraateineen Brasilian eri kaupungeissa kestävät 3-7 päivää, mutta ainakin Riossa
juhliminen alkaa jo viikkoja ennen eikä se välttämättä lopu vielä
tuhkakeskiviikkonakaan.
Juhliminen
vaatii runsaasti energiaa, joten tässä muutama resepti joilla voi virittäytyä Suomen
laskiaista värikkäämpään ilonpitoon.
Coxinhas,
Brasilian suosituin street food, on sopiva välipala nauttia vaikka pitkin
päivää. Sen brasilialaisempaa ruokaa ei ole. Coxinha on kanankoiven
(pisaran/sipulin) muotoiseksi pyöritelty, taikinakuoreen kätketty ja
friteerattu kananlihapallero, joka on täytetty vielä nokareella tuorejuustoa.
Mitä enemmän täytettä ja vähemmän taikinakuorta, sitä parempi.
Moqueca
de peixe, afrikkalaisia vaikutteita saanut lempeän mausteinen kalapata, on helppo
ja nopea valmistaa. Kalana Brasiliassa käytetään mahdollisimman kiinteää,
vaaleaa kalaa, kuten doradoa tai meribassia. Niitä on Suomesta jokseenkin
vaikea löytää, mutta täällä on turskaa, ruijanpallasta ja haukea. Tai ainakin
pakasteseitiä, joka soveltuu tähän pataruokaan erinomaisesti.
Mousse
de maracujá eli passionhedelmämousse on ihana yhdistelmä makeaa, kirpeää ja
kermaisuutta. Käsittämätöntä, miten vain neljästä raaka-aineesta voi tulla
jotain niin herkullista.
Ja
koska karnevaali ilman alkoholia on teeskentelyä, sekoitetaan kolmesta
aineksesta Brasilian kansallisdrinkki, Caipirinha. Limettiä, sokeria ja cachaçaa,
ei muuta, mutta Brasiliassa niitä täytyy olla riittävästi.
Coxinhas
(noin
14-16 coxinhaa)
täyte
10 dl kanalientä
1 porkkana
1 sipuli
2 laakerinlehteä
2 broilerin
rintafileetä (noin 300 g)
puolikkaan limetin
mehu
2 rkl voita
1 pieni
sipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 kevätsipulia
pikku ripaus annattoa
(= colorau, korvikkeeksi käy kurkuma)
suolaa, mustapippuria
100 g Philadelphiajuustoa
2 rkl lehtipersiljaa
taikina
5 dl kanalientä
5 dl (tai
hiukan enemmän) vehnäjauhoa
2 rkl pehmeää
voita
0,5 tl suolaa
friteeraus
2 munaa
hienoja korppujauhoja
rypsiöljyä uppopaistamiseen
Kaada kattilaan kanaliemi, paloiteltu porkkana,
kuorittu ja lohkottu sipuli sekä laakerinlehdet. Kuumenna kiehumispisteeseen ja
lisää broilerin rintafileet. Keitä lihat kypsiksi, mutta ei kuiviksi noin 15-20
min. Nosta fileet pois kattilasta ja siivilöi liemi taikinan valmistusta
varten. Pienennä jäähtynyt liha repimällä se säikeiksi kuten nyhtöpossu.
Sekoita joukkoon limettimehu.
Leikkaa valkosipulinkynsi, sipuli ja
kevätsipulit hienoksi ja kuullota ne pannulla voissa. Lisää revitty kananliha ja sekoita hyvin. Mausta
annatolla (tai kurkumalla), suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi
tuorejuusto ja sekoita seos tasaiseksi. Ota pannu pois lämmöltä ja lisää
lopuksi hienoksi leikattu lehtipersilja. Jätä täyte jäähtymään.
Mittaa kattilaan kanaliemi ja kuumenna kiehumispisteeseen.
Lisää suola sekä jauhot ja sekoita
voimakkaasti tukevalla puukauhalla kunnes
jauhot turpoavat ja muodostavat seoksesta kiinteän pallon. Tähän menee aikaa
ainoastaan noin minuutti tai pari.
Sekoita lopuksi huolella taikinan joukkoon
pehmeä voi ja ota taikina pois kattilasta. Ripottele työtasolle hiukan jauhoja
ja alusta hiukan jäähtynyttä taikinaa 5-10 minuuttia kunnes se on jäähtynyt ja
valmis käytettäväksi.
Ota taikinasta golfpallon kokoisia paloja.
Pyöritä palloiksi ja painele ne ohuiksi levyiksi. Nosta keskelle iso nokare
kanatäytettä, sulje taikina nostamalla reunat ylös yhteen ja pyörittele siitä
kämmenten välissä pisaran (kanankoiven) muotoinen kroketti.
Kasta kroketti
ensin vatkattuun kananmunaan ja sen jälkeen hienoihin korppujauhoihin. Kun
kaikki kroketit ovat valmiit, nosta ne noin tunnin ajaksi jäähtymään jääkaappiin.
Kypsennä lopuksi rypsiöljyssä 180 asteessa noin 6-8 minuuttia kunnes coxinhat
ovat kauniin kullanruskeita.
Paista ensin koekappale, jotta voit arvioida
oikean uppopaistoajan.
Moqueca
de peixe, brasilialainen kalapata
600 g pakasteseitiä
3 valkosipulinkynttä
ohuina viipaleina
0,5 tl suolaa
hiukan mustapippuria
myllystä
yhden sitruunan
mehu
2 rkl oliiviöljyä
1 iso
sipuli
1/4 tl cayennepippuria
2 rkl silputtua
tuoretta korianteria
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
1 tölkki tomaattimurskaa
(400 g)
1 rkl raastettua
tuoretta inkivääriä
1 mieto
punainen chilipalko ohuina viipaleina
1 vihreä
paprika pienempinä paloina
4 dl kookosmaitoa
1 rkl limettimehua
4 rkl silputtua
tuoretta korianteria
3 kevätsipulia
ohuina viipaleina
Sulata seiti, leikkaa se paloiksi ja laita
kulhoon marinoitumaan noin tunnin ajaksi valkosipulin, suolan, mustapippurin ja
sitruunamehun kanssa.
Leikkaa sipuli ihan pieniksi kuutioiksi ja
kuullota se kattilassa oliiviöljyssä. Lisää cayenne, 2 rkl korianteria, suola
sekä sokeri ja anna kiehua hetken koko ajan sekoitellen. Lisää tomaattimurska,
inkivääri, chili sekä vihreä paprika ja keitä seosta kokoon kunnes se on
kunnolla paksuuntunut. Lisää kookosmaito sekä limettimehu ja kuumenna
kiehuvaksi. Lisää marinoituneet seitipalat liemineen ja kuumenna sekoittaen
kunnes kala on lämmennyt. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla jos vielä
on tarvis. Viimeistele korianterisilpulla ja kevätsipulilla. Tarjoile keitetyn
(basmati)riisin kera.
Mitä
ryppyisempi, sitä parempi, makeampi ja mehukkaampi, on passionhedelmän ostajan
ohje. Sileäpintainen hedelmä on vielä raakile ja pitää malttaa odottaa sen
kypsymistä. Passionhedelmästä käytetään hedelmän sisällä olevat mustat,
hedelmälihan ympäröimät siemenet.
Passionhedelmämousse
(4-6 annosta)
1 tölkki makeutettua
kondensoitua maitoa
3 dl kuohukermaa
1 limetin
mehu
12 passionhedelmää
Raaputa kymmenestä hedelmästä siemenet kulhoon.
Lisää kondensoitu maito, kuohukerma ja limettimehu. Vatkaa sähkövatkaimella
seosta kunnes se sakeutuu. Annostele jälkiruokakulhoihin ja laita kulhot
jääkaappiin jäähtymään 15-30 minuutin ajaksi. Raaputa kahdesta hedelmästä
siemenet ja koristele jälkiruoka niillä.
Caipirinha
-drinkki valmistetaan brasilialaisesta cachaça -viinasta, limetistä sekä
sokerista ja lopuksi lasi täytetään jäillä. Cachaça (lausutaan: kashaasa) tislataan sokeriruokomehusta. Caipirinha on
daiquiri –cocktailin rustiikkisempi versio, ja se valmistetaan aina
kokonaisista hedelmistä, ei koskaan mehusta. Murskatut limetit jätetään drinkin
joukkoon ja sokerina käytetään ruskeaa turbinadosokeria, jota Suomessa vastaa
ruokokidesokeri. Tähän drinkkiin voi laittaa pillin, mutta sen lisäksi siihen ei kuulu mitään muuta, ei tuoretta inkivääriä,
ei minttua, ei sitruunaruohoa, ei sateenvarjoa, ei…
Caipirinha
(yksi drinkki)
puolikas limetti
2 tl demerara
–ruokokidesokeria
5 cl Cachaça
–sokeriruokoviinaa
jäitä
on-the-rocks –lasi
Leikkaa limetti pienemmiksi lohkoiksi, laita ne
lasin pohjalle ja murskaa ne sokerin kanssa. Täytä lasi jäämurskalla ja kaada
lasiin lopuksi cachaça. Sekoita ja tarjoile.
Caipirinhan
muunnelmia:
vodka
> Caipiroska
rommi
> Caipirissima
grappa
> Grapirinha
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti