perjantai 21. helmikuuta 2025

Kofta kebab, pita, baba ganoush ja tsatsiki

Eräänä päivänä kun M oli reissussa, ajattelin lintsata ruoanlaitosta ja tehdä jauhelihasta vain jotain helppoa ja nopeaa. Selailtuani erilaisia reseptejä oli todettava, että tässä sitä taas ollaan... ei mitään helppoa ja nopeaa, vaan isompi askartelu lähi-idän reseptien kanssa. Jauhelihaa, kyllä, kofta kebabin muodossa ja sen kaveriksi baba ganoushia, tsatsikia ja pitaleipää. Kaiken lisäksi nuo muut on valmistettava ennen kuin pääsee käsiksi jauhelihavartaiden tekemiseen. Mitäs muutakaan tekemistä sitä olisi sadepäivänä?

Ruokaharrastajan arkea, heh :)

 

Pitaleivät

 

2 dl                lämmintä vettä
2,5 tl              kuivahiivaa
1 tl + 3 tl       sokeria
500 g             vehnäjauhoa
1,5 tl              hienoa merisuolaa
3 rkl               oliiviöljyä
2 dl                kreikkalaista jogurttia

 

 
Sekoita keskenään vesi, hiiva sekä 1 tl sokeri ja odota noin 5 minuuttia kunnes hiiva alkaa toimia ja se muodostaa pientä vaahtoa nesteen pinnalle. Sekoita yleiskoneen kulhossa vehnäjauho, suola sekä 3 tl sokeria. Käynnistä vatkain ja lisää hiivaseos, öljy sekä jogurtti. Vaivaa taikinaa keskinopeudella noin 10 minuutin ajan kunnes se on pehmeää ja vielä hiukan tahmeaa. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä se keittiöpyyhkeellä tai muovikelmulla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, Siihen menee noin pari tuntia.
 

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen.

Kumoa taikina puhtaalle työtasolle, jaa se 12 yhtä suureen osaan ja pyörittele näistä pallot. Peitä taikinapallot ja anna niiden kohota vielä 15-20 minuuttia. Taputtele sitten taikinapallot litteiksi, vajaan sentin paksuisiksi kiekoiksi. Asettele taikinakiekot kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille parin sentin päähän toisistaan. Paista ensimmäinen pellillinen pitaleipiä noin 5-8 minuuttia kunnes ne ovat kevyesti ruskistuneet ja pullahtaneet koholleen, jolloin leivän sisälle on muodostunut tasku. Paista toinen pellillinen heti perään. Jäähdytä leivät ritilän päällä.

Jos kaikkia ei syödä kerralla, pitaleivät voi pakastaa.


 

Baba ganoush

 

2                    keskikokoista munakoisoa
2 rkl              oliiviöljyä
2                    raastettua valkosipulinkynttä
3 rkl              tahinia
0,5 tl             suolaa
0,5 tl             jauhettua juustokuminaa
2 rkl              sitruunan mehua
pinnalle
kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
savupaprikajauhetta
oliiviöljyä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pistele munakoisot haarukalla, aseta ne leivinpaperoidulle uunipellille ja sivele oliiviöljyllä. Kypsennä 60 minuuttia, minkä jälkeen halkaise munakoisot ja laita ne leikkauspinta ylöspäin takaisin uuniin 30 minuutiksi. Lusikoi munakoisojen paahtunut sisus siivilään ja anna jäähtyä, jolloin samalla ylimääräinen kosteus haihtuu.

 

Mittaa kaikki ainekset samaan kulhoon. Ne voi murskata ja sekoittaa käsin, tai jos haluaa hienojakoisemman tahnan, soseuttaa sauvasekoittimella. Viimeistele baba ganoush hienonnetulla lehtipersiljalla, savupaprikajauheella sekä tilkalla oliiviöljyä.

 

Tsatsiki

 

puolikas        iso kurkku
1 tl                suolaa
2                    raastettua valkosipulinkynttä
250 g             maustamatonta kreikkalaista jogurttia
2 tl                sitruunan mehua
1 - 2 rkl         hienonnettua tuoretta tilliä
1 - 2 rkl         hienonnettua tuoretta minttua
hiukan           valkopippuria myllystä
pinnalle
                      raastettua sitruunankuorta
                      hienonnettua tilliä
                      hienonnettua minttua
                      oliiviöljyä

 

Raasta kurkku ja valkosipulinkynnet samaan astiaan, lisää suola ja sekoita. Kaada raasteet caritaliinan sisään ja puristele ylimääräiset nesteet pois. Sekoita raasteet jogurttiin ja mausta sitruunan mehulla, tillillä, mintulla sekä valkopippurilla. Sekoita hyvin ja tarkista maku. Anna tsatsikin makujen tasaantua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen käyttöä.

Viimeistele raastetulla sitruunankuorella, hienonnetulle mintulla ja tillillä sekä oliiviöljyllä.

 

Kofta kebab

 

puolikas          pieni sipuli
2                     valkosipulinkynttä
puoli ruukkua lehtipersiljaa (vain lehdet)
400 g              naudan jauhelihaa 17-20% rasvaa
1,5 tl               juustokuminaa
1,5 tl               jauhettua korianteria
1,5 tl               hienoa merisuolaa
ripaus             jauhettua kanelia
ripaus             hienoksi jauhettua kardemummaa
ripaus             mustapippuria myllystä
                      oliiviöljyä

8 kpl              ohuita grillivartaita

 

 

Ihan ensimmäisenä suosittelen, että et tätä varten osta mitään tiiliskiveksi vakumoitua jauhelihaa. Sellaisesta kimpaleesta on todella vaikea saada aikaan kuohkeaa lihapullataikinaa. Lehtipersiljasta sen verran, että eri puutarhojen yrttiruukut ovat melko eri kokoisia. Tästä ruukusta riitti puolet, jostain pienemmästä pitää käyttää kaikki mahdollinen. Laita grillitikut veteen likoamaan ennen kuin aloitat lihavartaiden valmistuksen. Parasta olisi, jos lihavartaat voisi kypsentää grillissä avotulella, mutta uunissakin tulee ihan kelpo lopputulos.

Leikkaa sipuli sormenpään kokoisiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja paloittele ne hiukan pienemmiksi. Laita kutterin kannuun lehtipersilja, sipuli sekä valkosipuli ja surauta ainekset tasaiseksi massaksi. Laita jauheliha kulhoon ja lisää sipuli-persiljaseos sekä mausteet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kuohkeaksi, ja laita se jääkaappiin maustumaan noin puoleksi tunniksi.

 

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Jaa jauhelihaseos kahdeksaan osaan ja muotoile niistä pitkät pötköt, joiden sisään työnnät grillitikun. Asettele vartaat leivinpaperoidun uunipellin päälle grilliritilälle ja sivele lihapötköt oliiviöljyllä. Kypsennä vartaita ylätasolla noin 15-20 minuuttia, jolloin ihan loppuajaksi voit laittaa päälle uunin grillivastuksen antamaan pinnalle vähän lisää väriä.

 

Ei kommentteja: