Valentinen päivä 14. helmikuuta, joka Suomessa on lätistetty ”ystävänpäiväksi”, on muualla rakastavaisten päivä ja sellaisena sitä on kiva viettää myös vakiintuneessa parisuhteessa. Mekin, jotka emme todellakaan ole enää millään mittapuulla ihan nuoria, yritämme keksiä joka vuosi tälle päivälle ateriaksi jotain erityisen hyvää.
Alkuruokaehdotuksena on nopeatekoiset Valentinen ”leivokset”, voitaikinapohjalla päärynää ja homejuustoa. Vastustamattoman hyvää – ainakin jos pitää sinihomejuustosta. Jos ei pidä, voi siirtyä suoraan pääruokaan.
Pääruoaksi meidän kaltaisillemme boomereille laitetaan luonnollisesti liharuokaa, salviavoissa paistetut Wallenbergin pihvit, joiden kanssa kantarellirisottoa, pekonia sekä herneitä.
Ihana jälkiruoka täytyy valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii hyytyä. Veriappelsiinimehulla maustetut samppanjamarmeladikuulat on helppo tehdä kotonakin, jos leivontalaatikossa sattuu olemaan puolipallomuotteja. Jos ei ole, marmeladin voi hyydyttää laakeassa vuoassa ja kun marmeladi on hyytynyt, se leikataan pienemmiksi paloiksi ja tietysti ystävänpäivänä siitä otetaan piparimuotilla sydämen muotoisia paloja. Hyydyttämiseen käytettävän agar agarjauheen pitäisi olla ihan jokaisen ruokakaupan vakiotuote.
Päärynä-homejuustoleivokset
Wallenbergin pihvit salviavoissa
Kantarellirisotto
Lusikoi lautasille ensin kantarellirisottoa, sen päälle yksi wallenbergare, pihvin päälle viipale rapeaa, paistettua pekonia, pari nättiä kokonaista kantarellia sekä pari friteerattua salvianlehteä. Viimeistele annos kevyesti ryöpätyillä herneillä ja herneenversoilla.
Fazer keksi viime jouluksi valmistaa vihreiden kuulien kaveriksi samppanjan makuisia marmeladikuulia, mutta ne tiettävästi loppuivat heti kesken. Jos et ehtinyt maistamaan, tee itse omaa, pinkkiä samppanjamarmeladia ihan oikeasta kuohuvasta. Sekä agar agaria että hillosokeria käyttäen marmeladin koostumuksesta tulee parempi kuin pelkällä agar agarilla.
Pinkit veriappelsiini-samppanjakuulat
Purista veriappelsiineista mehu ja kaada se kertaalleen tiheän siivilän läpi, jotta mehuun sekoittunut hedelmäliha jää siivilään. Mittaa kattilaan samppanja/kuohuviini (voi olla vaikka täysin alkoholitonta, tässä 8,5%) sekä veriappelsiinimehu ja lisää sokeri. Kuumenna seosta kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen, jotta sokeri sulaa. Kuohuviini on nimensä veroista myös tässä, varsinkin sokerin kanssa. Ole jatkuvasti valmiina säätämään lämpöä hiukan pienemmälle, jos seos yrittää kuohahtaa yli laidan.
Keitä seosta jatkuvasti sekoitellen 10 minuuttia, jolloin hillosokerin pektiini alkaa vaikuttaa. Ripottele sitten kuumaan nesteeseen agar agar koko ajan sekoittaen ja varoen ettei se paakkuunnu. Anna kiehua vielä 2-3 minuuttia edelleen jatkuvasti sekoittaen, jotta agar sekoittuu kunnolla. Nosta kattila pois lämmöltä, anna jäähtyä hetki ja kaada seos joko muotteihin tai laakeaan vuokaan.
Anna marmeladin hyytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Pullauta puolipallot varovasti ulos muotistaan tasainen puoli alaspäin ja anna kuivahtaa vielä toisen vuorokauden ajan, kunnes pinta ei enää tunnu kostealta. Jos alaspäin ollut tasainen puoli on vielä kosteaa, käännä puolikkaat vielä kerran tasainen puoli ylöspäin muutaman tunnin ajaksi. Lopuksi yhdistä puolikkaat ja kierittele pallot sokerissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti