maanantai 10. helmikuuta 2025

Valentinen romantiikkaa ja samppanjamarmeladia - koko menu rakkaalle

 

Valentinen päivä 14. helmikuuta, joka Suomessa on lätistetty ”ystävänpäiväksi”, on muualla rakastavaisten päivä ja sellaisena sitä on kiva viettää myös vakiintuneessa parisuhteessa. Mekin, jotka emme todellakaan ole enää millään mittapuulla ihan nuoria, yritämme keksiä joka vuosi tälle päivälle ateriaksi jotain erityisen hyvää.

 


Alkuruokaehdotuksena on nopeatekoiset Valentinen ”leivokset”, voitaikinapohjalla päärynää ja homejuustoa. Vastustamattoman hyvää – ainakin jos pitää sinihomejuustosta. Jos ei pidä, voi siirtyä suoraan pääruokaan.

Pääruoaksi meidän kaltaisillemme boomereille laitetaan luonnollisesti liharuokaa, salviavoissa paistetut Wallenbergin pihvit, joiden kanssa kantarellirisottoa, pekonia sekä herneitä.

Ihana jälkiruoka täytyy valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii hyytyä. Veriappelsiinimehulla maustetut samppanjamarmeladikuulat on helppo tehdä kotonakin, jos leivontalaatikossa sattuu olemaan puolipallomuotteja. Jos ei ole, marmeladin voi hyydyttää laakeassa vuoassa ja kun marmeladi on hyytynyt, se leikataan pienemmiksi paloiksi ja tietysti ystävänpäivänä siitä otetaan piparimuotilla sydämen muotoisia paloja. Hyydyttämiseen käytettävän agar agarjauheen pitäisi olla ihan jokaisen ruokakaupan vakiotuote.

 


 

Päärynä-homejuustoleivokset

 

2 rkl               juoksevaa hunajaa
1 tl                 hienonnettua tuoretta rosmariinia
2                    voitaikinalevyä
1                    muna
1                    kypsä päärynä
maun mukaan   sinihomejuustoa

 

Sekoita rosmariini hunajaan ja lämmitä hunaja (mikrossa) lähes kiehumispisteeseen. kauli voitaikinalevyt mahdollisimman ohuiksi, leikkaa ne kahtia ja edelleen jokainen neliö sydämen muotoiseksi. Voitele taikina kevyesti vatkatulla kananmunalla. Kuori päärynä ja leikkaa se neljään osaan. Poista lohkoista siemenkota ja leikkaa lohkot edelleen kuudeksi viipaleeksi. Asettele päärynäviipaleet voitaikinalevyille. Murustele päärynän päälle sinihomejuusto ja valuta lopuksi leivoksen päälle rosmariinilla maustettua hunajaa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes taikina on lehtevää ja kullanruskeaa.




 

Wallenbergin pihvit salviavoissa

 

300 g             naudan jauhelihaa (kahteen kertaan jauhettua)
1,25 dl           kuohukermaa
2                    keltuaista
0,5 tl              jauhettua mustapippuria
hiukan           jauhettua valkopippuria
ripaus            jauhettua maustepippuria
ripaus            jauhettua muskottipähkinää
1 tl                suolaa
mustapippuria myllystä
panko korppujauhoja
tuoretta salviaa
voita paistamiseen (paljon!)

 

Kaikkien aineiden tulee olla mahdollisimman kylmiä. Laita jauheliha metallikulhoon ja kulho jääkaappiin jotta kulhokin kylmenee. 
 
Sekoita keltuaiset ja kerma jauhelihaan ja lisää mausteet. Sekoita taikina käsin huolellisesti ja laita taikina vielä vähäksi aikaa jääkaappiin. Taikinan tulee olla löysähköä.
 
Muotoile kylmästä taikinasta neljä pihviä ja pyörittele ne pankossa. Paista wallenbergaret miedolla lämmöllä runsaassa salvialla maustetussa voissa kullanruskeiksi. (Muutaman salvianlehden voi friteerata öljyssä koristeeksi.)
 

Kantarellirisotto

 

150-200 g     kantarelleja (pakaste tai säilyke, tai ½ l tuoreita)
1                    iso sipuli
2 rkl              voita + 1 rkl ruokaöljyä
2 dl               risottoriisiä
1 dl               valkoviiniä
8 dl               kanalientä
2 rkl              voita
suolaa ja mustapippuria myllystä

 

Säästä pari kaunista kokonaista sientä koristeiksi ja leikkaa loput kantarellit hiukan pienemmiksi paloiksi. (Jos käytät tähän tuoreita sieniä, kuivattele niitä ensin pannulla siten, että liika kosteus haihtuu.) Leikkaa sipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Kuumenna kasarissa voi sekä ruokaöljy ja kuullota siinä sipulisilppu. Lisää riisit ja kuullota niitä hetken aikaa. Lisää valkoviini, sekoita ja anna viinin imeytyä riisiin. Lisää pienennetyt kantarellit sekä puolet kanaliemestä, sekoita hyvin ja anna nesteen imeytyä riiseihin. Lisää kanalientä tarpeen mukaan ja anna risoton kiehua melkein kypsäksi (kaikkiaan noin 20 minuuttia). Riisinjyviin tulee jäädä hiukan puruvastusta risoton muuten ollessa kohtalaisen löysää. Viimeistele kantarellirisotto parilla lusikallisella voita.

Lusikoi lautasille ensin kantarellirisottoa, sen päälle yksi wallenbergare, pihvin päälle viipale rapeaa, paistettua pekonia, pari nättiä kokonaista kantarellia sekä pari friteerattua salvianlehteä. Viimeistele annos kevyesti ryöpätyillä herneillä ja herneenversoilla.

 

 

 

Fazer keksi viime jouluksi valmistaa vihreiden kuulien kaveriksi samppanjan makuisia marmeladikuulia, mutta ne tiettävästi loppuivat heti kesken. Jos et ehtinyt maistamaan, tee itse omaa, pinkkiä samppanjamarmeladia ihan oikeasta kuohuvasta. Sekä agar agaria että hillosokeria käyttäen marmeladin koostumuksesta tulee parempi kuin pelkällä agar agarilla.


Pinkit veriappelsiini-samppanjakuulat

 

1                    pikkupullo (3,75 dl) puolikuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä        
2                    veriappelsiinia joista puristetaan 1,25 dl veriappelsiinimehua
3 dl                hillosokeria (sisältää pektiiniä)
2 rkl              agar agaria
                      sokeria marmeladien sokerointiin
 

Purista veriappelsiineista mehu ja kaada se kertaalleen tiheän siivilän läpi, jotta mehuun sekoittunut hedelmäliha jää siivilään. Mittaa kattilaan samppanja/kuohuviini (voi olla vaikka täysin alkoholitonta, tässä 8,5%) sekä veriappelsiinimehu ja lisää sokeri. Kuumenna seosta kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen, jotta sokeri sulaa. Kuohuviini on nimensä veroista myös tässä, varsinkin sokerin kanssa. Ole jatkuvasti valmiina säätämään lämpöä hiukan pienemmälle, jos seos yrittää kuohahtaa yli laidan.

Keitä seosta jatkuvasti sekoitellen 10 minuuttia, jolloin hillosokerin pektiini alkaa vaikuttaa. Ripottele sitten kuumaan nesteeseen agar agar koko ajan sekoittaen ja varoen ettei se paakkuunnu. Anna kiehua vielä 2-3 minuuttia edelleen jatkuvasti sekoittaen, jotta agar sekoittuu kunnolla. Nosta kattila pois lämmöltä, anna jäähtyä hetki ja kaada seos joko muotteihin tai laakeaan vuokaan.

Anna marmeladin hyytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Pullauta puolipallot varovasti ulos muotistaan tasainen puoli alaspäin ja anna kuivahtaa vielä toisen vuorokauden ajan, kunnes pinta ei enää tunnu kostealta. Jos alaspäin ollut tasainen puoli on vielä kosteaa, käännä puolikkaat vielä kerran tasainen puoli ylöspäin muutaman tunnin ajaksi. Lopuksi yhdistä puolikkaat ja kierittele pallot sokerissa.


Ei kommentteja: