Yhden viikonlopun ympärillä on nyt monta muistettavaa päivää, ensin perjantaina Kalevalanpäivä eli suomalaisen kulttuurin päivä, ja heti tiistaina laskiaistiistai. Kun nämä yhdistetään, niiden välisen laskiaissunnuntain ateriaksi sopii hyvin vanhanaikainen jauhelihakeitto ja jälkiruoaksi koko pellillinen uunipannukakkua, kumpikin hinnaltaan edullisia ja nopeita valmistaa.
Kiva niille, joilla tänä viikonloppuna on lunta missä laskea mäkeä. Helsingissä tämän talven keskimääräinen lumensyvyys lienee ollut suunnilleen 0,1 senttimetriä. Toisaalta, voihan sitä ulkoilla ilman luntakin.
Jauhelihakeitto
pätkä purjoa, pari porkkanaa, muutama kiinteä peruna,
pala juuriselleriä ja palsternakka
Sulata voi isossa kattilassa ja ruskista jauheliha siinä. Lisää kiehuvan kuuma lihaliemi sekä ohuelti viipaloitu purjo ja pienehköiksi tasakokoisiksi paloiksi leikatut porkkanat sekä perunat. Anna näiden ensin kiehua parin minuutin ajan, minkä jälkeen lisää keittoon pienehköiksi tasakokoisiksi paloiksi leikatut selleri ja palsternakka sekä timjaminoksat. Keittele jauhelihakeittoa niin kauan että juurekset ovat kypsät, enimmillään noin 15 minuuttia. Keittoaika riippuu siitä minkä kokoisiksi juurekset on pilkottu. Lisää tomaattipyree sekä lehtipersilja, sekoita hyvin ja anna kerran vielä kiehahtaa. Lisukkeeksi sopii perinteinen ruisleipä.
Iso pannukakku josta riittää kaikille
Levitä uunipellille riittävän iso pala leivinpaperia ja kaada taikina siihen. Kypsennä pannukakku uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia. Pannarin kanssa maistuu ja valmistuu nopeasti mansikkasurvos ja vaniljakermavaahto.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti