perjantai 28. helmikuuta 2025

Kalevalanpäivä ja laskiainen

 

Yhden viikonlopun ympärillä on nyt monta muistettavaa päivää, ensin perjantaina Kalevalanpäivä eli suomalaisen kulttuurin päivä, ja heti tiistaina laskiaistiistai. Kun nämä yhdistetään, niiden välisen laskiaissunnuntain ateriaksi sopii hyvin vanhanaikainen jauhelihakeitto ja jälkiruoaksi koko pellillinen uunipannukakkua, kumpikin hinnaltaan edullisia ja nopeita valmistaa.

Kiva niille, joilla tänä viikonloppuna on lunta missä laskea mäkeä. Helsingissä tämän talven keskimääräinen lumensyvyys lienee ollut suunnilleen 0,1 senttimetriä. Toisaalta, voihan sitä ulkoilla ilman luntakin. 

 


 

Jauhelihakeitto

 

2 rkl              voita
400 g             naudanjauhelihaa
1,5 l               lihalientä (15 dl vettä ja 2 liemikuutiota)
yhteensä noin 600 - 700 g soppakasviksia:

pätkä purjoa, pari porkkanaa, muutama kiinteä peruna,

pala juuriselleriä ja palsternakka

6                    tuoretta timjaminoksaa
1,5 rkl           tomaattipyreetä
kourallinen   hienonnettua lehtipersiljaa
 


Sulata voi isossa kattilassa ja ruskista jauheliha siinä. Lisää kiehuvan kuuma lihaliemi sekä ohuelti viipaloitu purjo ja pienehköiksi tasakokoisiksi paloiksi leikatut porkkanat sekä perunat. Anna näiden ensin kiehua parin minuutin ajan, minkä jälkeen lisää keittoon pienehköiksi tasakokoisiksi paloiksi leikatut selleri ja palsternakka sekä timjaminoksat. Keittele jauhelihakeittoa niin kauan että juurekset ovat kypsät, enimmillään noin 15 minuuttia. Keittoaika riippuu siitä minkä kokoisiksi juurekset on pilkottu. Lisää tomaattipyree sekä lehtipersilja, sekoita hyvin ja anna kerran vielä kiehahtaa. Lisukkeeksi sopii perinteinen ruisleipä.

 

 


 

Iso pannukakku josta riittää kaikille

 

5 dl                vehnäjauhoa
1 tl                suolaa
2 rkl              sokeria
4                    munaa
1 litra            maitoa
50 g               voisulaa tai juoksevaa leivontarasvaa

 

Sekoita isossa kulhossa jauhot, suola ja sokeri. Lisää kananmunat ja sekoita. Lisää maito kolmessa erässä ja vatkaa välillä kunnolla sekaisin ettei taikinaan jää jauhopaakkuja. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Sekoita voisula taikinan joukkoon juuri ennen paistamista.

Levitä uunipellille riittävän iso pala leivinpaperia ja kaada taikina siihen. Kypsennä pannukakku uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia. Pannarin kanssa maistuu ja valmistuu nopeasti mansikkasurvos ja vaniljakermavaahto.


 

Ei kommentteja: