tiistai 23. toukokuuta 2023

Savuahvenpiirakka perunapohjalle


Perunapohja piirakkaan? Kuulostaa oudolta, eikö. Muistelin erästä näkemääni kokkausvideota, missä kokki valmistaa jonkinlaisen piirakkapohjan keitetyistä perunoista – ja miksipä ei – kaikkea voi kokeilla. Tässä tapauksessa savuahvenpiirakka sai murskatuista perunoista tehdyn pohjan ja yllättäen tästä tuli oikein hyvää, niin hyvää että käytän ideaa joskus toistekin. Aina ei siis tarvitse kaivaa esiin jauhopussia, kun haluaa paistaa piirakan. Perunat kylläkin täytyy keittää etukäteen. Niin, ja tämä piirakkahan on luontaisesti gluteeniton.

 

Savuahvenpiirakka perunapohjalle

(27 cm halk, vuokaan)

pohja

10-12            kananmunan kokoista kiinteää perunaa
2 rkl              oliiviöljyä
0,5 tl             suolaa
0,5 tl             raastettua sitruunankuorta
valkopippuria myllystä
50 g               mozzarellaraastetta

täyte

150-200 g     perattua savuahventa

     (huom! tuoreena savustettu, EI pakasteesta savustettu!)

3                    kovaksikeitettyä kananmunaa
100 g             herneitä (tuore tai pakaste)
2                    isohkoa tomaattia
0,5 dl             hienonnettua tilliä (ei varsia)
valkopippuria myllystä
tarvittaessa hiukan suolaa

2                    kananmunaa

2 dl                ruokakermaa
100 g             mozzarellaraastetta
 

Älä kuori, vaan pese perunat huolella. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi ja jäähdytä jääkaappikylmiksi. Sekoita kulhossa oliiviöljy, suola, sitruunankuori sekä valkoippuri ja kierittele kylmät perunat siinä. 

Litistä maustetut perunat kämmenellä painamalla, asettele ne piirakkavuokaan ja tasoita painelemalla niin että vuoan koko pohja on peitossa. Pyyhkäise kulhoon mahdollisesti jäänyt öljy perunoiden päälle ja ripottele pinnalle tasaisesti 50 grammaa juustoraastetta.

Perkaa savuahvenet huolella, kuori kovaksi keitetyt kananmunat ja leikkaa ne pienehköiksi kuutioiksi. Poista tomaateista sisukset ja leikkaa tomaatit kuutioiksi. Sekoita keskenään täytteen ainekset, peratut ahvenet, kananmuna, herneet, tomaatti ja tilli. Levitä seos perunapohjalle ja rouhi päälle hiukan mustapippuria. Riko munat kulhoon ja vatkaa niitä sen verran että rakenne rikkoutuu. Lisää munien joukkoon kerma ja juustoraaste. Sekoita hyvin ja lusikoi juustokuorrutus tasaisesti täytteen päälle. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia. Anna piiraan vetäytyä paistamisen jälkeen puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Tämä on hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä

 


2 kommenttia:

Ansku kirjoitti...

Nyt on ihanat raaka-aineet 👌 Kala ja peruna ovat lyömätön yhdistelmä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kala ja peruna ovat todellista kesäruokaa ja tässä kun perunoita ei ole edes kuorittu, mitään ei mene hukkaan.