maanantai 1. toukokuuta 2023

Vapputacot: kaktustortillaa, ravunlihaa ja rapeaa salaattia


Tämän vappuaaton menu oli taas meksikolaishenkinen ja siihen vaikutti osaltaan Hakaniemen Dos Tecolotes -meksikolaiskaupasta (ei ole maksettu mainos) löytämäni pienet kaktustortillat. Kun jääkaapissa oli iso purkillinen todella edullisesta tarjouksesta ostamaani taskuravunlihaa, ei tarvinnut muuta kun hankkia sopivat lisukkeet. Siis oikeastihan kaktustortillat eivät ole mitenkään välttämättömiä tacotarjoilua varten, vaan ihan tavalliset pienet maissi- tai vehnätortillat ajavat kyllä ihan saman asian. Taskuravunlihan voi korvata katkaravuilla ja lisukkeetkin voi ostaa valmiina. Tacoja on monenlaisia. Vappuaattona pääasia kuitenkin on pitää hauskaa.

 

Raputacot kaktustortillaan

 

iso kulhollinen raastesalaattia
                      valkokaalia
                      punakaalia
                      punasipulia
                      porkkanaa (3 eri väriä)
                      retiisiä
                      kevätsipulia
                      jalapenoa
                      tuoretta korianteria (vain lehtiä)
                      limettimehua, ruokaöljyä, suolaa, cayennea
400-500 g     taskuravunlihaa
                      limettimehua, suolaa, valkopippuria, cayennea
250-350 g     guacamolea
250-350 g     creme fraichea
100-150 g     cheddar raastetta
12-15 kpl      pieniä kaktustortilloja

 

Aloita ruoanvalmistus raastesalaatista niin että se ehtii hiukan mehustumaan. Tortillat lämmitetään vasta juuri ennen tarjoilua.

Oli pakko laittaa limetti vertailukohdaksi tälle jättikokoiselle retiisille...
 

Raastesalaatti

Tee kaaleista, punasipulista, porkkanoista sekä retiiseistä ohuita suikaleita mandoliinilla ja viimeistele veitsellä ohuiksi suikaleiksi. Porkkanat ja isot retiisit voi suikaloida helposti myös julienneraastimella. Leikkaa kevätsipulit ja jalapenot myös ohuiksi suikaleiksi ja sekoita kaikki yhteen. Valmista kastike sekoittamalla keskenään yhtä paljon limettimehua sekä ruokaöljyä ja mausta suolalla sekä tujauksella cayennea. Maista ja mausta lisää jos on tarpeen. Anna raastesalaatin tekeytyä pari tuntia ennen tarjoilua ja viimeistele hienonnetulla korianterilla.

 


 

Taskuravunliha

Mausta ravunliha limettimehulla, suolalla, valkopippurilla sekä tujauksella cayennea.

 

Guacamole

2                    syöntikypsää avokadoa

1                    limetin mehu
puolikas        pieni punasipuli
2                    jalapenoa
1                    valkosipulinkynsi
2  rkl             tuoretta korianteria hienonnettuna (vain lehdet)
suolaa ja tabascoa

Halkaise avokadot, poista kivet, lusikoi sisukset leikkuulaudalle ja murskaa ne haarukalla. Valele avokadot heti runsaalla määrällä limettimehua. Kuori punasipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna jalapenot ja raasta valkosipulinkynsi. Sekoita ainekset keskenään ja mausta hienonnetulla korianterilla, suolalla sekä tabascolla.

 


 

Tortillojen lämmittäminen

Jos tortillat ovat jo lähtökohtaisesti kovin kuivan tuntuisia, ne voi jo heti sivellä vesitilkalla ennen lämmitystä.

1.     mikrouunissa

Lado 4-5 pikkutortillaa päällekkäin mikron kestävälle lautaselle, peitä pino märällä paperipyyhkeellä (2-3 arkkia talouspaperia) ja mikrota täysteholla 20-30 sekunnin jaksoissa kunnes tortillat ovat lämpimiä. Kääri pino heti alumiinifolioon jotta pysyvät lämpiminä tarjoiluun asti.

2.     uunissa

Kääri 4-5 tortillaa päällekkäin alumiinifolioon ja lämmitä uunissa 175 asteessa 15-20 minuuttia. Näitä paketteja voi tehdä niin monta kuin uunipellille mahtuu. Ne pysyvät sopivasti lämpiminä omissa foliopaketeissaan. 

 


Aseta kaikki ainekset tarjolle niin että jokainen voi koota itse omat taconsa.

 


Ei kommentteja: