keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Chicken Adobo Filippiineiltä


Chicken Adobo on yksi tunnetuimmista filippiiniläisistä ruokalajeista. Se voisi olla jokin ihan tavallinen kanakastike, mutta hapanimelä pippurinen makuprofiili on ihan omaa luokkaansa. Broilerin mehevien paistileikkeiden annetaan makuuntua etikkaisessa marinadissa. Viinietikka onkin yksi filippiiniläisen keittiön tärkeimmistä aineksista. Adobon tunnusomaiset muut mausteet ovat laakerinlehti, soijakastike, valkosipuli ja mustapippuri. Suolaa ei tarvitse lisätä lainkaan, sillä soijakastikkeessa sitä on ihan riittävästi. Vaikka tässä reseptissä puhutaan kanasta, adobo voidaan valmistaa myös possusta tai tofusta.

On yllättävän vaikea löytää kaupoista maustamattomia broilerin paistileikkeitä (reisipaistit). Tähänkin ruokaan ostamani 600 gramman pakkaus oli kaupan kylmäkaapin viimeinen tätä laatua. Kaikkea muuta broileria kyllä oli hyllymetreittäin, isompaa ja pienempää ohutleikettä, suikaletta ja riekaletta erilaisissa marinadeissa, mutta ei reisipaisteja, eikä varsinkaan maustamattomia reisipaisteja. Ilmeisesti monet muutkin ovat löytäneet nämä broilerin parhaat ja mehevimmät osat.

Adobo kana tarjoillaan yleensä riisin kanssa. Meillä oli kevyenä lisukkeena kasvis”riisi” eli sipulia, porkkanaa, kukkakaalia ja parsakaalia risoton näköisenä muruseoksena. Siitä resepti päivityksen lopussa.

 


 

Chicken Adobo

 

   marinadi

600 g  broilerin paistileikkeitä (reisipaistit)
2  valkosipulinkynttä hienonnettuna
3/4 dl  soijakastiketta
1 dl  valkoviinietikkaa
2-3  laakerinlehteä
   kastike
1 + 1 rkl  ruokaöljyä
3  valkosipulinkynttä hienonnettuna
1  ihan pieni sipuli hienonnettuna
3,5 dl  vettä
2 rkl  fariinisokeria
1 rkl  kokonaisia mustapippureita
   viimeistely
3  kevätsipulinvartta
 

 

Leikkaa reisipaistit pienemmiksi paloiksi. Valmista marinadi sekoittamalla keskenään 3/4 dl soijakastiketta, 1 dl valkoviinietikkaa, 2 hienonnettua valkosipulinkynttä sekä 2-3 laakerinlehteä. Lisää kananpalat marinadiin, sekoita ja jätä makuuntumaan vähintään tunniksi, mielellään vaikka yön yli.

Kuumenna paistinpannulla 1 rkl ruokaöljyä, ruskista siinä marinoidut kananpalat ja nosta ne sitten sivuun odottamaan. Älä heitä marinadia pois!

 


Lisää pannulle 1 rkl ruokaöljyä ja kuullottele siinä sipulia ja valkosipulia hetken aikaa. Lisää marinadi, vesi, sokeri sekä mustapippurit ja keitä kastiketta noin 5 minuuttia. Palauta ruskistetut kananpalat pannulle ja hauduta niitä kastikkeessa 20-25 minuutin ajan. Käännä palat haudutuksen puolivälissä. Adobo on valmista kun kastike on redusoitunut siirappiseksi. Valmista lisukkeet sillä välin kun kastike hautuu kypsäksi.

Tarjoile riisin tai kasvis"riisin” kanssa ja viimeistele hienonnetulla kevätsipulilla. Haudutuksen aikana mustapippurit pehmenevät ja myös ne on tarkoitus syödä.

 


 

Kasvis"riisi”

 

1 rkl  voita
1  pieni sipuli
1  iso porkkana
1  pieni kukkakaali
1  pieni parsakaali
3-4 dl  kanalientä
(hiukan suolaa jos niin haluaa)

 

Kuori sipuli ja leikkaa se veitsellä muutaman millin kuutioiksi. Porkkana ja kaalit hienontuvat parhaiten monitoimikoneen terien avulla. Kuori porkkana, leikkaa se paloiksi, laita palat kutterin kannuun ja surauta palat riisinjyvän kokoisiksi muruiksi. Siirrä murut toiseen astiaan odottamaan. Leikkaa kukkakaalista ja parsakaalista kukinnot pienemmiksi paloiksi ja kutterin kannuun. Surauta myös nämä pieniksi muruiksi.

Sulata kattilassa voi, lisää porkkanamurut ja sekoittele hetken aikaa. Lisää sipulikuutiot ja jatka sekoittamista kunnes sipuli on hiukan pehmennyt. Lisää lämmin kanaliemi ja kun liemi kiehuu, lisää kukkakaali-parsakaalimurut. Sekoita hyvin ja anna kasvisten hautua kannen alla muutaman minuutin ajan kunnes ne ovat melkein kypsiä. Kasvismuruihin saa jäädä hiukan puruvastusta.

 

2 kommenttia:

mummeli kirjoitti...

Kiitos reseptistä, onpa mainio makumatka maailmalle!

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kiittämisestä :)
Oli todella maukas kanaruoka.