keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Hedelmä-pistaasi crumble oli ihan parasta hävikkijälkiruokaa


Siivoaminen kannattaa aina, varsinkin keittiökaappien siivoaminen. Löysin siivotessani tölkin säilykepersikoita, joissa best before oli aika lähellä ja toisen tölkin säilykemandariinilohkoja, joissa oli päiväystä hiukan pidemmälle. Hieno löytö oli myös avaamaton pussi paahdettuja pistaaseja, joissa niinikään parasta ennen alkoi uhkaavasti lähestyä. Säilykehedelmiä voisi periaatteessa käyttää aika pitkään vielä päiväyksen jälkeenkin, mikäli peltitölkki on ehjä, mutta pähkinöillä on ikävä taipumus eltaantua. Pussin kyljessä oleva päivämääräkään ei välttämättä takaa mitään, jos pähkinöitä on säilytetty liian lämpimässä. Olen joskus joutunut palauttamaan vasta ostamani pähkinät eltaantuneina takaisin kauppaan, vaikka pussin päiväyksen mukaan niissä olisi vielä muutama kuukausi käyttöaikaa. Kokin paras kaveri tässä asiassa on oma nenä. Nämä pistaasit kuitenkin olivat vielä ihan hyviä ja kun kuorin ne, paahdettuja ja suolatuja pistaaseja oli 50 grammaa. Persikoiden ja mandariinilohkojen kanssa se määrä oli juuri sopivasti ihanaan jälkiruokapaistokseen.

 


 

Hedelmä- pistaasicrumble

 

1 tölkki  säilykepersikoita mehussa (410/235 g)

1 tölkki  mandariinilohkoja säilykkeenä (298/175 g)

50 g  paahdettuja, suolattuja ja kuorittuja pistaaseja

50 g  voisulaa
0,5 dl  vehnäjauhoa
0,5 dl  kaurahiutaleita
6 rkl  ruokokidesokeria
1  Bastognekeksi

vaniljajäätelöä

 


Valutin säilykkeistä nesteen, viipaloin persikanpuolikkaat ja ladoin ne pienen uunivuoan pohjalle. Niiden päälle ripottelin mandariinilohkot.

Laitoin uunin lämpiämään 180 asteeseen.

Muruseokseen sekoitin ensin keskenään vehnäjauhon, kaurahiutaleet, ruokokidesokerin (olisin käyttänyt fariinisokeria mutta se oli kuivunut kivikovaksi) ja voisulan. Sitten rouhin pistaasit ja sekoitin ne muruseokseen. Lopuksi maustoin tämän morttelissa murskatulla Bastogne –keksillä (se paketin viimeinen jotta nyt voi taas ostaa niitä lisää).

 


Lopuksi muruseos tasaisesti hedelmien päälle ja vuoka uunin keskitasolle noin 20 minuutiksi. Kun crumble on saanut hyvän rapeuden ja rusketuksen, vuoan voi ottaa ulos uunista. Tarjoile hiukan lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Lämmintä ja kylmää, pehmeää ja rapeaa, täydellistä!

 


Ei kommentteja: