sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Baghrir pannarit ja marokkolaiset laskiaispullat


Meidän to-do-listalla on jo pitkään ollut eräs pannukakku, marokkolainen baghrir. Kun laskiaistiistai on maailmalla nimetty myös pannukakkupäiväksi (Pancake Day), niin mikäpä olisikaan sopivampi laskiaiskokkaus kuin tämä.

Marokkolainen baghrir on erittäin kevyt ja kuohkea sienimäinen lettu, joka on täynnä pieniä reikiä. Tästä syystä ne tunnetaan maailmalla myös nimellä ”thousand holes pancakes”. Muutaman ainesosan taikina sekoitetaan blenderissä (varmaan sauvasekoitinkin käy), annetaan tekeytyä puolisen tuntia ja lopuksi paistetaan letuiksi tarttunattomalla paistinpannulla ilman rasvaa. Näitä lettuja ei tarvitse edes kääntää, vaan ne paistetaan ainoastaan toiselta puolelta.

 


Sokeriton taikina makeutetaan vasta valmiina lettuina perinteisesti voisulalla ja juoksevalla hunajalla. Ohut hunaja ja lämmin voisula imeytyvät tuhansiin reikiin ja tekevät letusta vielä entistäkin mehevämmän. Hiukan paksummaksi jäähtyneen voi-hunajaseoksen voi levittää vaikka veitsellä.

Suomalaiskokki saanee vähän venyttää Lähi-idän perinteiden rajoja muillakin päällysteillä? Edes näin laskiaisena?

 


 

Baghrir – marokkolaiset pannukakut

 

6 dl  haaleaa vettä

1,5 tl  kuivahiivaa
2 dl  hienoa semolinajauhoa tai 00 jauhoa
1,75 dl  tavallista vehnäjauhoa
1,5 tl   leivinjauhetta
ripaus (1/8 tl)  suolaa

100 g  voisulaa

100 g  juoksevaa hunajaa 


Mittaa blenderin kannuun haalea vesi. Mittaa yhteen astiaan hieno semolina tai 00 jauho, tavallinen vehnäjauho, leivinjauhe sekä suola.

Lisää veteen kuivahiiva ja pyöritä seosta pienehköllä nopeudella noin puoli minuuttia. Lisää sitten loput ainekset 2-3 erässä ja anna blenderin käydä niin kauan että pannukakkutaikina on varmasti tasaista. Taikina ei saa olla kovin paksua. Kaada taikina kulhoon, peitä tuorekelmulla ja anna taikinan tekeytyä 20-30 minuuttia kunnes sen pinnalle muodostuu kevyt vaahto.

 

 

Kuumenna lettupannu. Hyvä lämpö on noin 2/3 maksimista eli jos levyllä on numerointi 1-9, noin kuutosella on sopiva paistolämpö näille  letuille. Nosta pannun keskelle pieni kauhallinen taikinaa. Baghrirtaikinaa ei kuulu levittää pannua kallistelemalla eikä puutikulla kuten kreppitaikinaa, vaan se leviää tasaiseksi ihan itsekseen. Melko heti taikinan sisältämät kuivahiiva ja leivinjauhe alkavat muodostaa letun pinnalle lukuisia pieniä reikiä. Mitä enemmän, sitä parempi. Lettu on valmis kun sen yläpinta on kokonaan kuivunut ja alapinta saanut hiukan väriä. Siihen menee noin pari minuuttia. Sitten lettu jäähtymään ja uusi kauhallinen taikinaa pannulle. Valmiita lettuja kannattaa heti paistamisen jälkeen jäähdyttää jonkin aikaa vierekkäin leivinpaperilla päällystetyllä uunipellillä.

Tarjoile baghrir letut mielellään mahdollisimman heti niiden valmistuttua, joka tapauksessa niiden paistopäivän aikana. Kuumenna voita sen verran että se sulaa mutta ei kiehu. Lisää hunaja ja sekoita huolella. Valuta hunajavoita lettujen pinnalle.Ai ne marokkolaiset laskiaispullat? No ne tulevat tässä.

 

 

Pinoa päällekkäin 4-5 pienehköä baghriria, pursota reunalle kermavaahtorengas ja täytä keskiosa hillolla. Voittaa monet kaupan laskiaispullat mennen-tullen.
 

2 kommenttia:

anumorchy kirjoitti...

Hei! Taalla Israelissa tuo baghir tunnetaan Jemenin juutalaisten ruokana nimelta lahuh. Syodaan yleensa suolaisen lisukkeen tai ruuan kanssa.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos kommentista :)
Näitä reiällisiä pannukakkuja näkyy olevan monenlaisia. Crumpetin postasimme tammikuussa -21 ja injera on odottamassa vuoroaan. Tuo lahuh taitaa olla fermentoitua taikinaa? Baghrir tuli valmiiksi hiukan nopeammin ja helpommin kun ei tarvinnut odotella puolta tuntia kauempaa. Täytyy joskus kokeilla tuota lahuh lettuakin :)