maanantai 14. helmikuuta 2022

Amerikkalaiset lasagnerullat (Lasagna roll up)


Kyllä ruokaharrastajan voi helposti tehdä onnelliseksi. Vaikkapa niin, että saa jouluna tuliaisina mm. pari pakettia Barillan wavy lasagnelevyjä, kuten M:n amerikantytär toi tullessaan. Ihanaa! Tämä kiharareunainen pastalevy on erityisen suosittua USA:ssa, mutta sitä ei myydä kaupoissa missään Euroopassa, ei edes Italiassa. Valmistuskin on made in the USA. Miksikähän? Ei niin, että sillä olisi väliä käyttääkö tällaista kiharareunaista vai litteää lasagnelevyä. Tavallisesta lasagnelevystäkin tulee varmaan ihan kelpo rullat, mutta kyllä tästä pastasta tulee paljon houkuttelevamman näköinen annos – ja ihminenhän syö myös silmillään. Ihan varmaan tämä pasta kävisi kaupaksi myös Euroopan alueella.

Monissa amerikkalaisissa resepteissä täytteenä käytetään pinaattia ja ricottaa. Jotkut täyttävät rullat chicken alfredo –seoksella. Kumpikaan ei nyt sellaisenaan oikein sytyttänyt, joten tein ihan oman version. Tähän kului puoli pakettia kiharareunaisia pastalevyjä.

 

 

Amerikkalaiset lasagnerullat

1 rkl  oliiviöljyä

1  pieni sipuli hienonnettuna
2  valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
100 g  aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl  voita
250 g  kanajauhelihaa
1 tl  sokeria
1 tl  suolaa
1 pussi (150 g)  pakastepinaattia
2 dl  kermaa
150 g  ricottaa
1,5 tl  punaviinietikkaa
8-9  kiharareunaista lasagnelevyä

3 dl  ruokakermaa

80 g  raastettua parmesaania
1 dl  pestoa

pesto

1-2  ruukkua  basilikaa (vain lehdet)(basilikaruukkujen koko vaihtelee)

1 dl  pistaasinsydämiä (ei suolapaahdettuja!)

50 g  raastettua parmesaania

0,5 tl  suolaa

1 dl  hyvää oliiviöljyä

50 g  mozzarellaraastetta
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

 

Voi käyttää valmista pestoa, mutta omatekoinen on parempaa. Tee pesto ihan ensiksi. Laita kutterin kulhoon basilikanlehdet, pistaasit, juustoraaste sekä suola ja käynnistä kone. Anna kutterin terien hienontaa ainekset täysin tasalaatuiseksi soseeksi. Kun seos on muuten valmista, kaada joukkoon öljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita vielä sen verran, että pesto on kauttaaltaan tasalaatuista. Siirrä pesto puhtaaseen lasitölkkiin, josta sitä tarvittaessa voi ottaa puhtaalla lusikalla.

Kuori sipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja leikkaa ne ihan pieniksi paloiksi.

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota siinä sipuli. Kun sipuli alkaa olla valmista, lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Possauta kuumalla pannulla valkoviini ja anna sen kiehua lähes kuiviin, minkä jälkeen lisää aurinkokuivatut tomaatinpalat ja kuumenna sekoittaen. Siirrä sipulit ja tomaatit eri astiaan hetkeksi, mutta älä pyyhi pannua. Lisää pannulle nokare voita ja ruskista kanajauheliha. Kun tämä on valmista, palauta pannulle takaisin sipulit sekä tomaatit. Mausta sokerilla ja suolalla. Lisää viimeksi sulatettu pakastepinaatti sekä kerma ja kuumenna täyte vielä kerran kiehumispisteeseen. Siirrä täyte jäähtymään ja pyyhi pannu.

Esikeitä lasagnelevyt väljässä vedessä reilusti ylikypsiksi sillä välin kun kanatäyte valmistuu. Kuumenna kiehuvaksi runsaasti vettä ja suolaa se (1 rkl karkeaa merisuolaa yhtä vesilitraa kohden). Tämä pastalaatu on suunnilleen kolme kertaa paksumpaa kuin tavallinen sileä lasagnelevy ja vaikka paketin kyljessä kerrotaan 8 minuuttia, keittoajan tulee olla 10 minuuttia. Kun pasta on keitetty, nosta pastalevyt pois vedestä ja asettele ne vierekkäin siten että ne eivät kosketa toisiinsa eivätkä näin myöskään tartu toisiinsa.

Kuumenna paistinpannulla kermaa ja kun se lähes kiehuu, lisää puolet (40 g) parmesaaniraasteesta ja sekoita kunnes juusto on sulanut. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita pesto kerman joukkoon. Mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja tarvittaessa hienolla merisuolalla.

Sekoita jäähtyneeseen täytteeseen ricotta, punaviinietikka sekä toinen puoli (40 g) parmesaaniraasteesta. Jaa täyte tasan lasagnelevyjen päälle ja kääri levyt rullalle. Pyyhkäise uunivuoan pohja ruokaöljyllä ja asettele lasagnerullat vuokaan. Kaada pestokerma pastarullien päälle ja lopuksi ripottele pinnalle vielä vähän mozzarellaraastetta.

Kypsennä lasagnerullat uunin keskitasolla 180 asteessa noin 25-30 minuuttia kunnes kastike kuplii ja juusto on sulanut ja hiukan ruskistunut.


2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Tätähän mä teen ens viikolla, kun lomalla on aikaa väkertää ja pakastimessa on vielä pari rasiaa viime kesän pestoa. Pinaatin voinee korvata niin ikään pakastimessa lymyävällä lehtikaalisilpulla. Kiitos jälleen kerran hyvästä ideasta :-)

Tuplaespresso kirjoitti...

Onnistuu tavallisesta lasagnelevystä kun leikkaat sen pitkittäin puoliksi ja rakentelet niistä "pitkän" pastalevyn. Tee siitä lehtikaalista sitten mahdollisimman kosteaa ettei täyte jää liian kuivaksi :)