tiistai 8. kesäkuuta 2021

Raparperipiirakan makuinen jäätelö ilman jäätelökonetta


Kesällä jäätelö on ykkösherkku. Toinen on raparperipiirakka ja vaniljakastike, ja kun nämä kaikki yhdistetään, saadaan herkullinen raparperipiirakkajäätelö ihan käden käänteessä ja kaiken lisäksi ilman jäätelökonetta. Tämän helpompaa jäätelön valmistus ei voi olla. Raparperipiirakkajäätelön perusresepti on todella yksinkertainen: kermaa, makeutettua kondensoitua maitoa ja raparperisosetta. Yllättävän piirakkamaun salaisuus on raparperisoseen mausteissa.


 

Raparperipiirakan makuinen jäätelö

 

350 g  raparperia pieninä paloina
2 rkl  vettä
50 g  sokeria
pieni ripaus suolaa
1 rkl  vaniljasokeria
1,5 - 2 tl  hienoksi jauhettua kardemummaa
1  limetin mehu
3,3 dl  tölkki kuohukermaa
1 dl  creme fraichea
1 tölkki (397 g)  makeutettua kondensoitua maitoa
 

Laita kattilaan raparperi, vesi, sokeri, suolaripaus, vaniljasokeri, kardemumma sekä limettimehu. Kuumenna välillä sekoittaen kunnes raparperiseos kiehuu. Keittele raparperia hillokkeeksi 10-15 minuuttia kunnes palat ovat pehminneet. Älä soseuta! Seokseen pitää jäädä sattumia. Jäähdytä raparperihilloke jääkaappilämpötilaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon creme fraiche, kondensoitu maito sekä jäähdytetty raparperihilloke ja kun jäätelömassa on tasaista, siirrä se pakastuksenkestävään rasiaan. Pakasta 4-5 tuntia, minkä jälkeen jäätelö on sopivasti kohmettunut annosteltavaksi. Pidemmällä pakastuksella jäätelö kovettuu hiukan enemmän, mutta pehmenee nopeasti huoneenlämmössä, umpijäisestä lusikoitavaksi noin parissakymmenessä minuutissa.

Jos jäätelöannokseen haluaa jotain lisää, mansikat ja raparperi ovat aina toimiva makuyhdistelmä - eikä vadelmakaan ole yhtään hassumpi.


 

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kondensoitu maito on tosiaankin ihan mahtava juttu jos ei ole jäätelökonetta. Oma vanha Phillips jäätelökoneeni lopahti lopullisesti viime vuonna, mutta kondensoidulla maidolla on tullut helposti tehtyä jäätelöitä, Tein toissaviikolla vegaanista kondensoitua maitoa, kun en löytänyt kaupasta, ja silläkin tuli hyvä rakenne vegaaniseen jäätelöön.
Raparperipiirakkajäätelö kuulostaa ihanalta:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Olen joskus kokeillut käyttää kondensoitua kookosmaitoa, mutta lopputulos ei ollut samanlainen mitä olisi tullut tavallisella kondensoidulla maidolla. Se varmaan riippuu siitä mitä siitä tekee. Jäätelöön se varmaan toimiikin ihan loistavasti :)