Jostain arkistojen kätköistä esiin tupsahti jo lähes unohtunut jälkiruoka, paahtokiisseli, joka taisi olla kovastikin trendikäs tarjottava joskus 1970 -luvulla(?). Muistaako joku tarkemmin? Itse resepti on tosin vielä paljon vanhempi, sillä yksi sellainen löytyy mm Koskimes-Somersalo: Keittotaito –kirjan vuoden 1932 painoksesta. Tämä jälkiruoka todistaa, että hyvä resepti toimii vielä vuosikymmentenkin jälkeen ihan sellaisenaan, mitään siitä poistamatta, mitään siihen lisäämättä. Kattilassa nopeasti valmistuvaa paahtokiisseliä ei kuitenkaan pidä sekoittaa crème brûlée'hen eli paahtovanukkaaseen, joka paistetaan uunissa ja seuraavana päivänä vanukkaan jäähdyttyä sen pinnalle paahdetaan rapsakka sokerikerros (paahtovanukkaan resepti on täällä).
Paahtokiisseli
(4-6 annosta)
1
dl sokeria
0,5
dl vettä
4
dl maitoa
1
dl kermaa
4
rkl (Maizena) maissitärkkelystä
viimeistelyyn
kermavaahtoa, marjoja tms
Kaada
sokeri kattilaan ja sen päälle vesi. Kuumenna sokeria sekoittamatta niin kauan
että se on sulanut ja ruskistunut vaalean toffeen sävyiseksi. Ota sokerikattila pois liedeltä hetkeksi
jäähtymään. Sokeri jatkaa paahtumistaan kuumassa kattilassa vielä hetken aikaa vaikka kattila ei
enää olisikaan lämpiämässä.
Kuumenna
samanaikaisesti toisessa kattilassa maito kiehumispisteeseen ja kaada se hiukan
jäähtyneen, paahtuneen sokerin joukkoon. (Kuumaa maitoa ei kannata kaataa
suoraan tulikuuman sokerin joukkoon, sillä silloin koko seos saattaa kuohahtaa
pitkin liettä.) Laita sitten kattila liedelle ja sekoittele niin kauan että sokeri on sulanut kuuman maidon joukkoon. Sekoita keskenään kerma sekä Maizena ja
kaada se kapeana nauhana kuumaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Anna
kiisselin kiehua maltillisesti kuplien muutaman minuutin ajan, ota pois
liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa, minkä jälkeen kaada se
jälkiruokakulhoihin jäähtymään.
Viimeistele
annokset kermavaahdolla ja/tai marjoilla.
4 kommenttia:
Muistan hyvin paahtokiisselin 70- luvulta. Äiti teki sitä ja hyvää oli. Tuohon aikaan kiisselit olivat hyvin yleinen jälkiruoka, jos kiisseli tarjottiin juhlavammin, siihen tuli kermavaahto päälle.
Otanpa nostalgisen reseptin muistiin.
Kiitos ohjeesta
No eipä ole tullut tällaista maistettua, mutta vaikuttaa kyllä herkulta! Pistänpä kirjanmerkkeihin, testiin menee :)
Kiva resepti. Täytyy kokeilla viikonloppuna. Menisikö hyvä resepti ihan pilalle jos siihen lisäisi ripauksen suolaa? Silleen salted caramel kiisseli, tiedäthän. Taidan koittaa tehdä molemmat, suolan kanssa ja ilman :)
Tässä taisi käydä niin että paahtokiisselissä kulkee sukupolvien raja :)
Vanhemman polven lukijoille paahtokiisseli on nostalgiaa ja nuoremmille ihan uusi juttu.
En ole kokeillut suolaa paahtokiisselissä, mutta miksi ei. Se voisi toimia tässä ihan kivasti. Makeaan ruokaan suolaa täytyy vaan lisätä tosi varovasti, "haarukankärjellinen" kerrallaan ja maistella koko ajan ettei humpsahda liikaa.
Lähetä kommentti