maanantai 7. tammikuuta 2019

Passion-kookosvanukas ja honeycomb -toffee



Koska hyvällä aterialla pitää aina olla jälkiruoka, sellainen piti olla myös uudenvuodenaterialla. Mutta jos pääruoka on kohtalaisen suuritöinen, jälkkärin tulisi olla helppo, nopea ja kevyt. Idea lähti ruokakomerosta ja siellä olleesta pienestä 1,65 dl Blue Dragon kookosmaitotölkistä. Kookos ja passionhedelmä ovat hyvä yhdistelmä, joten tein niistä pienet kirpeänmakeat vanukkaat. Kokonaisuus jäi kuitenkin kaipaamaan jotain rapeaa – keksiä tai jotain… Keksien tai pikkuleipien leipominen ei vaan erityisesti nyt inspiroinut. Siksi kaivoin esiin Pioneer Womanin honeycomb –reseptin ja pyöräytin vanukkaan kaveriksi ilmavanrapeaa hunajakennotoffeeta.


Passion-kookosvanukas
(ohje neljälle)

4 + 1 passionhedelmää
pieni tölkki (165 ml) kookosmaitoa
3 kananmunaa
3 rkl sokeria

laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Halkaise neljä passionhedelmää ja paseeraa ne siivilän läpi pieneen kulhoon. Kun siemenistä ei enää irtoa mehua, jäljelle jääneet siemenet voi heittää pois. Lisää kulhoon kookosmaito, kananmunat sekä sokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kaada vanukasmassa tasan neljään pieneen uuninkestävään jälkiruokavuokaan.

Laita vuoat isompaan uunivuokaan ja kaada jälkiruokavuokien ympärille sen verran kiehuvaa vettä että se ulottuu niiden puoliväliin. Kypsennä vanukkaita 175 asteessa 25-30 minuuttia kunnes ne ovat hyytyneet, mutta edelleen hyvin pehmeitä.

Jäähdytä vanukkaat ensin huoneenlämpöön ja sen jälkeen jääkaapissa tunnin tai pari ennen tarjoilua.
Tarjoiltaessa lusikoi vanukkaiden pinnalle sen viidennen passionhedelmän siemenet.



Honeycomb / rapea hunajakennotoffee

2,4 dl hienoa sokeria
0,6 dl vaaleaa siirappia
2 rkl hunajaa
1 dl vettä
2 tl ruokasoodaa

Valmista toffee korkealaitaisessa kasarissa, sillä soodan lisäämisen jälkeen seos kuohuu voimakkaasti. Laita 20x30 cm vuoan pohjalle leivinpaperi, johon kaadat massan jäähtymään. Tarvitset myös lämpömittarin, jolla saa tarkasti ja nopeasti mitattua sokeriseoksen lämpötilaa vähintään 180 asteeseen saakka.

Kaada kasariin sokeri, siirappi, hunaja sekä vesi ja keitä seosta kohtuullisella lämmöllä. Pidä lämpömittari koko ajan kasarissa niin että koko ajan näet keitoksen tarkan lämpötilan. Älä sekoittele sokeria millään kauhalla tai vispilällä, vaan jos sitä on ihan pakko sekoittaa, tee se heiluttelemalla kattilaa. Jätä sekoittaminen vasta siihen kun lisäät ruokasoodan.

Kun seoksen lämpötila on noussut 140 asteeseen, tarkkaile lämpötilan nousua koko ajan. 147-149 asteen lämpötilassa ota lämpömittari pois kattilasta ja lisää sokerin joukkoon ruokasooda. Sekoita heti voimakkaasti pallovispilällä jotta sooda levittyisi mahdollisimman tasaisesti massan joukkoon ja kaada sitten massa vuokaan leivinpaperin päälle jäähtymään. Tässä pitää olla todella nopea, sillä jos vähänkin viivyttelee, kuohuvaa massaa on vaikea enää saada kaadettua kasarista ulos. Anna sokerimassan jäähtyä ja kovettua noin tunnin ajan ennen kuin alat paloitella sitä.

Hunajakenno on parhaimmillaan valmistuspäivänä. Sitten se alkaa kerätä kosteutta ja muuttuu jopa jo muutamassa päivässä ikävän sitkeäksi.


6 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ai ai mitä herkkua:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Vaikka keventääkin ruokavaliota, kaikkea makeaa ei silti tarvitse jättää pois lautaselta.

Kaura kirjoitti...

Oi nam! Näyttää ihanalta.

Tuplaespresso kirjoitti...

...vain kolme ainesta... plus sokeri

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Tuota hunajakennoa pitää kyllä kokeilla, sopivan vaarallisen kuuloista. :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Onhan se aika hauskan näköistä kun ruokasooda alkaa toimia :)