torstai 1. maaliskuuta 2018

Pikaruokaa: mustaa pastaa ja mereneläviäPastaruoka valmistuu nopeasti ja siitä saa helposti erittäin maukkaan aterian. Mustakalan musteella maustettu musta spagetti antoi inspiraation ostaa palasen graavikirjolohta ja pussillisen pakastettuja äyriäisiä. Sitten keittiöön italialaisella periaatteella ”aglio, olio & prezzemolo” (=valkosipulia, oliiviöljyä ja persiljaa), minkä jälkeen ei kulunut kuin hetki, kun ihana mereneläväpasta olikin jo lautasella. Ohje on kahdelle. Vaikka merenelävien määrä tuntuu suurelta, se hupenee lähes huomaamatta…


Mereneläviä ja mustaa spagettia

450 g äyriäissekoitus (pakaste, sis  katkarapu, surimi, simpukka, kalmari, mustekala ym)
125 g mustaa spagettia (pasta nero di seppia, keittoaika 3 min)
1 sipuli
1 solo valkosipuli
2 rkl hyvää oliiviöljyä
1 dl kuivaa vermuttia (tai valkoviiniä)
1 pieni linnunsilmächili hienonnettuna (tai  hien. chilirouhetta)
2,5 dl kalalientä
200 g graavilohta tai –kirjolohta
hiukan valkopippuria myllystä
3 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna


Sulata äyriäissekoitus ja laita se siivilään valumaan. Laita pastan keittovesi valmiiksi kiehumaan, 2 l vettä ja 2 rkl karkeaa merisuolaa.

Kuori ja leikkaa sipuli sekä solo valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota siinä sipuli- ja valkosipulisilppu. Kun sipulit alkavat olla pehmeitä, lisää lämpöä ja anna pannun kuumentua. Kaada sitten kuumalle pannulle vermutti niin että se kuohahtaa oikein kunnolla ja keitä kokoon, jolloin viini haihtuu, mutta maku jää. Lisää sitten chili sekä kalaliemi ja keitä vielä hiukan kokoon.

Laita tässä vaiheessa mustat spagetit kiehumaan (keittoaika 3 minuuttia).

Lisää pannulle pieniksi paloiksi leikattu graavikirjolohi sekä äyriäiset siivilästä ja kypsennä/kuumenna niitä hiljalleen sekoittaen sen aikaa kunnes spagetti on valmista. Valuta kypsä spagetti, mausta äyriäispannu valkopippurilla ja yhdistä spagetin kanssa. Viimeistele annokset lautasella runsaalla määrällä hienonnettua lehtipersiljaa.


Ei kommentteja: