torstai 8. maaliskuuta 2018

Naistenpäivän ihanat överit pullasarvet



Ihanaa naistenpäivää!

Päätinpä sitten taas pitkästä aikaa leipoa. Ihan oikeaa pullaa, sellaista kardemummaisen makeaa, täyteläistä ja kuohkeaa, eikä todellakaan mitään terveyskänttyä. Pullassa on se huono puoli, että se on hyvää oikeastaan vain vastaleivottuna, juuri uunista otettuna, sen verran jäähtyneenä että sitä voi haukata polttamatta suutaan. Ja oikean jääkylmän maidon kanssa. Johan tässä tulikin taas riittävästi epätrendikkyyttä nykyiseen laktoosittomaan, maidottomaan, sokerittomaan, gluteenittomaan, viljattomaan ja muuhun tonton –muotidieettiin. Eikä vielä puhuttu edes pullan täytteistä: kermavaahtoa, dulce de leche –kinuskia, banaania ja vadelmia. MMMmmmmm…..


Tästä taikinasta tulee 12 pullasarvea, joista puolet nautittiin heti ja loput pakastettiin seuraavaa pullavajetta varten. Muutama pullasarvi sulaa hetkessä käyttökelpoisiksi, kun ne laittaa pakasteesta suoraan mikroon ja kuumentaa minuutin ajan täydellä teholla. Tämän muotoisen pullan kanssa ei tarvitse miettiä, onko pulla myös keskeltä sulanut, kun sen keskellä ei ole mitään - vielä.

Pullasarvet voi kiepauttaa tehdastekoisten metallikartioiden ympäri tai sitten voi ihan itse rutistella alumiinifoliosta tarvittavan määrän sopivan kokoisia tötteröitä. Metallikartiokin täytyy ensin peittää alumiinifoliolla, jolloin säästyy voitelemiselta ja kartio on helppo ottaa pois paistetun pullatötterön sisältä.



Pullataikina ja överit pullasarvet

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
2 tl kardemummaa
50 g voisulaa
7-8 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1 muna
raesokeria

täyte:
kermavaahtoa
dulce de leche kinuskia tms kinuskikastiketta / suklaakastiketta
marjoja, hedelmiä oman maun mukaan

Lämmitä maito 40-42 –asteiseksi ja lisää siihen kuivahiiva. Sekoita ja anna hiivan heräillä muutaman minuutin ajan. Vatkaa joukkoon muna, sokeri ja kardemumma.

Laita yleiskoneen kulhoon 5 dl vehnäjauhoa ja kaada joukkoon nesteeseen lisätyt muut aineet. Vaivaa taikinaa ensin 5 minuuttia ja lisää sitten suola, voisula sekä 2 dl vehnäjauhoa. Jatka taikinan alustamista toiset 5 minuuttia. Jos taikina alkaa irtoilla kulhon reunoilta, voit ottaa se kohoamaan. Muussa tapauksessa lisää puoli desilitraa jauhoa ja alusta vielä parin minuutin ajan. Taikina saa olla mieluummin hiukan liian löysää kuin liian kiinteää. Jätä taikina kulhossaan leivinliinan alle lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan kaksinkertaiseksi.

Kaada kohonnut pullataikina jauhotetulle työtasolle, muotoile se pienen patongin malliseksi ja jaa se sitten 12:een yhtä suureen osaan. Ota esiin tötterömuotit (päällystä metallikartiot alumiinifoliolla). Ota yksi taikinapala kerrallaan ja pyörittele siitä pikkusormen paksuinen, mahdollisimman pitkä (40 cm) pötkö. Kierrä taikinapötköä muotin ympäri aloittaen terävästä päästä siten, että muottia ei jää yhtään näkyviin taikinan saumojen välistä. Kun kaikki on valmista, laita pullat uunipellille leivinpaperille liinan alle kohoamaan vielä kerran.

Voitele pullasarvet vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle hiukan raesokeria. Paista uunin keskitasolla 220 asteessa noin 10-12 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea. Anna sarvien jäähtyä hetki ja irrota muotit. Täytä sarvet vasta täysin jäähtyneinä ettei kermavaahto sula.

Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin ja aloita sarvien täyttäminen sillä. Laita sitten vuorotellen kinuskia, marjoja/hedelmiä, kermavaahtoa jne kunnes sarvi on täynnä. Tarjoile heti.


3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ooh mitkä pullasarvet:) Hyvää naistenpäivän iltaa sinulle.

Kaura kirjoitti...

Ihastuttavat pullasarvet. :) Kiva idea ja vaihtoehto pullaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Jael
Naistenpäivä taitaakin olla yksi niitä harvoja juhlia jota vietetään samanaikaisesti kaikkialla. Katselin juuri äitienpäiväajankohtia ja näyttää siltä että äitienpäivää voi viettää muutaman viikon välein riippuen siitä, minkä maan kalenteria katsotaan ;)

@ Kaura
Ihminen on terve kun se leikkii – vaikka taikinalla. Saisikohan tästä hyviä tötterösämpylöitä leipätaikinasta ja suolaisilla täytteillä?