lauantai 24. helmikuuta 2018

Perunaruusuja ja kalkkunapyörykät tomaattikastikkeessa



Meillä on tosi harvoin syöty kalkkunaa, sillä se on oikeastaan aika tylsä raaka-aine, ei juuri broileria kummempi…  Mutta vaihtelu virkistää ja nyt kalkkuna pääsi ostoslistalleni. Kaupan lihatiskin tarjonta oli kuitenkin varsin surkea, mutta onneksi kylmäkaapissa oli valmiiksi pakattua kalkkunanjauhelihaa. Sitten enää vaan piti miettiä, miten kalkkuna pitää maustaa, millaisen kastikkeen ja lisukkeiden kanssa sitä syödään ...  Päätöksiä, päätöksiä, päätöksiä,... *syvä huokaus*  

Olin jo melkein keittämässä kalkkunapyöryköiden kanssa perunoita, kun löysin australialaiselta ruokasivustolta perunaruusujen ohjeen. Sama juures, eri muoto, vähän enemmän työtä, mutta kivan näköistä lautasella. Kalkkunanjauhelihaa maustoin sen verran, että se ei taatusti jää mitäänsanomattoman makuiseksi. Salaatissa on raastettua violettia porkkanaa, raastettua omenaa ja ohuelti viipaloitua kevätsipulia ilman salaattikastiketta.


Perunaruusut
(kahdelle)

2 isoa yleisperunaa (150-200 g /kpl)
2 rkl voisulaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
2 rkl parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria myllystä


Pese perunat ja leikkaa kummankin perunan toisesta päästä pieni siivu pois. Viipaloi loput mandoliinilla (2 mm paksuudella), laita viipaleet takaisin (kahden) perunan muotoon ja nosta pystyyn niin että viipaleet ovat päällekkäin. Leikkaa kumpikin viipaletorni yhdeltä sivulta siten että siihen muodostuu suora kylki. Asettele perunaviipaleet työtasolle toistensa päälle puoliksi limittäin siten että toinen sivu on suora (siellä videolla tämä esitetään selkeämmin kuin sen voi selittää). Sekoita voisula, valkosipuli ja parmesaaniraaste keskenään ja mausta mustapippurilla. Sivele perunat tällä seoksella ja lopuksi ripottele päälle hiukan suolaa. Kääri viipalejono tiukaksi rullaksi ja aseta muffinivuoan koloon. Käsittele toinen viipaletorni samoin.

Kypsennä perunaruusuja uunissa 180 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes ne ovat hiukan ruskistuneet ja kypsät. Sivele juuri uunista otettuihin perunaruusuihin vielä hiukan voisulaa ja viimeistele ripauksella parmesaaniraastetta.

Perunaruusun muoto hämää. Se näyttää kovin pieneltä, mutta on täysin riittävä lisuke (kokonainen iso peruna!) eikä ruoka kaipaa mitään muuta hiilihydraattia.



Kalkkunapyörykät tomaattikastikkeessa

400 g kalkkunanjauhelihaa

1 muna
100 g creme fraichea
1 dl panko korppujauhoja

1 ruukku basilikaa (vain lehdet)
3 rkl hienonnettua lehtipersiljaa (vain lehdet)
2 rkl pinjansiemeniä
1 dl parmesaaniraastetta
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 tl karkeaa merisuolaa
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl oliiviöljyä
ripaus chilihiutaleita

paistamiseen nokare voita

1 tölkki (400 g) Mutti tomaattimurskaa
3 rkl sweet chili kastiketta
1 tl sokeria
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä

Vatkaa isossa kulhossa keskenään muna ja creme fraiche. Lisää panko ja sekoita hyvin.

Laita mortteliin mausteseoksen kaikki ainekset ja hierrä niistä tasainen tahna. Lisää maustetahna munaseoksen joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi kalkkunanjauheliha ja sekoita pyörykkätaikina. Muotoile pyörykkätaikinasta 20-22 lihapullaa. Sulata paistinpannulla nokare voita ja ruskista siinä pyörykät kolmessa erässä. Kun kaikki pyörykät on ruskistettu ja laitettu lautaselle odottamaan, pyyhi pannu ja kaada siihen tomaattimurska. Lisää sweet chili kastike sekä mausteet ja keitä muutaman minuutin ajan. Palauta kalkkunapyörykät pannulle kastikkeen joukkoon, laita kansi päälle ja kypsennä pyöryköitä vielä noin 10 minuuttia kastikkeen hiljalleen poreillessa.


Ei kommentteja: