Meillä on tosi harvoin syöty
kalkkunaa, sillä se on oikeastaan aika tylsä raaka-aine, ei juuri broileria kummempi… Mutta vaihtelu virkistää ja nyt kalkkuna pääsi
ostoslistalleni. Kaupan lihatiskin tarjonta oli kuitenkin varsin surkea, mutta onneksi
kylmäkaapissa oli valmiiksi pakattua kalkkunanjauhelihaa. Sitten enää vaan piti
miettiä, miten kalkkuna pitää maustaa, millaisen kastikkeen ja lisukkeiden kanssa
sitä syödään ... Päätöksiä, päätöksiä,
päätöksiä,... *syvä huokaus*
Olin jo melkein keittämässä
kalkkunapyöryköiden kanssa perunoita, kun löysin australialaiselta ruokasivustolta
perunaruusujen ohjeen. Sama juures, eri muoto, vähän enemmän työtä, mutta kivan näköistä lautasella. Kalkkunanjauhelihaa maustoin sen verran, että se ei
taatusti jää mitäänsanomattoman makuiseksi. Salaatissa on raastettua violettia
porkkanaa, raastettua omenaa ja ohuelti viipaloitua kevätsipulia ilman
salaattikastiketta.
Perunaruusut
(kahdelle)
2
isoa yleisperunaa (150-200 g /kpl)
2
rkl voisulaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
1 raastettu valkosipulinkynsi
2
rkl parmesaaniraastetta
suolaa
mustapippuria
myllystä
Muokkasin
hiukan alkuperäistä reseptiä, joka löytyy videoineen täältä.
Pese
perunat ja leikkaa kummankin perunan toisesta päästä pieni siivu pois. Viipaloi
loput mandoliinilla (2 mm paksuudella), laita viipaleet takaisin (kahden) perunan
muotoon ja nosta pystyyn niin että viipaleet ovat päällekkäin. Leikkaa kumpikin
viipaletorni yhdeltä sivulta siten että siihen muodostuu suora kylki. Asettele
perunaviipaleet työtasolle toistensa päälle puoliksi limittäin siten että
toinen sivu on suora (siellä videolla tämä esitetään selkeämmin kuin sen voi selittää). Sekoita voisula, valkosipuli ja parmesaaniraaste keskenään ja mausta
mustapippurilla. Sivele perunat tällä seoksella ja lopuksi ripottele päälle
hiukan suolaa. Kääri viipalejono tiukaksi rullaksi ja aseta muffinivuoan
koloon. Käsittele toinen viipaletorni samoin.
Kypsennä
perunaruusuja uunissa 180 asteessa noin 35 minuuttia tai kunnes ne ovat hiukan
ruskistuneet ja kypsät. Sivele juuri uunista otettuihin perunaruusuihin vielä
hiukan voisulaa ja viimeistele ripauksella parmesaaniraastetta.
Perunaruusun
muoto hämää. Se näyttää kovin pieneltä, mutta on täysin riittävä lisuke (kokonainen
iso peruna!) eikä ruoka kaipaa mitään muuta hiilihydraattia.
Kalkkunapyörykät
tomaattikastikkeessa
400
g kalkkunanjauhelihaa
1
muna
100
g creme fraichea
1
dl panko korppujauhoja
1
ruukku basilikaa (vain lehdet)
3
rkl hienonnettua lehtipersiljaa (vain lehdet)
2
rkl pinjansiemeniä
1
dl parmesaaniraastetta
1
valkosipulinkynsi raastettuna
1
tl karkeaa merisuolaa
1
rkl tomaattipyreetä
1
rkl oliiviöljyä
ripaus
chilihiutaleita
paistamiseen nokare voita
1
tölkki (400 g) Mutti tomaattimurskaa
3 rkl sweet chili kastiketta
1
tl sokeria
hiukan
suolaa ja mustapippuria myllystä
Vatkaa
isossa kulhossa keskenään muna ja creme fraiche. Lisää panko ja sekoita hyvin.
Laita
mortteliin mausteseoksen kaikki ainekset ja hierrä niistä tasainen tahna. Lisää
maustetahna munaseoksen joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi
kalkkunanjauheliha ja sekoita pyörykkätaikina. Muotoile pyörykkätaikinasta
20-22 lihapullaa. Sulata paistinpannulla nokare voita ja ruskista siinä
pyörykät kolmessa erässä. Kun kaikki pyörykät on ruskistettu ja laitettu
lautaselle odottamaan, pyyhi pannu ja kaada siihen tomaattimurska. Lisää sweet
chili kastike sekä mausteet ja keitä muutaman minuutin ajan. Palauta
kalkkunapyörykät pannulle kastikkeen joukkoon, laita kansi päälle ja kypsennä
pyöryköitä vielä noin 10 minuuttia kastikkeen hiljalleen poreillessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti