sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Paahdettu porkkana-fenkolikeitto



Tämä on taas yksi niistä jääkaapin tyhjennysresepteistä, joilla heräteostokset yms käytetään pois ennen kuin ne ”unohtuvat” vihanneslaatikon pohjalle. Väriporkkanoita käytämme silloin tällöin ja kun niitä myydään kilon lajitelmina, kaikille väreille pitää keksiä käyttöä. Fenkolit ostettiin viikko sitten ja niistä piti tulle lisuke kalalle, mutta jostain syystä se jäi tekemättä. Jauhoisia perunoita pitää aina olla vihanneslokerossa kaiken varalta. Lämmin kasvissosekeitto sopii kivasti talven pakkasiin ja paahdettu ruislepä täydentää aterian.


Paahdettu porkkana-fenkolikeitto

3 keltaista porkkanaa
1 rkl pehmeää voita
suolaa ja mustapippuria myllystä
0,5 tl mustapippureita
0,5 tl fenkolinsiemeniä
0,5 tl korianterinsiemeniä
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli
2 kpl (noin 500 g) fenkolia
2-3 kpl (noin 500 g) jauhoista perunaa, Rosamunda tai vastaava
1 l kanalientä
1,5 dl kermaa
(suolaa)
(paahdettua pekonia)

Aloita paahtamalla porkkanat. Pese porkkanat huolella ja sivele niiden pintaan voita. Rouhi päälle suolaa sekä mustapippuria myllystä ja laita porkkanat paahtumaan 200-asteiseen uuniin. Paahda porkkanoita noin 1-1,5 tuntia kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Jäähdytä porkkanat ja leikkaa ne paloiksi.

Hierrä mustapippuri, fenkolinsiemenet ja korianterinsiemenet morttelissa hienoksi jauheeksi. Kuori sipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Kuori perunat, huuhtele fenkolit ja leikkaa ne kaikki pienemmiksi paloiksi. Irrota fenkoleista kaikki vihreät töyhdöt ja leikkaa ne veitsellä pienemmäksi keiton viimeistelyyn. Laita ison kattilan pohjalle voi sekä öljy, kuumenna ja kuullota siinä sipuli. Lisää mausteet sekä porkkananpalat ja kääntele niitä voissa vähän aikaa. Lisää sitten fenkolin- ja perunanpalat sekä kanaliemi ja keitä kunnes kaikki kasvikset ovat pehmeitä. Kaada keitto 2-3 erässä blenderiin ja soseuta kunnes soppa on sileää. Kaada soseutettu keitto takaisin kattilaan, lisää kerma ja kiehauta vielä kerran.

Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla, jos käyttämässäsi kanaliemessä ei ole yhtään suolaa. Jaa keitto lautasille ja ripottele keiton pinnalle fenkolin vihreää töyhtöä.


P.S. M on sitä mieltä, että pekoni sopii kaikkeen, varsinkin kasvisruokaan…


Ei kommentteja: