Tämä on taas yksi niistä
jääkaapin tyhjennysresepteistä, joilla heräteostokset yms käytetään pois ennen
kuin ne ”unohtuvat” vihanneslaatikon pohjalle. Väriporkkanoita käytämme silloin
tällöin ja kun niitä myydään kilon lajitelmina, kaikille väreille pitää keksiä
käyttöä. Fenkolit ostettiin viikko sitten ja niistä piti tulle lisuke kalalle,
mutta jostain syystä se jäi tekemättä. Jauhoisia perunoita pitää aina olla
vihanneslokerossa kaiken varalta. Lämmin kasvissosekeitto sopii kivasti talven pakkasiin ja paahdettu ruislepä täydentää aterian.
Paahdettu porkkana-fenkolikeitto
3
keltaista porkkanaa
1
rkl pehmeää voita
suolaa
ja mustapippuria myllystä
0,5
tl mustapippureita
0,5
tl fenkolinsiemeniä
0,5
tl korianterinsiemeniä
1
rkl voita
1
rkl oliiviöljyä
1
keskikokoinen sipuli
2
kpl (noin 500 g) fenkolia
2-3
kpl (noin 500 g) jauhoista perunaa, Rosamunda tai vastaava
1
l kanalientä
1,5
dl kermaa
(suolaa)
(paahdettua
pekonia)
Aloita
paahtamalla porkkanat. Pese porkkanat huolella ja sivele niiden pintaan voita.
Rouhi päälle suolaa sekä mustapippuria myllystä ja laita porkkanat paahtumaan
200-asteiseen uuniin. Paahda porkkanoita noin 1-1,5 tuntia kunnes ne ovat
täysin pehmeitä. Jäähdytä porkkanat ja leikkaa ne paloiksi.
Hierrä
mustapippuri, fenkolinsiemenet ja korianterinsiemenet morttelissa hienoksi
jauheeksi. Kuori sipuli ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Kuori perunat,
huuhtele fenkolit ja leikkaa ne kaikki pienemmiksi paloiksi. Irrota fenkoleista
kaikki vihreät töyhdöt ja leikkaa ne veitsellä pienemmäksi keiton
viimeistelyyn. Laita ison kattilan pohjalle voi sekä öljy, kuumenna ja kuullota
siinä sipuli. Lisää mausteet sekä porkkananpalat ja kääntele niitä voissa vähän
aikaa. Lisää sitten fenkolin- ja perunanpalat sekä kanaliemi ja keitä kunnes
kaikki kasvikset ovat pehmeitä. Kaada keitto 2-3 erässä blenderiin ja soseuta
kunnes soppa on sileää. Kaada soseutettu keitto takaisin kattilaan, lisää kerma
ja kiehauta vielä kerran.
Tarkista
maku ja mausta tarvittaessa suolalla, jos käyttämässäsi kanaliemessä ei ole
yhtään suolaa. Jaa keitto lautasille ja ripottele keiton pinnalle fenkolin
vihreää töyhtöä.
P.S. M on sitä mieltä, että
pekoni sopii kaikkeen, varsinkin kasvisruokaan…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti