Kun isäntä sattuu löytämään
kalakauppiaalta ”kunnollisen kokoisen” mateen, siitä laitetaankin kahdelle
hengelle ruokaa vähintään muutamana päivänä peräkkäin, kuten tästä neljän ja
puolen kilon mateesta, jossa pelkän mädin paino oli 850 grammaa… Koska kyseessä
oli järvimade, mätipussit laitettiin ensin pariksi päiväksi heisimatojen
varalta pakastimeen. Toinen nautittiin myöhemmin hyvässä seurassa blinien kanssa ja toinen iso
mätipussi odottelee vielä käyttöä. Ruodosta ja osasta fileitä keitettiin ensin
madesoppaa perinteisellä tavalla ja lopuista fileistä tehtiin kroketteja eli
leivitettyjä ja uppopaistettuja kalapyöryköitä. Maksasta valmistettiin … enpä
kerrokaan vielä. Se selviää seuraavassa päivityksessä, mutta takaisin
kalakroketteihin.
Kalakroketteihin on
lukemattomia erilaisia reseptejä, joihin kaikkiin voi
käyttää lähes mitä tahansa kalaa, lohta, rapua, haukea, turskaa tms. Tässä nyt
vaan olosuhteista johtuen kalaksi valikoitui made, jonka luonnostaan mietoa
makua ei pidä peittää liioilla mausteilla. Lisukkeina oli
tilli-pinaatti-perunapyreetä sekä sitruunamajoneesia. Aterian valmistus
aloitetaan perunoiden keittämisellä.
Tilli-pinaatti-perunapyree
500
g jauhoista perunaa (Rosamunda)
nokare
voita
Kuori
perunat ja keitä ne kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Kaada vesi pois ja
soseuta perunat pienen voinokareen kanssa. Ota kattilasta erikseen 200 grammaa
perunasosetta kalakroketteja varten ja jätä loput kattilaan odottamaan kunnes kalakroketit ovat
valmiita paistettaviksi.
0,5 dl maitoa
150
g pakastepinaattia
4-5
oksaa tuoretta tilliä (ei varsia)
hiukan
suolaa ja valkopippuria myllystä
Valmista
vihreä perunapyree valmiiksi vähän ennen kuin alat uppopaistaa kalakroketteja.
Laita eri kattilaan maito ja siihen pakastepinaatti sekä tillit. Kuumenna koko
ajan sekoittaen kunnes kaikki pinaatti on sulanut maidon joukkoon ja seos
kiehuu. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella myös tillit pinaatin joukkoon.
Lisää seos perunasoseeseen ja sekoita huolella. Lisää hiukan maitoa jos sosetta tarvitsee ohentaa. Kuumenna perunasose uudelleen kiehuvaksi
ja mausta tarpeen mukaan suolalla sekä valkopippurilla. Laita kattilaan kansi
päälle ja ala uppopaistaa kalakroketteja.
Kalakroketit (mateesta, mutta
muukin vaalea kala käy oikein hyvin)
400
g ruodotonta kalafileetä (tässä madetta)
1-2
kevätsipulia ohuina viipaleina
pieni
ripaus sitruunapippuria
200
g perunasosetta
1
tl hienoa merisuolaa
Leikkaa
kalafileet pienemmiksi paloiksi ja laita ne yleiskoneen kutterin kulhoon.
Käynnistä kone ja pilko kalafileet hienoksi massaksi. Lisää loput ainekset ja
jatka kunnes kaikki ainekset ovat kunnolla sekaisin. Muotoile
kala-perunamassasta 8-10 pientä, soikeaa pötkylää ja laita ne jääkaappiin
jäähtymään noin tunnin ajaksi. (Valmista sillä välin sitruunamajoneesi.)
2
dl vehnäjauhoa
0.5
tl suolaa
hiukan
valkopippuria myllystä
2
kananmunaa
2
dl korppujauhoa
uppopaistamiseen
rypsiöljyä
Laita
yhdelle syvälle lautaselle suolalla ja valkopippurilla maustettu vehnäjauho,
toiselle lautaselle kevyesti vatkatut kananmunat ja kolmannelle lautaselle korppujauhot.
Kaada pieneen paistinpannuun 2-3 cm paksuudelta rypsiöljyä.
Ota
yksi kalakroketti kerrallaan, kieritä se maustetuissa vehnäjauhoissa ja
taputtele liika jauho pois, upota kroketti vatkattuun kananmunaan ja sen
jälkeen kierittele se vielä tasaisesti korppujauhoissa. (Jos haluat oikein
paksun ja rapean kuoren, dippaa kroketit vielä toisen kerran ensin kananmunassa
ja sitten korppujauhoissa.) Kun kaikki on esikäsitelty, kuumenna öljy noin
180-asteiseksi ja paista kroketit kauniin kullanruskeiksi 3-4 krokettia
kerrallaan. Yhden erän paistaminen kestää noin 5-6 minuuttia.
Sitruunamajoneesi
1
kananmuna
1,5
rkl sitruunamehua
1
rkl Dijon sinappia
valkopippuria
suolaa
2
dl rypsiöljyä
Kaada
kaikki ainekset kapeaan, korkeaan astiaan, laita sauvasekoitin astian pohjalle, käynnistä
ja nosta hitaasti ylös. Liikuta sauvasekoitinta vielä pari kertaa hitaasti alas
ja takaisin ylös ja - voilà - majoneesi on valmista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti