keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Hirviragu potkasta
Kaupunkilaismetsästäjän onnen päivä on osua samaan aikaan kauppahallin lihamyymälään kun sinne tulee tieto taloon seuraavana päivästä saapuvasta hirvestä. Kerrankin tilaisuus saada edes hieman erilaisia paloja keittiöömme. Varasin meille potkakiekkoja kilon verran ja palan ulkofileetä. Sitten piti miettiä mitä niistä syntyy. Osso bucoa olemme jo postanneetkin sekä naudasta että porosta, joten piti miettiä hieman erilainen vaihtoehto. Vakuumipaketti pötkötti nollalokerossa ja mietintämyssystä nousi höyryä, mutta mitään maata mullistavaa ei lopulta tullut ulos. Ja miksi pyörä pitäisikään keksiä uudelleen. Miksei vaan tee niin kuin hyvä tulee. Ragulla potkasta tehtynä ja osso bucolla ei lopultakaan ole suurta eroavaisuutta, mutta koska olen aina leivittänyt jauhoilla osso bucoon käyttämäni lihat ja olen usein käyttänyt siinä mukana viiniä, päätin että koska tässä ei kyseisiä elementtejä ole olkoon tämä sitten hirviragu. Sitä käytimme sitten myös edelleen jalostukseen.Ragu hirvenpotkasta

1 kg               hirven potkakiekkoja
                      oliiviöljyä paistoon
                      merisuolaa myllystä
                      mustapippuria myllystä
2                    porkkanaa kuorittuna ja paloiteltuna
pala               juuriselleriä porkkanapalan kokoisina paloina
2                    pientä keltasipulia kuorittuna ja 4 osaan lohkottuna
3                    valkosipulinkynttä kuorittuna ja halkaistuna
30-40g          voita kuullotukseen
1,5 rkl           tomaattipyreetä
3                    rosmariininoksaa
3                    timjaminoksaa (käytin kuivattua timjamia)
6-8                katajanmarjaa
2                    laakerinlehteä
1 tlk              tomaattimurskaa
7,5 dl             liha-kasvislientä (sekä liha- että kasvisliemikuutiosta tai ammeesta)

Kuumenna uuni 175°C:een. Ruskista pannulla potkakiekot parissa erässä, mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä ne pataan. Paloittele juurekset ja sipulit. Laita voi samalle pannulle, jossa ruskistit lihat, kuullottele sipuleita ja juureksia, lisää tomaattipyree ja sekoittele hyvin. Kaada pannulle tomaattimurska ja lisää yrtit, laakerinlehdet ja katajanmarjat. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää puolet lihaliemestä. Sekoita, kiehauta ja kaada pataan lihojen päälle. Huuhtele pannu sekä tomaattimurskatölkki lopulla liemellä ja lisää myös se pataan. Kuumenna kiehuvaksi, laita kansi päälle ja siirrä uuniin. 1 tunnin kuluttua pudota uunin lämpö 150°C:een ja anna muhia vielä 2 tuntia. Itse otin virrat tässä vaiheessa pois ja annoin muhia vielä jälkilämmöllä tunnin ajan.

Kaveriksi perussetissä keitinperunat tai sitten vaikka palsternakka-perunapyree. Ei pikaruokaa, mutta alkutoimien jälkeen helppoa kuin ragun teko.

Ei kommentteja: