lauantai 5. marraskuuta 2016

Jokirapupiirakka


Hulluilta Päiviltä ostettu jokirapupyrstöpurkki lähestyi viimeistä käyttöpäiväänsä, joten oli korkea aika valmistaa siitä jotakin hyvää. Jokirapu tai katkarapu ja parsa on hyväksi todettu yhdistelmä ja päädyin tekemään niistä piirakan. Kaapissa oli varmaankin juuri tätä varten ostettu lasitölkki valkoista parsaa eikä puuttunut muuta kuin juustoraaste ja tilli. Siispä ne kaupasta ja töpinäksi.




Jokirapupiirakka (ja parsaa myös)

Piirakkapohja

125 g             voita
2,5 dl             vehnäjauhoja
0,5 tl             suolaa
2 rkl              kylmää maitoa
1                    muna

Paloittele voi kulhoon kuutioiksi, mittaa sinne jauhot ja nypi ne sormin murumaiseksi. Lisää kylmä maito ja siihen vatkattu muna sekä suola ja sekoita taikina. Laita se jääkaappiin pariksi tunniksi ennen käyttöä.

Täyte

1 prk (200 g) kuorittuja jokiravun pyrstöjä
1 prk             valkoista parsaa paloiteltuna
1                    kevätsipuli viipaloituna
3                    kananmunaa
2 dl                kermaa
                      hienoa merisuolaa
                      valkopippuria myllystä
                      chilihiutaleita maun mukaan
puoli nippua tilliä hienonnettuna (ei sitä ruukkutilliä, vaan jotain jossa on maku)
125 g             mozzarellaraastetta

Valuta jokiravut ja puristele niistä ylimääräinen neste pois. Valuta parsat ja pätki ne parin sentin paloiksi. Viipaloi kevätsipuli ja hienonna tilli. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Sekoita niiden joukkoon kerma sekä mausteet, tillisilppu ja juustoraaste.

Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja, laita päälle leivinpaperi ja paistokuulat (tai herneet tms) ja esipaista 225°C uunissa n. 12 minuuttia. Ota ulos uunista ja anna jäähtyä 10 minuuttia ennen täytteiden laittoa. Poista paistokuulat ja ripottele ravut, parsa ja kevätsipuli tasaisesti vuokaan. Sekoita kerma-munaseos ja kaada se myöskin tasaisesti vuokaan. Paista 225°C noin 15 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä vartin verran ennen leikkaamista.


Ei kommentteja: