sunnuntai 27. elokuuta 2023

Meksikolainen mausteriisi


Viimekeväisistä  tinga de pollo –kokkauksista jäi purkin pohjalle vähän adobokastiketta ja kun löysin tämän meksikolaisreseptin, tiesin mihin sen lopun sieltä voi käyttää: tähän. Korianteria, adobokastiketta, punasipulia, limettiä, niistä syntyy upeita makuja. Meksikolainen mausteriisi toimii lisukkeena grillatulle naudan flankille, mutta lihan voi yhtä hyvin paloitella riisin joukkoon. Reseptin lopussa listatut tuore korianteri, fetajuusto sekä avokado täydentävät makupaletin. Resepti on neljälle.


 

 

Meksikolainen mausteriisi

 

3 rkl              oliiviöljyä
2                    punasipulia
2 - 3               porkkanaa
3 dl                basmatiriisiä
2 - 3 rkl         adobokastiketta
400 g             tölkki kirsikkatomaatteja
200 g             vihreitä papuja
1                    limetin raastettu kuori ja mehu
400 - 600 g   kypsää lihaa (flank steak) pieninä paloina *)
iso kourallinen tuoretta korianteria
150 g             fetajuustoa
2                    avokadoa

 

Kuori ja kuutioi punasipulit. Pese ja viipaloi porkkanat. Huuhtele basmatiriisi juoksevan veden alla. Leikkaa pavut puoliksi. Raasta limetin vihreä kuori ja purista mehu pieneen astiaan. Grillaa flank steak kypsäksi samalla kun valmistat riisin.

Kuumenna isohkossa kattilassa oliiviöljy ja kuullota siinä punasipulit. Lisää porkkanaviipaleet ja kypsennä niitä sipulin kanssa noin 5 minuuttia. Lisää adobokastike sekä riisi, sekoita hyvin ja keitä niitä minuutin ajan. Lisää tölkillinen kirsikkatomaatteja sekä saman verran vettä, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sitten pavut, laita kansi päälle ja pienennä lämpöä. Keitä 12-14 minuuttia kunnes riisi on valmista ja pavut sopivan kypsiä. Ota kattila pois lämmöltä, mutta jätä kansi päälle. Hauduta riisiä kannen alla vielä noin 5 minuuttia. Lopuksi sekoita joukkoon limetin kuori ja mehu (sekä lihanpalat). Jaa neljälle lautaselle ja viimeistele fetamuruilla, avokadoviipaleilla sekä hienonnetulla tuoreella korianterilla.

*) grillattu flank steak

Valitse mahdollisimman pitkään (3 kk?) riippunut flank steak, jolloin liha on todella mureaa. Mausta se suolalla, valkopippurilla, valkosipulijauheella sekä paprikajauheella. Grillaa erittäin kuumassa grillissä niin että lihan pinta ruskistuu kunnolla, mutta jää sisältä aavistuksen roseeksi. Anna lihan vetäytyä foliossa 10 minuuttia ennen viipalointia. Tarjoile mausteriisin kanssa joko kokonaisina viipaleina tai pienempinä paloina riisin joukossa. Flank ei toki ole ainoa liha, joka toimii tässä ruoassa, mutta mielellään se kuitenkin saisi olla jotain grillattua, mureaa naudanlihaa.

 

Ei kommentteja: