maanantai 7. marraskuuta 2022

Siikaa ja suppiksia, hyvää kausiruokaa


Mikä on kaikkein ikävintä kalaa syötäessä? No ne ruodot. En rakasta kalan ruotimista lautasella yhtään sen enempää kuin kukaan muukaan. Siksi yritän valmistaa mahdolisimman usein sellaisia kalareseptejä, jossa kaikki lautasella näkyvä on syötävää – niin upean näköinen kuin kokonaisena valmistettu kala tarjoiluvadilla onkin.

Siikafileet paistettiin uunissa juuresten päällä sen jälkeen kun juurekset olivat melkein kypsiä. Kun siian paistaa tällä tavalla nahkapuoli ylöspäin, nahka ei rapeudu, mutta se on helppo irrottaa juuri ennen tarjoilua. Kastikkeena iki-ihana suppilovahverokastike.

Resepti on kolmelle.

 


 

Uunijuureksia ja uunisiikaa

 

3  nahallista annoskokoista siikafileetä

noin 1 kg  erilaisia juureksia kuorittuna ja paloiteltuna
     (perunaa, porkkanaa, palsternakkaa, juuriselleriä, keltajuurta ym)
muutama kevätsipuli
3 rkl  rypsiöljyä
2 tl  juoksevaa hunajaa
muutama oksa tuoretta timjamia
hienoa merisuolaa sekä valko- ja mustapippuria myllystä
viimeistelyyn lehtipersiljaa

 

Mausta ensin siikafileet suolalla sekä valkopippurilla, kääri voipaperiin ja anna makuuntua jääkaapissa vähintään tunnin, mutta mielellään vaikka yli yön. Käytä suolaa reilusti. Ilman riittävää määrää suolaa kala ei maistu miltään, hädintuskin edes kalalta.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja paloittele juurekset, viipaloi kevätsipulit ja laita ne uunivuokaan. Kaada vuokaan öljy sekä hunaja ja mausta timjamilla, suolalla sekä pippureilla. Sekoittele juurespaloja kunnes kaikki on öljyn ja mausteiden peitossa. Tasoita pinta, laita vuoka uunin keskitasolle ja kypsennä noin 40-45 minuuttia kunnes haarukalla kokeiltaessa juurekset tuntuvat ”viittä vaille” kypsiltä.

Ota siikafileet jääkaapista ja pyyhi ne kuiviksi molemmin puolin. Nosta fileet uunijuuresten päälle nahkapuoli ylöspäin ja kypsennä vielä noin 12-15 minuuttia. Kypsennysaika riippuu fileen paksuudesta, mutta annossiialle 12 minuuttia on yleensä melko sopiva aika.

Nosta kypsistä fileistä nahka pois kokonaisena rullaten. Viimeistele uunijuurekset hienonnetulla lehtipersiljalla.

 


 

Suppilovahverokastike

 

8 - 10 dl  tuoreita suppilovahveroita

1,5 rkl  voita
1 rkl  vehnäjauhoa
noin 3 dl  kiehuvaa vettä
1 rkl  soijakastiketta
1/2  lihaliemikuutio
loraus kermaa
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

 

Paistele suppilovahveroita keskilämmöllä kunnes suurin osa kosteudesta on haihtunut. Lisää pannulle voi ja kuullota sieniä matalahkolla lämmöllä hetken aikaa. Lisää vehnäjauho ja kypsennä jauhoa kunnes se alkaa ruskistua. Lisää sitten kiehuva vesi sekä soijakastike ja murustele liemikuutio kastikkeen joukkoon. Keitä kastiketta kymmenisen minuuttia jotta jauho kypsyy ja lisää tarvittaessa kiehuvaa vettä jos kastikkeesta haihtuu liikaa nestettä.  Kun kastike on kiehunut 10 minuuttia, lisää kerma ja anna kastikkeen kiehahtaa vielä kerran. Lopuksi lisää suolaa ja/tai mustapippuria jos niitä tuntuu olevan liian vähän.

 

Ei kommentteja: