sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Appelsiinimuffinit munankuoressa ja kinuskidippi


Näistä tulee todellisia yllätysmunia. Ensin täytyy kuitenkin käyttää melkoinen määrä kananmunia johonkin sellaiseen tarkoitukseen, jossa munan kuori jää ehjäksi ja sisus valutetaan pois munan toisesta päästä. Minäkin tein muutaman munakkaan ja pari pannukakkua näiden takia ja silti munankuorten kerääminen tuntui kestävän ikuisuuden, mutta ehdin juuri sopivasti pääsiäiseksi.

Munankuoret tuetaan alumiinifolion avulla muffinivuokaan, täytetään pursotuspussin avulla ja paistetaan. Tarjottaessa jokainen saa itse kuoria muffininsa ja nauttia sen dippikastikkeen kanssa.



 

Appelsiinimuffinit munankuoressa ja kinuskidippi

 

12  tyhjennettyä ja puhdistettua kokonaista munankuorta

muffinit

2 dl  vehnäjauhoa
3/4 tl  leivinjauhetta
1/4  tl  ruokasoodaa
1  kananmuna (koko L)
0,75 dl  sokeria
80 g  pehmeää voita
2 tl  raastettua appelsiininkuorta
1/4  tl  suolaa
0,75 dl  maitoa
3 rkl  appelsiinituoremehua
3 rkl  creme fraichea

dippi

120 g  kondensoitua karamelisoitua maitoa (=dulce de leche)
40 g  creme fraichea
40 g  kuohukermaa
 



Aloita munankuorien valmistelusta. Keitä 2 litraa suolalientä (2 l vettä ja 2 dl karkeaa merisuolaa) ja jäähdytä se. Pistä munan leveämpään päähän ihan pieni reikä ja suurenna sitä pieni palanen kerrallaan kunnes reiän halkaisija on noin 1,5 cm. Riko keltuainen painamalla se rikki grillitikulla, syömäpuikolla tms mikä mahtuu reiästä. Tyhjennä munankuori ja huuhtele kuoren sisus hyvin juoksevalla kylmällä vedellä. Upota kuori suolaliemeen niin että se on varmasti täynnä suolalientä ja jätä se liemeen parin tunnin ajaksi.

 


Tyhjennä suolaliemi takaisin kattilaan ja huuhtele munankuori uudelleen kylmällä vedellä ainakin muutamaan kertaan. Nosta munankuori reikä alaspäin talouspaperin päälle kuivumaan.


Tee näitä kaikkiaan 12 kappaletta. Kun kuoret ovat puhtaat ja kuivat, asettele ne muffinivuokaan ja tue ne pysymään pystyssä alumiinifolion avulla.

 

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet, vehnäjauho, leivinjauhe ja ruokasooda keskenään ja jätä odottamaan.

Vatkaa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi kananmuna ja sokeri. Lisää pehmeä voi, appelsiininkuori sekä suola ja vatkaa voimakkaasti. Lisää maito, appelsiinimehu sekä creme fraiche ja vatkaa kunnes seos on tasaista. Lisää kuiva-aineseos ja älä enää vatkaa, mutta sekoita kunnes ainekset ovat juuri ja juuri sekoittuneet. Siirrä taikina pursotuspussiin.


Pursota taikinaa munankuoriin noin 3/4  täytöllä. Jos taikinaa on liian vähän, munankuoren sisus jää paistettaessa vajaaksi. Jos (tai kun) sitä on liian paljon, se pursuilee kuoresta ulos, mutta se kuuluu asiaan. Kypsennä muffineita 180 asteessa uunin keskitasolla 23 minuuttia.



Paiston jälkeen munankuoret puhdistetaan ja leikataan ylimäärä pois. Heti kun munat ovat sen verran jäähtyneet että niitä pystyy käsittelemään, rapsuttele yli valunut taikina pois pienellä terävällä veitsellä ja pyyhi kuori puhtaaksi kostealla talouspaperilla.

 

 

Valmista dippi. Sekoita kondensoitu karamelisoitu maito, creme fraiche ja kerma tasaiseksi kastikkeeksi. Kerman kanssa dippiä voi ohentaa jos on tarpeen.

 


Lopuksi jokainen saa itse kuoria yllätysmunansa ja nauttia sen kinuskidipin kanssa.


Ei kommentteja: