perjantai 22. huhtikuuta 2022

Texmex haukipihvit


Taas kerran katselin televisiosta ohjelmaa DDD (Diners, Drive-Ins and Dives), missä kokki-juontaja Guy Fieri ajelee ympäri USA:ta tutustumassa pienten ravintoloiden tarjontaan ja paikallisiin erikoisuuksiin. Joskus siitä ohjelmasta bongaa ihan mielenkiintoisia reseptejä. Etenkin erilaiset kala- ja äyriäisravintolat ovat kiinnostavia. Tunnustan olevani tosi kateellinen kaikille, joille pyyntituore hummeri, osterit, simpukat, erilaiset kalat ja muut merenelävät ovat halpaa lähiruokaa. Kuten äskettäin, kun eräs kokki siinä ohjelmassa valmisti asiakkaalle pitkää lounaspatonkia – jonka täytteenä oli lähes 900 grammaa hummeria. En halunnut edes laskea, montako 300 gramman painoista ja viidenkympin hintaista suomalaisen kaupan hummeria tarvitaan, jotta niistä saataisiin irti saman verran herkullista hummerinlihaa ja paljonko se tulisi maksamaan.

Mutta on sitä meilläkin. Jotain, jonka ranskalaiset herkkusuut arvostavat erittäin korkealle, mutta suomalaiset halveksuvat, nimittäin hauki. Ja sitä minä lähdin kauppahallista ostamaan. Jotta haukipihvit eivät maistuisi aina samalta, valmistin niihin texmex-maustesekoituksen. Hauki on ihanan neutraalin makuinen, että siitä saa aikaan sopivalla maustamisella vaikka mitä hyvää. Huono puoli on fileen y-ruoto, jonka poistaminen vaatii taitoa. Toisaalta, kun laittaa fileen paloina lihamyllyyn, niin kaikki ruodot pilkkoutuvat olemattomiin ja ongelma on ratkaistu.

Texmex-haukipihvien kanssa sopii erityisen hyvin rapeat lohkoperunat, guacamole ja pikkelöity punasipuli.

 

Texmex haukipihvit

 

maustesekoitus

1 tl  paprikajauhetta

1 tl  oreganoa

1 tl  sipulijauhetta

1 tl  valkosipulijauhetta

1 tl  jeeraa

1 tl  chilijauhetta

1 tl  hienoa merisuolaa

1 tl  jauhettua mustapippuria

ripaus cayennea

800 g  tuoretta haukifileetä

60 g  rapeita maissitortillalastuja
2 dl  kermaa
2  kananmunaa
50 g  raastettua cheddarjuustoa
tuoretta korianteria ja ruohosipulia

Leikkaa haukifileet lihamyllyyn sopiviksi paloiksi ja laita ne jääkaapin kylmimpään laatikkoon tunniksi. Valmista maustesekoitus ja hienonna tortillalastut korppujauhoksi. Lisää kerman joukkoon vuorotellen maustesekoitusta ja tortillakorppujauhoa vähän kerrallaan sekoittaen. Vatkaa kananmunat kevyesti. Jauha kylmä kala lihamyllyssä keskikarkealla reikälevyllä kahteen kertaan. Varovasti haarukan avulla sekoittaen lisää kaikki muut ainekset kalamassaan. Sekoita vain sen verran että ainekset menevät kunnolla sekaisin. Liika sekoittelu voi tehdä kalapihveistä kumimaisia.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Muotoile massasta muotin avulla pihvejä uunipellin päälle asetetulle leivinpaperille. Määrästä tulee 12 pihviä. Kypsennä haukipihvejä uunin keskitasolla ensin noin 20 minuuttia, minkä jälkeen käännä ne ja paista vielä toiselta puolelta noin 10 minuuttia. Viimeistele tuoreella korianterilla ja ruohosipulilla.

 

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Hauska idea. Me maustetaan haukipullat perinteisesti chilillä, korianterilla ja limellä, mutta tämähän toisi kivaa vaihtelua. Onkin tiedossa muutama kilo haukifileitä, kun isä on niitä koko talven kalastanut.

Tuplaespresso kirjoitti...

Muutama kilo?! Aijai. Siitä tekee jo vaikka mitä. Haukeen saa kivaa vaihtelua maustamisella ja vaikka sillä että sekoittaa massaan lohta tai katkarapuja.