tiistai 30. kesäkuuta 2020

Tillipesto maustaa kesäsalaatit


Tilli mielletään yleensä vain kalan tai uusien perunoiden mausteeksi, mutta se sopii monien muidenkin makujen kaveriksi. Erityisen kätevä se on pyöräyttää pestoksi ja käyttää tämä pesto erilaisten salaattien maustamiseen. Tillipesto ja perunasalaatti on ihan itsestään selvä yhdistelmä, mutta se antaa kivaa potkua myös (varhais)kaalisalaatille ja sitä kannattaa kokeilla erilaisten pastasalaattien makuaineena.



Tillipesto

70 g  pistaasinsydämiä natural
1 dl  parmesaaniraastetta
1-2  punttia tilliä (ei varsia)
1  valkosipulinkynsi
1,5 dl  oliiviöljyä
suolaa

Kaada kutterin kulhoon pistaasinsydämet, parmesaaniraaste, kuorittu ja halkaistu valkosipulinkynsi sekä tilli ja anna koneen käydä kunnes terä on murskannut pistaasit ja muut ainekset hiukan rakeiseksi massaksi. Tillin määrä täytyy maistella erikseen, sillä tillipuntin koko ja laatu vaihtelevat. Minä jouduin käyttämään kaksi tillipunttia jotta pestoon olisi tullut riittävästi tillin makua. Lopuksi valuta peston joukkoon oliiviöljy kapeana nauhana koneen koko ajan käydessä. Sekoita kunnes pesto on tasaista ja lisää suolaa jos tuntuu että se sitä tarvitsee.

Siirrä valmis pesto kannelliseen lasipurkkiin ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.



Tillipesto - perunasalaatti

30-50  ihan pientä varhaisperunaa (Annabelle)
2 dl  tuoreita herneitä
2  pientä uutta sipulia varsineen
4-5 rkl  tillipestoa
100 g  fetajuustoa
1-2 tl  raastettua sitruunankuorta
0,5 dl  hienoksi hakattua persiljaa

Keitä perunat kypsiksi ja jäähdytä ne. Leikkaa sipulit varsineen ihan ohuiksi viipaleiksi. Laita isoon kulhoon keitetyt perunat, herneet, sipulit sekä tillipesto ja sekoita ne keskenään. Viimeistele salaatti fetajuustomuruilla, sitruunankuoriraasteella ja hienoksi hakatulla persiljalla.



Tillipesto - varhaiskaalisalaatti

1  pieni varhaiskaali
1  iso kurkku
4  pientä uutta sipulia varsineen
1 ruukku  lehtipersiljaa
1 dl  tillipestoa

*vinaigrette
1 rkl  valkoviinietikkaa
1 rkl  sitruunamehua
2-3 rkl  oliiviöljyä
1 tl  hunajaa
1 rkl  sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Leikkaa varhaiskaali lohkoiksi ja lohkot edelleen viipaleiksi. Huuhtele kurkku ja leikkaa se ohuiksi, noin tuuman pituisiksi tikuiksi tai raasta karkealla raastinterällä. Leikkaa sipulit varsineen ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersiljan lehdet ja sekoita ainekset keskenään tillipeston kanssa.

Valmista vinaigrette ja ravista ainekset kunnolla sekaisin. Valuta kastike salaatille ja anna makuuntua jääkaapissa vielä tunnin tai pari ennen tarjoilua.


Ei kommentteja: