Martin nimipäivää vietetään suomalaisen kalenterin mukaan 10. marraskuuta Martti Lutherin kunniaksi. Hän syntyi 10. päivä marraskuuta ja hänet kastettiin 11. päivänä Pyhän Martin mukaan. Saint Martin eli Martinus Toursilainen oli tärkeä keskiaikainen pyhimys Euroopassa. Hänet haudattiin 11. päivänä marraskuuta ja sitä vietetään hänen muistopäivänään.
Martinpäivä yhdistyi kekriin.
Talven lähestyessä sato korjattiin ja sellaiset eläimet, jotka eivät olisi
selviytyneet yli talven, teurastettiin. Näihin eläimiin kuului Keski-Euroopassa
hanhi, ja koska se oli suosittu kotieläin, siitä tuli juhlan pääruoka. Wikipedian
mukaan Martinpäivään liittyvät myös kokkotulet ja lyhtykulkueet Saksassa ja
Pohjoismaissa, jossa se on valon juhla talven pimeyden lähestyessä. Martinpäivän
perinteisiin herkkuihin kuuluu Saksassa Martinpäivän sarvi - Martinshörnchen
- joka on makea croissantin näköinen
leivonnainen. Sen muoto viittaa yhtäältä St. Martinin hevosen kavioihin. Koska
se on muodoltaan myös puolikas pretzeliä, se toisaalta liittyy tarinaan, jonka
mukaan Pyhä Martti halkaisi miekallaan viittansa kahtia ja antoi toisen
puolikkaan kylmissään palelevalle kerjäläiselle. Näitä leivonnaisia on tapana
jakaa Martinpäivänä.
Tämänhetkinen lämmin sää liittyy
sekin oleellisesti Martinpäivään. Portugalissa on usein tähän aikaan erityisen
lämmintä ja ilmiö tunnetaan nimellä Verão de São Martinho eli Pyhän Martin
kesä. Tällä kertaa sopivan suuntaiset ilmavirtaukset ovat levittäneet lämpimän ilman
meille pohjoisimpaan Eurooppaan asti.
Martinsarvet / Martinshörnchen
(16-18 kpl)
2
dl maitoa
60
g voita
50
g + 1 rkl sokeria
1
pss (11 g) kuivahiivaa
ripaus
suolaa
500
g vehnäjauhoa
1
muna
50
g hasselpähkinöitä
50
g voita
0,5
dl vehnäjauhoa
0,5
dl sokeria
1
tölkki paistonkestävää marmeladia
1
muna
1
rkl vettä
Laita
maito ja voi samaan astiaan ja lämmitä niitä sen verran että voi sulaa maidon
joukkoon. Ota vatkauskulhoon 0,5 dl nestettä ja lisää joukkoon kuivahiiva sekä
1 rkl sokeria. Sekoita ja anna hiivan heräillä 5-10 minuuttia. Kaada kulhoon
loput maidosta, sokeri, suola sekä puolet jauhoista ja vatkaa ainekset
sekaisin. Lisää sitten kananmuna sekä loput jauhoista ja vaivaa taikinaa
koneessa taikinakoukulla 10 minuutin ajan. Jätä taikina peitettynä tunnin
ajaksi kohoamaan lämpimään paikkaan.
Valmista
muruseos yleiskoneen kutterilla. Ensiksi varmistu siitä että pähkinät ovat
kelvollisia. Vaikka pussin kyljessä olevan tekstin mukaan myyntiaikaa on
vielä jäljellä, se ei tarkoita etteikö ne voisi olla jo täysin eltaantuneita. Rasvaiset pähkinät ja lämmin säilytyspaikka on huono yhdistelmä. Maista ensin, siis.
Laita sitten kulhoon kelvolliset pähkinät, jauho ja sokeri ja pyöräytä sen verran että pähkinät
murskaantuvat. Lisää kylmä, paloiteltu voi ja käynnistä kone vielä sen
verran että kaikki ainekset sekoittuvat tasaiseksi muruksi. Laita muruseos
jääkaappiin odottelemaan.
Kun
taikina on kohonnut, kaada se jauhotetulle leivintasolle ja kauli taikina
ohueksi levyksi. Leikkaa taikinalevy pitkän kolmion muotoisiin paloihin ja leikkaa
kolmioiden lyhyelle sivulle keskelle pieni viilto. Levitä taikinalle
ohut sipaisu paistonkestävää marmeladia (tässä Dronningholm Omena-kaneli Tähtitorttumarmeladi),
kääri taikinakolmiot löyhälle rullalle aloittaen kolmion lyhyimmästä sivusta. Taivuta
valmiit sarvet kaarelle ja anna niiden kohota vielä kerran noin 30 minuutin
ajan. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele kohonneet sarvet muna-vesiseoksella ja
ripottele pinnalle pähkinä-muruseosta. Paista kullanruskeiksi 180 asteessa noin
20-25 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti