Kop kop kop, joulu on jo ovella.
Tai ainakin melkein portilla. Jotta jouluruokiin ei ehdi kyllästyä liian
aikaisin, pikkujoulujuhliin täytyy keksiä jotain hyvää syötävää, mutta ei liian
jouluista. Granaattiomenasorbetti jälkiruokana näyttää jouluiselta, mutta ei
vielä maistu sellaiselta. Suolakinuskikastike kruunaa makuelämyksen.
Tähän vuodenaikaan
granaattiomenoiden ostaminen on kuitenkin melkoista arpapeliä. Niiden sisus
saattaa olla täydellisen kypsää ja rubiininpunaista, mutta vielä useammin
siemenet ovat haalean pinkkejä ja mauttomia. Siksi käytänkin tähän jälkiruokaan
mieluummin pakastettuja granaattiomenansiemeniä, jolloin tiedän varmasti
saavani sitä mitä haluan. Myös granaattiomenatäysmehua saa pullotettuna, jos ei
ole mahdollista puristaa mehua itse tuoreista granaattiomenista. Vajaan puolen
tunnin työllä ja muutaman tunnin pakastuksella ihana jälkiruokasorbetti on
valmis tarjoiltavaksi.
Granaattiomenasorbetti
2
dl sokeria
2
rkl glukoosisiirappia
1
dl vettä
5
dl granaattiomenamehua
2
liivatelehteä
90
g munanvalkuaista
yhden
granaattiomenan siemenet tai pussillinen pakastettuja
Kuumenna
vettä, sokeria ja glukoosisiirappia kattilassa sen verran että sokerit sulavat.
Lisää granaattiomenamehu, sekoita ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.
Laita
liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Ota granaattiomenaseoksesta muutama
ruokalusikallinen nestettä, kuumenna se kiehumispisteeseen ja sulata
liivatelehdet siihen. Sekoita liivateseos takaisin granaattiomenaseoksen
joukkoon. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita nekin granaattiomenamehuun.
Tässä vaiheessa saattaa tulla uskonpuute, sillä ilmava valkuaisvaahto jää kellumaan
mehun pinnalle. Kaada seos joko jäätelökoneeseen kirnuuntumaan sorbetiksi tai
laakeaan kulhoon ja pakastimeen.
Jos
teet sorbetin pelkästään pakastimessa, vatkaa se pakastuksen ensimmäisten parin
tunnin aikana sähkövatkaimella kuohkeaksi puolen tunnin välein. Siten kaikki
ainekset lopulta muodostavat tasalaatuisen sorbetin. Jäätelökoneessa puolestaan
koneen lapa sekoittaa ainekset tasaiseksi. Jäätelökoneesta sorbetti kannattaa
siirtää vielä pariksi tunniksi pakastimeen ennen tarjoilua.
Tee
sorbetista annokset kerrostamalla sorbettia ja granaattiomenan siemeniä.
Viimeistele suolakinuskikastikkeella.
Suolakinuskikastike
80
g fariinisokeria
1
rkl vettä
1
dl kuohukermaa
1,5
g hienoa merisuolaa
25
g normaalisuolaista voita
Laita
sokeri ja vesi kattilaan ja anna sokerin vettyä tasaisesti. Kuumenna kunnes
sokeri on sulanut kullankeltaiseksi ja ota pois liedeltä. Lisää lämmin kerma ja
sekoita voimakkaasti kunnes seos on tasaista. Lisää sitten suola ja sekoita
hyvin. Lopuksi sekoita voi kuuman kastikkeen joukkoon. Jäähdytä kastike ennen
käyttöä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti