keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Granaattiomenasorbetti on pikkujoulun tyylikkäin jälkiruoka


Kop kop kop, joulu on jo ovella. Tai ainakin melkein portilla. Jotta jouluruokiin ei ehdi kyllästyä liian aikaisin, pikkujoulujuhliin täytyy keksiä jotain hyvää syötävää, mutta ei liian jouluista. Granaattiomenasorbetti jälkiruokana näyttää jouluiselta, mutta ei vielä maistu sellaiselta. Suolakinuskikastike kruunaa makuelämyksen.

Tähän vuodenaikaan granaattiomenoiden ostaminen on kuitenkin melkoista arpapeliä. Niiden sisus saattaa olla täydellisen kypsää ja rubiininpunaista, mutta vielä useammin siemenet ovat haalean pinkkejä ja mauttomia. Siksi käytänkin tähän jälkiruokaan mieluummin pakastettuja granaattiomenansiemeniä, jolloin tiedän varmasti saavani sitä mitä haluan. Myös granaattiomenatäysmehua saa pullotettuna, jos ei ole mahdollista puristaa mehua itse tuoreista granaattiomenista. Vajaan puolen tunnin työllä ja muutaman tunnin pakastuksella ihana jälkiruokasorbetti on valmis tarjoiltavaksi.


Granaattiomenasorbetti

2 dl sokeria
2 rkl glukoosisiirappia
1 dl vettä
5 dl granaattiomenamehua
2 liivatelehteä
90 g munanvalkuaista
yhden granaattiomenan siemenet tai pussillinen pakastettuja

Kuumenna vettä, sokeria ja glukoosisiirappia kattilassa sen verran että sokerit sulavat. Lisää granaattiomenamehu, sekoita ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Ota granaattiomenaseoksesta muutama ruokalusikallinen nestettä, kuumenna se kiehumispisteeseen ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita liivateseos takaisin granaattiomenaseoksen joukkoon. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita nekin granaattiomenamehuun. Tässä vaiheessa saattaa tulla uskonpuute, sillä ilmava valkuaisvaahto jää kellumaan mehun pinnalle. Kaada seos joko jäätelökoneeseen kirnuuntumaan sorbetiksi tai laakeaan kulhoon ja pakastimeen.

Jos teet sorbetin pelkästään pakastimessa, vatkaa se pakastuksen ensimmäisten parin tunnin aikana sähkövatkaimella kuohkeaksi puolen tunnin välein. Siten kaikki ainekset lopulta muodostavat tasalaatuisen sorbetin. Jäätelökoneessa puolestaan koneen lapa sekoittaa ainekset tasaiseksi. Jäätelökoneesta sorbetti kannattaa siirtää vielä pariksi tunniksi pakastimeen ennen tarjoilua.

Tee sorbetista annokset kerrostamalla sorbettia ja granaattiomenan siemeniä. Viimeistele suolakinuskikastikkeella.


Suolakinuskikastike

80 g fariinisokeria
1 rkl vettä
1 dl kuohukermaa
1,5 g hienoa merisuolaa
25 g normaalisuolaista voita

Laita sokeri ja vesi kattilaan ja anna sokerin vettyä tasaisesti. Kuumenna kunnes sokeri on sulanut kullankeltaiseksi ja ota pois liedeltä. Lisää lämmin kerma ja sekoita voimakkaasti kunnes seos on tasaista. Lisää sitten suola ja sekoita hyvin. Lopuksi sekoita voi kuuman kastikkeen joukkoon. Jäähdytä kastike ennen käyttöä.


Ei kommentteja: