sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Riistapata käristyslihastaTalviseen sielunmaisemaan sopii erinomaisesti ajatus pataruoasta erityisesti silloin, kun pakkanen saa viihtymään lämpimissä sisätiloissa, vaikka aurinko antaisikin näytteen olemassaolostaan. Joskus nopeus on valttia ja sellaiseen pataan soveltuu mitä mainioimmin käristysliha. Se on valmiiksi ohueksi viipaloitua ja näin ollen kypsyy nopeammin kuin yleensä padoissa käytetty kuutioitu liha. Tähän käy mikä tahansa kaupan tai omasta pakkasesta löytyvä käristysliha: riistakäristys, hirvikäristys tai poronkäristys.


Riistapata käristyslihasta

500 g             käristyslihaa jäisenä
1                    punasipuli
1 tlk               olutta (meillä KukkoPils)
1                    liha-juuresliemikuutio
                      mustapippuria myllystä
kourallinen    kuivattuja suppilovahveroita murskattuna
3-4                 timjaminoksaa
½ pkt             voimakasta Koskenlaskija –juustoa
                      hienoa merisuolaa


Ruskista nopeasti pannulla parissa erässä lihat ja siirrä sivuun. Hienonna ja kuullota sipuli. Laita lihat takaisin pannulle sipulin joukkoon. Mausta mustapippurilla ja kaada olut pannulle. Hienonna liemikuutio ja ripottele murskatut sienet joukkoon. Laita vielä mukaan timjaminoksat, sekoita, aseta kansi pannun päälle ja anna porista hiljaa tunnin ajan. Sillä aikaa voit valmistaa lisäkkeeksi joko uunijuureksia tai perunamuusia – tai vaikka molempia. Tunnin kuluttua lisää juusto pataan, anna porista vielä 20 minuuttia ja tarkista suolan tarve. Kypsennykseen voi tietenkin käyttää myös kannellista uunipataa. Tämä on sellainen ruoka, että sitä voi niin halutessaan valmistaa kerralla enemmänkin.

Yli jääneestä padasta tulee esimerkiksi loistavia lämpimiä voileipiä, kun pannulla paahdetulle leivälle laittaa riistapataa, sen päälle juustoraastetta ja gratinoi koko komeuden uunissa.


Ei kommentteja: