tiistai 20. syyskuuta 2016

Pihvin lisukkeita: pikkelöity fenkolisalaatti ja harissaporkkanat



Pihvi maistuu aina, varsinkin suppilovahverokastikkeen kanssa, mutta lisukkeiden kanssa on ongelma. Jos ne iänikuiset perunat, riisi tai pasta eivät maistu, tai niiden kanssa haluaa tarjota jotain vähän erilaista, tässä muutama ajankohtainen kasvis pihvilautaselle.


Pikkelöity fenkolisalaatti

1                    isompi tai 2 pientä fenkolia
1                    keltasipuli
2 dl                hienoa sokeria
2 dl                valkoviinietikkaa
2 dl                vettä
1 tl                 suolaa
1 tl                 kokonaisia mustapippureita
rucolaa

Kuumenna kattilassa vesi, viinietikka ja sokeri mausteiden kera niin, että sokeri ja suola ovat sulaneet. Siirrä sivuun jäähtymään huoneenlämpöiseksi.

Poista fenkolista ”sarvet” ja halkaise se pystysuunnassa. Poista kova kannan keskiosa ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Tämä käy näppärästi mandoliinilla, mutta hyvä terävä veitsikin toimii. Varo sormiasi mandoliinin kanssa, sanoo nimimerkki ”kokemusta on”. Kuori ja halkaise myös sipuli ja viipaloi se samalla tavalla. Laita viipaleet kulhoon ja sekoita ne ja irrota samalla fenkolin ja sipulin kerrokset toisistaan.

Kun liemi on jäähtynyt niin kaada se kulhoon viipaleiden päälle niin, että kaikki viipaleet peittyvät. Laita kulho jääkaappiin ja anna sen olla siellä tarjoiluun asti. Voit tehdä tämän jo vaikka edellisenä päivänä. Suljetussa porkissa pikkeli säilyy useita vuorokausia jääkaapissa. Kun on aika tarjoilla fenkoli, niin kaada se siivilään valumaan niin, että kaikki ylimääräinen neste poistuu. Voit vähän painella viipaleita tai puristaa nyrkissä niistä liian nesteen pois.

Juuri ennen tarjoilua sekoita keskenään sopiva määrä pikkelöityä fenkolia ja rucolaa. Mitään salaattikastiketta ei tarvita, sillä fenkoli antaa sopivasti makua ja kosteutta.



Harissaporkkanat

6-7                porkkanaa (tässä käytetty eri värisiä valkoisesta purppuraan)
1 rkl              harissatahnaa
3 rkl              rypsiöljyä
2 rkl              vaahterasiirappia
ripaus            suolaa
                      fetakuutioita

Leikkaa porkkanat viipaleiksi. Sekoita keskenään harissa, rypsiöljy sekä vaahterasiirappi ja kääntele porkkanat siinä niin että ne ovat kauttaaltaan harissaseoksen peitossa. Levitä porkkanat uunipellille, ripottele pinnalle hiukan suolaa ja kypsennä uunissa 200 asteessa 35-45 minuuttia tai kunnes porkkanaviipaleet ovat pehmenneet. Jäähdytä haaleiksi ja tarjoile fetakuutoiden kanssa.


Ei kommentteja: